Evet, o maya tuttu

-Binlerce besicinin yaşama sevinci oldu…

-Bize, “Erzurum’un makus talihi değişmez” diye yutturanlar, haydi at gözlüklerinizi çıkarın da bakın. Bakın ve görün Erzurum’un talihi nasıl değişiyormuş!

-Ege ve Akdeniz başta olmak üzere, bir çok bölgede 40 yıl önce hayata geçirilen soğuk süt projesi Erzurum’da çok geç kalınmasına rağmen tahminlerin üstünde bir başarı elde etti.

-Erzurum ekonomisine can suyu olan Soğuk Süt Projesi, bir hayalin gerçeğe dönüşmesi ile birlikte daha emekle aşamasındayken bile yüzlerce besiciye ve şehir ekonomisine onlarca milyon kazandırmaya başladı.

-Günde 460 tank, 20 ton süt topluyor…

-Proje sayesinde fiks fiyat belirlendi ve projeye dahil olsun olmasın artık Erzurum besicisinin ürünü para etmeye başladı.

-Büyükbaş hayvan sayısı, 150 bin artarak 1 milyon hedefine hızla yaklaşıyor.

-“Süte Değer Kazandır” temalı proje sayesinde, litresi 80 kuruşa güç bela alıcı bulan köylünün sütü şimdi litresi 3 liradan havada kapışılıyor.

-Türkiye’deki toplam mera oranının tek başına yüzde 12’sine sahip olan Erzurum, Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral ve ekibinin, “kurduğun hayal kadar büyüksün” ilkesinden hareketle hayata geçirdiği Soğuk Süt Projesi vesilesiyle yeniden hayvancılık merkezi olma yolunda koşar adım ilerliyor.

Vali Memiş ve Başkan Sekmen, Borsa Başkanı Hakan Oral’ın bu projesini iki yıl önce incelediklerinde ağız birliği etmişçesine, “Bu maya tutar” demişlerdi. Ve tam da tahmin ettikleri oldu. Hakan Oral, devletten aldığı destekle bir olmazı olur kıldı.

İki yıl önce Ticaret Borsası’nın öncülüğünde başlayan ve başta Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir B:elediyesi olmak üzere,  Erzurum Tarım Müdürlüğü, DAP ve KUDAKA’nın mali destek sağladığı Soğuk Süt Projesi, beklenenden daha büyük bir başarı elde etti. İki yıl gibi kısa bir zaman sonunda Erzurum genelinde hem besici sayısında hem de büyükbaş hayvan sayısında müthiş bir artış oldu.

Projenin ilk etabı merkeze bağlı toplam 33 köy bazında gerçekleşmiş ve günlük süt 300 tankla toplanmıştı. Projede çok net başarı elde edilince bu kez ikinci etaba geçildi. Bu sayede tank sayısı 300’den 460’a çıkarken proje kapsamında günlük toplanan süt miktarı da 20 tonu buldu. İkinci etap projeye Pasinler, Aşkale, Karaçoban, Horasan ve Çat dahil edildi. Amaç, projeyi 20 ilçenin tamamına yaymak.

SOĞUK SÜT PROJESİ’NİN BU AŞAMADA DAHİ ERZURUM EKONOMİSİNE KAZARDIRDIKLARI DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİNİ ANLATIYOR

İşte o tablo:

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.