Erzurum kahvaltısı

Erzurum’un geleneksel mutfağı iki ana ayaküstüne bina edilmiş: 

Et ve hamur… 

Çünkü bizde sebze sınırlı… 

Bu yüzden olsa gerek Erzurum, folklorde olduğu gibi geleneksel mutfakta öyle çok iddialı bir şehir değil. 

En azından genel kabul bu yöndedir. 

Fakat işin şekli artık yavaş yavaş değişiyor. 

Büyükşehir belediyesi ile kültür ve turizm müdürlüğü el ele verip Erzurum mutfağını parlatmaya, genç kuşaklara tanıtmaya ve en önemlisi de artık çoğu unutulmuş yemekleri yeniden gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorlar. 

Cemal bey, her işinde olduğu gibi bu meseleyi de ciddiye almış… 

Bu uğurda, büyükşehir belediyesinin bastığı Erzurum Mutfağı kitabı önemli kaynak olma özelliğini koruyor. 

Çabalar elbette kitapla sınırlı değil… 

Misal; bu sabah Erzurum kahvaltısı için bir tanıtım vardı. 

Cumhurbaşkanlığı himayesinde ülke çapında yapılan bir çalışmada, her il kendi gelenekse mutfağını tanıtmak için ciddi işler yapıyor. 

Elbette ki Erzurum da boş durmuyor. 

Palandöken’de belediyenin sosyal tesislerinde yapılan tanıtımda, tam 54 çeşitten oluşan bir kahvaltı vardı. 

Van’ın çok meşhur serpme kahvaltısına meydan okuyacak çapta zengin bir mutfaktı. 

Besbelli ki hem büyükşehir belediyesi hem de kültür ve turizm müdürlüğü kayda değer bir emek harcamış. 

54 çeşit bir arada ve tamamı Erzurum’a özgü yiyecekler… 

Vali Okay Memiş de çok beğendi, Başkan Sekmen de… 

Hakikaten beğenilmeyecek gibi de değildi hani… 

Görebildiğim kadarıyla basından da tam not aldı. 

Bu vesileyle biz de emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyoruz. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • .... 23 Mayıs 2022 23:39

    Sayın Şener geleneksel mutfakta iddalı değiliz varsayımınızı doğru bulmuyorum aksine çok çok iddalı olduğumuz kanaatindeyim yeterki unutulmaya yüz tutulmuş ve halen mutfagimizda olan yemeklerimizin ulusal düzeyde tanıtılması ve dışardan gelenlere sunulması

  • ..... 23 Mayıs 2022 23:32

    Kalenin etrafında yapılan Erzurum evlerinde yöresel yemekler sunan işletmeler oluşturulabilir sadece evlere dışardan bakmak içerisini görmek isteyenler için yeterli olmuyor.Batıda bir çok şehirde bu tarz yerler görülmektedir.

  • Dadaş 23 Mayıs 2022 14:44

    İlahi halis demir sen kimden yanasın. İnsanlar cağ kebabı için nerelerden geliyor. Sen kimin ne yiyip yemeğeceğine karar veriyorsun. Bodrumda lahmacun 250 lira belliki onu heyecanla gagalıyorsun. Erzurumlunun tek sanayi ürününü yerden yere vuruyorsun. Millet yaban tezeğini jelatinleyip neredeyse biftek diye satacak senin haline bak. Erzurum lu değilsin, türkiyeliye benzemiyorsun, nereli olduğuna göster karar versinler.

  • halis demir 21 Mayıs 2022 12:10

    Erzurum illa gaziantep gibi adana gibi gastronomi şehri olmak zorunda değil tüm şehirleri tek kalıba koymanın alemi yok. Bizim kültürümüzde cağ kebap falan yoktur. Çocuklarımıza eski yemeklerimizi tanıtalım bunları evmizde yapalım. cağ kebapmış adana kebapmış bunlar inanın kuyruk yağı ve zararlı yiyeceklerdir. çiğ halini görseniz bunu kediye verseniz yemez . cag kebap kendini nimet sayıyor alın 1 saat sonra soğusun bakın yiyebilecekmisiniz. o derece yağlı bir et parçası. muammer ustada 1 cağ 30 tl olmuş yazık günah yahu. inanın maliyeti 10 tl olmaz. Azıcık insaf diyorum. sadece halkımız değil bakanımız milletvekilimiz hepsi aynı.

  • Dadaş 21 Mayıs 2022 06:07

    Yiğip içenlere afiyet ol sun. Bari gördüklerinizin adını yazsanız. Bi misafir gelse Erzurum da kahvaltı yaptıracak bir yer varmı? İnşallah doğrudur. Kimi 54 kimi 60 galiba buradada sayı tutturulamayacak.

  • Erzurum sevdası 21 Mayıs 2022 00:10

    Cağ kebab il icinde ve il dişinda lezzet olarak begenilmeyi fazlasiyla hak eden bir lezzettir. Ancak geçmisde bu kebap şehrin merkezinde yer alan bir yemek kültüründe yok idi.80 yillardan sonra şehirde gorulmeye baslandi daha cok ilcelerde yapiirdi.Bu sebeple Erzurumda sadece cag kepap yenilir kanısı diger yemek cesitlerimizi arka plana itilmis bir hale getirdi.Oysaki şehir merkezinin geçmişi tarihsel olan bir yemek kültürü vardi.Erzurumun gastronomi turizminde bu tarihsel yemek çeşitliliğiyle çok ilgi çekeceği kanaatindeyim.Simdi pek çok şehirde çağ kebap yapılıyor insanlar çağ kebap için Erzuruma gelmeyi düsunmeyebilir ama şimdiye kadar hiç tatmadığı yemekler için gelmesi cazip olabilir.Turizm müdürünün bu konudaki çabaları çok önemli desteklenmeli il dışında da tanitilmali.. Özellikle turizm acaentalariyla iletişime geçip gezi planlarına Erzurumun alınması sağlanmalı.Ve Erzurum için profesyonel gezi rotası hazırlanmalı.Yemekleriyle beraber.

  • Gurbet Dadaş 20 Mayıs 2022 23:20

    Maalesef mutfagimizin zenginliğini ve asaletini ulusal düzeyde tanitamiyoruz insanları hayran bırakacak okadar cok yemeklerimiz varki örneğin il dışında yasayan biri olarak aş otulu ayran çorbamızı içenlerin mest olduklarını gozlemledim ve daha niceleri sadece çağ kebabla sinirlandirmamaliyiz Tabiki kahvaltımızda öyle basit trabzon mıhlaması reklamı olduğu için bir şey zannedilyor oysaki dut cullamasi ,civil peynir kuymagi müthiş tatlar ama bilinmiyor tanıtım yerel turizm için çok önemli Erzurum yemekleri çoğu ĺokantalarda yok artık bu konuda il dışından gelen ler için ýoresel yemekler sunan işletmeler olmalı.Turizm müdürlüğünün bu girisimini il dışında da sergilemesi tanitmasi iç turizm için çok faydali olur.Mudur beyi tebrik ederim Erzurumun mutfağınin yeniden gerçek değerinin anlaşılmasına katkıları ve çabalarından dolayı..

  • halis demir 20 Mayıs 2022 14:43

    mehmet bey vatandaş olarak biz göremiyoruz. Adeta kendiniz çalıp kendiniz oynamışsınız. bizede artık alkış düşüyor sizede fiyet olsun.