EKONOMİ Haber Girişi : 23 Aralık 2010 00:07

Sivas da Muharrem Ayı ve Aşure Günü Konferansına Yoğun İlgi

Sivas da Muharrem Ayı ve Aşure Günü Konferansına Yoğun İlgi

Muharrem ayı ve Aşure günü dolayısıyla Sivas İl Müftülüğü konferans salonunda  bayanlara yönelik düzenlenen program  yoğun ilgi gördü

Konferans, İstiklal Marşı ve Saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Şeyh Şamil Kur’an Kursu  Öğreticisi Hayriye EKİCİ’nin Kur’an tilavetiyle devam etti.

Konferansın açılış konuşmalarını Sivas İl Müftü Yardımcısı Ayten KOÇ yaptı.Konuşmasında Muharrem ayı ve aşure gününün öneminden bahseden Koç, konuşmasına şöyle devam etti. Her dinin, milletin, kutsal veya diğer zaman dilimlerinden farklı kabul ettiği kendine özgü belli günleri yada ayları vardır. Muharrem ve Aşurede farklı olan bu ay ve günlerdendir. Muharrem ayı İslam kültüründe önemli yeri olan bir zaman dilimini temsil etmektedir Bu ayın önemi, içinde meydana gelen önemli olaylardan kaynaklanmaktadır. Peygamberimizin ‘’Şehrullah’’ Allah’ın ayı  diye nitelendirdiği kutlu bir aydır.
KOÇ, konuşmasının sonunda;  Ne zaman bir su içsek, ne zaman  bir şehit haberi alsak Hz Hüseyin’i hatırlayalım ve tüm şehitlerimizi rahmetle analım. dedi.

Muharrem ayı ve Aşure Günü  adlı Konferansa  konuşmacı olarak katılan İl Müftülüğümüz Vaizi Gönül TAŞÇI; “Allah’ın insana verdiği en kıymetli sermaye zamandır.
İlim, servet, amel gibi mefhumlar zaman içinde kazanılır. İnsan dünyasını da ahretini de zaman içinde kazanır. Bu zamanın en kârlı ve en değerli olanlarından biride Muharremdir.”dedi.

Konferansın devamında   Vaiz Gönül TAŞÇI; “Hicri senin ilk ayı olan Muharrem, cahiliye döneminde hürmet edilen dört haram aydan biridir. Muharremin onuncu  günü olan aşure gününde oruç tutulması Hz. Peygamber tarafından tavsiye edilmiştir. Bu günde gerçekleştiğine inanılan bir takım olaylar bulunmaktadır.Bunlardan bazıları ‘’Hz Musa ve İsrail oğullarının Firavunun zulmünden kurtulmaları, Hz Nuh’un gemisinin Cudi dağına oturması, Hz Ademin tövbesinin kabul edilmesi, Hz Yunus’un balığın karnından çıkarılması.’’inanışa göre, yaşanan bu olaylar Aşure gününde gerçekleşmiştir.”diyerek, konuşmasının sonunda bu ayda tutulan orucun fazilet ve öneminden bahsetti.

 Programda Sivas Merkez Yatılı Kız Kur’an Kursu öğrencilerinin seslendirdiği ilahiler büyük beğeni toplarken, konferans  Merkez Karainci Kız Kur’an Kursu Öğreticisi Halime ATASEVEN’in yaptığı duayla sona erdi.