EKONOMİ Haber Girişi : 21 Şubat 2010 23:17

Sarıçam Müftülüğü Aile Merkezli Konferanslar Serisi Devam Ediyor

Sarıçam Müftülüğü Aile Merkezli Konferanslar Serisi Devam Ediyor

Geçen ay ilki düzenlenen aile merkezli konferanslar kuşağının ikincisi olan  İslam’da Çocuk Eğitimi adlı konferansın konuğu Adana İl Vaizi Gülşen YENİ oldu. Programa gösterilen yoğun ilgi herkesi memnun etti.

Sunuculuğunu Kura’n Kursu Öğreticisi Ayşe Zenbilci’nin yaptığı program İstiklal Marşı ile başladı.Ardından K.K.Öğreticisi Ayşe KELEŞ kur’an okudu.
 
Sarıçam Vaizi Hatice SÜMER bir giriş konuşması yaptı. Vaiz Hatice SÜMER ikincisini düzenlenen konferanslara gösterilen ilgiye teşekkür etti ve bu güzel ilginin devam ettiği sürece Sarıçam’da konferansların da devam edeceğini söyledi. İslam’da çocuk eğitiminin önemine de kısaca değinen SÜMER, bu hususta bizim en büyük modelimiz ve örnek alacağımız kişi Efendimiz H.z. Muhammed(sav)dir dedi. Efendimizin çocuklara yönelik uygulama ve tavsiyelerine baktığımızda çağdaş çocuk eğitimcilerinin tavsiyeleriyle ne kadar örtüştüğünü görüyoruz diyen SÜMER, bu sebeple Peygamberimizin hayatını iyi bilip hayatımıza geçirme gayretinde olmamız gerekir diyerek sözlerini tamamladı.

 

İslam’da Çocuk Terbiyesi adlı konferansını vermek üzere kürsüye gelen Adana İl Vaizi Gülşen YENİ konuşmasına “Dinimiz, aile bahçemizin birer gülleri olan çocuklarımızın eğitim, terbiye ve bakımını tamamen ana-babaya vermiştir ” diyerek başladı. Ana-babaların daha evlat sahibi olmadan çocuk eğitimi ile ilgili ciddi bir bilinç kazanmaları gerektiğini söyledi. Çocuk eğitimi ile ilgili olarak neler yapılması gerektiği üzerine konuşan YENİ, helal lokmanın önemine değinerek, haram yememek, harama bakmamak, haram konuşmamak, haram dinlememek gibi önemli meseleleri öncelikle dikkat edilmesi gereken şeyler olduğunu söyledi.
 
Çocuğa güzel isim koymanın önemine de değinen Gülşen YENİ, çocuklarda kız olsun erkek olsun hayâ duygusunun oluşmasında da anne-babaya ciddi sorumluluklar düştüğünü dile getirdi.
 
Çocuk eğitiminde Peygamberimizin (sav) tavsiyelerinin anne-babalar tarafından iyi bilinmesi gerektiğini söyleyen Gülşen YENİ, Efendimizin çocukları çok sevdiğini, onlarla konuşup hal hatırlarını sorduğunu, onlarla şakalar yaptığını belirterek bizlerin de bunları bilerek çocuklarımızla böyle bir iletişim içine girmemiz gerektiğini söyledi.
 
Çocuklara Allah, Kur’an ve Peygamber sevgisini kazandırmanın da önemine değinen Hocamız, bunların kuru nasihatlerle olamayacağını söyledi. Bunun en güzel yolunun çocuklarına birer canlı örnek olarak biz anne-babaların şükreden bir baba, hamt eden bir anne, peygamber aşığı bir baba, kuran sevdalısı bir anne olmamızdan geçtiğini belirtti.
 
Çocuklarla bol vakit geçirmenin üzerinde özellikle duran Gülşen YENİ, “Onlarla bol bol oyun oynamalı ve oynadığımız oyunda bile onlara iyi bir insan, iyi bir Müslüman nasıl olmalı bilincini ve imajını vermeye çalışmalıyız” dedi.
 
Çocuklara Allah ve Peygamber sevgini kazandırmaya çalışırken şiir, tekerleme ve hikâyelerden de faydalanmanın gerektiğine değinen hocamız, çocukların böyle bir anlatım tarzını almaya daha müsait yapıda olduklarını söyledi.

 
Çocuk eğitiminde yapılan hatalardan da bahseden YENİ, bunların başında yaramazlıkları ile başa çıkılamayan çocukların “Allah seni yakar, seni taş eder vb.” tehditlerle etkisiz hale getirilmeye çalışılmasıdır dedi. Çocuğun zihninde yanlış bir Allah algısına yol açan bu tehlikeli tehditlere karşı anneleri uyararak bu durumun çocuğu Allahtan uzak bir birey haline dönüştürebileceğini dile getirdi.
 
Günümüz insanının çocuk eğitiminde yaptığı en büyük hatalarının başında ise bilinçsizce çocukların televizyon karşısına bırakılması olduğunu söyledi. Bilinçsiz medya takipçiliğinin erişkinler üzerinde dahi sayısız zararları varken bunun çocukta yapacağı tahribatı ifade etmekten aciz kalıyoruz dedi. Bu tehlikeli duruma karşı anne-babaları uyardı.
 
Anne-babaların çocuklar arasında kız-erkek ayrımı yapmalarının sakıncalarına da değinen YENİ, Peygamberimizin buna müsaade etmediğini söyledi. Eğer biz bu hususa dikkat etmezsek çocuklarımız kıza benzeyen erkek çocuğu, erkeğe benzeyen kız çocuğu haline dönüşürler. Onları kendi kimlikleri doğrultusunda sevmeliyiz ve asla cinsiyet ayrımcılığı yapmamalıyız diyerek konuşmasını bitirdi.

Sarıçam Vaizi Hatice SÜMER verdiği güzel ve doyurucu konferans sebebiyle Adana İl Vaizi Gülşen YENİ’ye teşekkür ederek bir çiçek takdim etti.
 
Programın sonunda K.K. Öğreticilerinden Ayşe KARANALBANT’n  yaptığı kapanış duasıyla program sona erdi.