EKONOMİ Haber Girişi : 18 Nisan 2011 13:48

Prof.Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu Din Görevlileri ile Buluştu

Prof.Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu Din Görevlileri ile Buluştu

Erzurum İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu 17.04.2011 tarihinde müftülük konferans salonunda Din Görevlisi arkadaşlarla Saat 22:00 de buluştu.Samimi bir ortamda gerçekleşen buluşmada Prof.Dr. Hacımüftüoğlu kendisinin de bir bir din görevlisi olduğunu ,bunun ilahiyatçı veya imam -Hatip diye bir ayrımın olmaması gerektiğini söyledi.Hepimiz birer tebliğciyiz deyen Hacımüftüoğlu tebliğde öneme haiz konulara dikkat çekdi.Merkezi ezan,vaaz ve hutbelerin cemaate fazla bir şey katamayacağını belirterek her İmam -Hatibin bir Müezzin,bir hatip ve vaiz olması gerektiğini söyledi.
Prof.Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu konuşmasına şu şekilde devam etti,’’ Her İmam kendi bulunduğu şartları göz önüne alarak ,hutbesini ve vaazını ona göre hazırlamalıdır.Hitap ettiği kesimin sorunlarını iyi tahlil edip konuları ona göre seçmelidir.Seçilen konular ise asıl kaynaklarına ulaşılarak temin edilmeye çalışılmalıdır.Tercüme veya saadeleştirilmiş kitaplardan özellikle kaçınılmalı.Zira saadeleştirilen veya tercüme edilen kaynakların abartısız %60’ında hatalar söz konusudur.Eserler mümkün mertebe orjinalinden okunmalıdır.Anlayamadık diye bir kenara bırakılmamalı anladığımız kadarıyla istifa etmeye çalşmalıyız.Okudukça kelime hazinemiz gelişeceğine  ve daha fazla anladığımızın farkına varcağımıza eminim. İtikadi anlamda Ebu Mansur el-Matüridî mezhebine uymamıza rağmen onu eserlerini fazla okumuyoruz.Gerçek anlamda irdelenirse okuduğumuz itikadi eserlerin büyük çoğunluğunun hatta hemenhemen hepsinin Eşari Mezhebinin görüşlerini yansıttığını görebliriz.Onun için  Ebu Mansur el-Matüridî eserlerini mutlaka okumalıyız.
 ’’Hitap ettiğimiz yer Cami olunca yani, universal olunca,konuşmamız,davranışlarımızda kapsayıcı olmalıdır.Hiç bir kimseyi düşüncesinden veya farklı yönlerinden dolayı şahsi olarak eleştirmemeliyiz.’’
’’Eğer meslekte başarılı olmak istyiyorsak mutlaka ama mutlaka çok okumalıyız.Okuduklarımızıda güzelce süsleyerek (ambalajlayarak) halka sunmalıyız.Sarrafın ham olan altınlardan,değerli taşlardan vs. nasıl işleyerek harika kolyeler,küpeler,bilezikler ortaya koyuyorsa bizlerde elimizdeki ana kaynaklarda faydalanarak çok güzel eserler ,vaazlar,hutbeler oluşturmalıyız.’’ dedi.
Hacımüftüoğlu  konuşmasını ’’İrfan Yolu’’na ulaşmak için takip edilmesi gereken 4 yolu hatırlatarak son verdi.
1-Tevekkül
2-Sabır
3-Tefviz
4-Kazaya Rıza  

 Haber:Nurullah EROĞLU