EKONOMİ Haber Girişi : 23 Aralık 2010 14:59

Karakoçan da Muharrem ayı Etkinlikleri

Karakoçan da Muharrem ayı Etkinlikleri

Karakoçan İlçe Müftülüğü personelinin katkılarıyla hazırlanan aşure 20 Aralık 2010 Pazartesi günü öğlen namazından sonra vatandaşlara ikram edildi. Proğrama katılanlara hitaben ilçe Müftüsü Talat ÖZMET bir konuşma yaptı.

Konuşmasına, Hicri 1432 yılı muharrem ayını idrak etmiş bulunuyoruz. Muharrem ayı hicri takvimin ilk ayı olup Hz. Peygamberin Mekke den Medine’ye hicretini esas alır. Hicret yeni bir takvimin başlangıcı olmaktan ziyade yeni bir hayatın inşasını ifade eder diye başlayan Talat ÖZMET konuşmasını şöyle sürdürdü.

 
Değerli misafirler Muharrem ayının 10. günü Aşure günü olarak Nuh A.S dan itibaren bütün semavi dinlerin önem verdiği bir gün olmuştur.Hz. Peygamber a.s ashabına aşure günü ve bir ilave ederek oruç tutmayı tavsiye etmiştir Hz peygamber a.s.Aşure günü Musa a.s ‘ın  ve İsrailoğullarının Firavun ‘un zulmünden kurtulduğu ve Nuh a.s ın gemisinin Cudi dağına oturduğu yönündeki haberleri yalanlamamıştır. Medine de ki Yahudilere “biz Musa’ya sizden daha yakınız” demek suretiyle semavi dinlerin kaynağının bir olduğunu ifade etmiştir.
 
Aşure günü cereyan eden önemli olaylardan birisi de hiç şüphesiz Kerbela faciasıdır. Kerbela olayı Hicri 61 yılında Muharrem ayının 10 da meydana gelmiştir. Bu vakıada Hz. Peygamberin torunu Hz Hüseyin başta olmak üzere evlad-ı  Resulden   23  kişi ve Müslümanlardan toplam 72 kişi şehit edilmiştir.  
 
Hasan ve Hüseyini seven beni sevmiş, ona kin tutan da bana kin tutmuş olur.Hüseyin bendendir bende Hüseyindenim, Allahın ı seven Hüseyin i sever buyuran Allah Resul u (s.a.v) ehli beyte muhabbetin ne demek olduğunu ortaya koymuştur.
Bu hazin olayın üzerinden  1300 küsur sene geçmiş olmasına rağmen bütün bir ümmet olarak hepimiz bu olayın hüznünü yaşıyoruz; içimiz kan ağlıyor. Bunun verdiği acıyı en derinden hissediyoruz. Evladı rasülun şehit edildiği bu günden daha acı bir günü yaşatmaması için Allah’a dua ediyoruz.
 
Değerli misafirler bu acı olayı tarihin şahitliğine bırakarak birlik ve beraberliğimizi korumalıyız. Tarihte yaşanmış hiçbir olay bugün, bizim kardeşliğimize birlik ve beraberliğimize zarar vermemelidir.
 
İlçe Müftüsü Talat ÖZMET aşure ikramına katılanlara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.İlçe Müftüsünün konuşmasının tam metni için aşağıdaki linki tıklayınız.