SİYASET Haber Girişi : 26 Aralık 2009 14:30

Diyanet'ten aşure mesajı

Diyanet'ten aşure mesajı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Muharrem ve Aşure mesajında birlik beraberlik vurgusu yaptı.

Bardakoğlu, "Başta Seyyid-i Şühedâ Hz. Hüseyin ve Kerbelâ şehitleri olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor, günümüzde bütün Müslümanlara düşen en önemli görevlerden birinin bu tür müessif olaylardan ders almak, Müslümanların birlik ve beraberliğini zedeleyecek her türlü olumsuz tutum ve davranışlardan kaçınmak olduğunu bir kez daha ifade ediyor ve ondört asırdan beri Hz. Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisi etrafında kenetlenen milletimizin barış, huzur, güven, karşılıklı sevgi ve saygı içerisinde yaşamasını Cenab-ı Mevla'dan niyaz ediyorum." dedi.

Yazılı bir mesaj yayımlayan Bardakoğlu, İslâm tarihinde bir dönüm noktası olarak Sevgili Peygamberimiz (sav)'in hicretinin gerçekleştiği ve Peygamberimiz (sav)'in "Allah'ın ayı" olarak nitelediği Muharrem ayının idrak edildiğini ifade etti. Bu ay ve bu ayın onuncu günü olan Aşura'nın önceki peygamberler ve ümmetleri açısından olduğu kadar Müslümanlar açısından da ayrı bir önem taşıdığına işaret eden Bardakoğlu, Hz. Adem'in tevbesinin kabulü, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan, Hz. İbrahim'in ateşten ve Hz. Musa'nın Firavun'un zulmünden kurtulması gibi inananlar nazarında ve insanlık için önemli olan pek çok hadisenin bu ayla ve günle irtibatlandırılmasının atfedilen önemin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Bardakoğlu, Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem'in en önemli anlamlarından birini şu sözlerle ifade etti: "Sevgili Peygamberimiz (sav)'in Medine'ye hicretiyle birlikte başta Evs ve Hazrec olmak üzere farklı kabilelere mensup Müslümanların ve o bölgede yaşayan bütün diğer inanç mensuplarının birlik beraberlik, karşılıklı saygı ve ortak bir güvenlik ve huzur anlaşması çerçevesinde barış içinde bir arada yaşamaya başlamasıdır. Bu yönüyle hicret günümüzde alınması gereken pek çok dersleri içermektedir. Muharrem ve Aşure, aynı zamanda Peygamberimiz (sav)'in torunu Hz. Hüseyin'in bu ayda ve Aşure gününde şehit edilmesi nedeniyle bu müessif olayla da hatırlanır olmuştur."

MÜSLÜMANLAR BU TÜR OLAYLARDAN DERS ALMALI
Mesajında Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitleri olmak üzere bütün şehitleri rahmetle anan Bardakoğlu, günümüzde bütün Müslümanlara düşen en önemli görevlerden birinin bu tür müessif olaylardan ders almak olduğunu belirtti. Bardakoğlu, "Müslümanların birlik ve beraberliğini zedeleyecek her türlü olumsuz tutum ve davranışlardan kaçınmak olduğunu bir kez daha ifade ediyor ve ondört asırdan beri Hz. Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisi etrafında kenetlenen milletimizin barış, huzur, güven, karşılıklı sevgi ve saygı içerisinde yaşamasını Cenab-ı Mevla'dan niyaz ediyorum." ifadeleriyle mesajını bitirdi.