GÜNCEL Haber Girişi : 25 Aralık 2009 21:12

Timurtaş Paşa Camii çevresi düzenlemesi ve parkı hizmete açıldı

Timurtaş Paşa Camii çevresi düzenlemesi ve parkı  hizmete açıldı

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi'nce gerçekleştirilen Timurtaş Paşa Camii çevre düzenlemesinin açılışı Devlet Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla yapıldı.

Törende konuşan Devlet Bakanı Çelik, yılların ihmali ve plansız yapılaşmalar nedeniyle kenti yıkarak güzelleştirmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bakan Çelik, "Ailemizin, mahallemizin ve kentimizin huzuru çok önemli. Mahallelerimizden başlayarak huzuru sağlayabilmek için buradaki gibi düzenlemeler gerekli. Başkanlarımız mahallelerimizin huzuru için çalışıyor." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise kentin her hangi bir köşesine vurulan kazma, ortaya çıkarılan her eserin kendilerine heyecan verdiğini dile getirdi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Timurtaş Paşa Camii'nin soluk aldığını belirterek, kentin tarihi ve kültürel mirası içinde Timurtaş Paşa Camii'nin ve özgün minaresinin önemli bir yeri olduğunu kaydetti. Dündar, "Geçmişimize, kültürümüze sahip çıkmak ve yaşatmak için yoğun çaba içindeyiz." diye konuştu.

TİMURTAŞ PAŞA CAMİİ

Bazı kaynaklara göre, 1390 yılında Kara Timurtaş Paşa'nın oğlu Ali Bey tarafından, bazı kaynaklara göre ise Yıldırım Beyazıt'ın emiri Kara Timurtaş Paşa tarafından yaptırıldığı belirtilen Timurtaş Paşa Camii'nin kendine özgü şadırvanlı minaresinin, Osmanlı mimarisinde bir benzerine daha yok.

Osmangazi Belediyesi, Timurtaş Paşa Camii çevre düzenlemesi kapsamında 8 binayı kamulaştırma kapsamına aldı. Binalar şuyulandırma çalışmaları kapsamında belediyeye kalan parseller üzerinde yer alıyor. Bu 8 binadan üçünün kamulaştırma çalışmaları tamamlandı ve binalar yıkıldı. Geriye kalan 5 binanın hukuki süreci sürüyor. Bu binaların da yıkılmasıyla bölgede yalnızca binalardan yaklaşık 800 metrekare alan elde edilecek. Çevre düzenlemesi için kullanılan toplam alan ise yaklaşık 1.500 metrekare. Bu iş kapsamında ayrıca camii bitişiğinde bay ve bayan tuvaletleri, gasil hane ve abdesthaneden oluşan bir düzenleme daha yapıldı.

Belediye, çalışmalar kapsamında Timurtaş Paşa ve yakınlarına ait 24 mezarda da düzenleme yaptı. Caminin bahçesinde yer alan mezarlar, orijinal mezar taşlarıyla yeni bir görüntüye kavuştu.

ÇOCUK PARKI VE MUHTARLIK

Timurtaş Paşa Camii çevre düzenlemesi çalışmasıyla birlikte bölgeye bir de çocuk parkı kazandırıldı. Çocuk parkı inşaatı için 382 metrekarelik alanda üç binanın kamulaştırması yapıldı. Bu binalar ve arsaları için yaklaşık 420 bin lira kamulaştırma bedeli harcandı. Çocuk parkı için elde edilen 772 metrekarelik alanın 484 metrekaresi yeşil alan, 188 metrekaresi yürüyüş yolu, 100 metrekaresi çocuk oyun alanı olarak düzenlendi. Aynı zamanda parkın yanı sıra bu alana 42 metrekarelik bir prefabrik yapı inşa edildi. Bu yapının 30 metrekarelik alanı Timurtaş Paşa Camii Derneği için lokal binası, 12 metrekaresi ise muhtarlık binası olarak kullanılıyor.