Dadaş sık dişini

Tablo çok kötü değil, ama dört dörtlük de değil… Bu yüzden normalleşme için Erzurum henüz hazır değil.

Kabul; artık ağızda sıkılacak diş de çene de kalmadı, ama neylersiniz ki tehlike çanları Erzurum için çalmaya devam ediyor.

TEHLİKE GEÇMEDİ

Türkiye genelinde olduğu gibi Erzurum’da da Korona’ya karşı amansız bir mücadele veriliyor. Başta sağlık birimleri olmak üzere, devletin her kurumu ve her sorumluluk sahibi vatandaş kurallara azami ölçüde uyuyor. Buna rağmen Erzurum, Korona’yla mücadelede tehlike sınırının ötesine geçemedi.

HERKES BUNALDI, AMA…

Yaşlısından gencine, çalışanından işsizine kadar, hemen herkes aylardır uygulanan kısıtlamalar sebebiyle artık bunaldı. Bu gerçeği görüp bilmemek için kör ve sağır olmak lazım. Ancak tüm dünyayı kasıp kavuran bu küresel illet de ne azık ki geri adım atmıyor, bilakis yeni türevleriyle sekiz milyar insanlığı iliklerine kadar sarsıyor.

TÜRKİYE İYİ DURUMDA

Avrupa ülkelerindeki son tabloya hatta özellikle de Amerika’ya baktığımızda, kabul edelim ki Türkiye, bu küresel ölüme karşı hiç de fena durumda olmayan ülkeler arasında sayılıyor. Fakat bu, Türkiye’yi atalete, gevşekliğe ve vurdumduymazlığa itmemeli… Çünkü Korona, ülkemizde can almaya devam ediyor, her gün on binleri bulan yeni pozitif vakaların çıkmasına yol açıyor.

ERZURUM’UN ÇETİN SINAVI

Erzurum, Türkiye’nin Korona tablosu içinde ne en iyi ne de en kötü iller arasında değil. Yani durumumuz idare eder cinsinden… Bu sebepledir ki Erzurum, kısa gelecekte kısıtlamaların kaldırılacağı iller arasında değil. Yüz yüze eğitimin ülke çapında başlayıp başlamayacağına yarın (Salı günü) Bakanlar Kurulu toplantısının ardından karar verilecek. Görünen o ki, aralarında Erzurum’un da bulunduğu en az kırk ilde devlet okullarında yüz yüze eğitim bir süre daha ötelenecek.

VAKA SAYISI TEK ÖLÇÜ DEĞİL

Erzurum’da günlük pozitif vaka sayısı çoğu gün ellinin altında kalmasına kalıyor da ne yazık ki, yoğun bakım servisi boş kalmıyor. Çünkü başka hastalıkları da olan ancak Korona’ya yakalanan yaşlı hasta sayımız pek çok ile göre çok fazla… Zaten ölüm oranlarını da bu vakalar artırıyor.

ONLARCA İL ERZURUM’A AKIN EDİYOR

Erzurum bünyesinde bulundurduğu sağlık birimlerinin kapasitesi ve niteliği yüzünden, öteden beri olduğu gibi bugün de “merkez” konumunda. Bu da, beraberinde onlarca ilden Erzurum’a hasta sevkini getiriyor. Erzurum Bölge Şehir Hastanesi, bir süreden beri bir yandan Koronayla mücadele ederken bir yandan da hastanenin pek çok bölümünü vatandaşların hizmetine açtı. Bunun sonucu olarak da hasta sirkülasyonunda ciddi bir artış yaşandı ve doğal sonucu olarak da pozitif vaka sayısı arttı.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.