Haber Girişi : 13 Temmuz 2014 18:57

BİZE DE TELEFERİK GONDOL LAZIM!

BİZE DE TELEFERİK GONDOL LAZIM!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen "torba tasarıya" 6 yeni madde daha eklendi. 

Bu maddelerden birisi şöyle: 

Maliklerinin, mülkiyet hakkının kullanılmasının engellenmemesi, can ve mal güvenliği bakımından risk oluşturmaması kaydıyla kamulaştırma veya kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı tesisi işlemi yapılmaksızın kamu yararı kararına dayalı olarak taşınmazların üzerinde veya altında teleferik ve benzeri ulaşım hatları ile her türlü köprü, metro ve benzeri raylı taşıma sistemleri yapılabilecek.

***

Maddeyi okuyunca epey zaman önce bu köşede dile getirdiğimiz şehrin belli hatlarına gondol sistemi kurulumuna ilişkin önerimizi hatırladım. 

Mecidiye Tabyasında kurulmasını arzu ettiğimiz ‘Savunma ve İstiklal Müzesi’ ile şehir arasına bir gondol hattı tesis edilmesinin yararlı olacağını belirtmiştik. 

Çerçevesini ayrıntılı olarak yazılarımızda çizdikten sonra ENER projesi olarak da açıkladığımız “SAVUNMA VE İSTİKLAL MÜZESİ” hakkında o vakitler bazı temaslarımız da olmuştu. 

Erzurum Eski Milletvekilimiz Sayın Prof. Dr. Muzaffer Gülyurt ile birlikte, o vakitler Kültür Müsteşarı olan bugünün Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz’ı makamında ziyaret etmiştik. Yararlı bir görüşme olduğunu hatırlıyorum. 

Geçenlerde bu konuyu başından eri sıkı takip eden YENİ KUŞAK Gazetesinin manşet haberinden okudum. Konu kültür müdürlüğünün takibinde imiş… Eğer hizmete girme şansı bulacaksa bu proje adının ‘Harp Müzesi’ değil, ENER’İN önerdiği gibi  “NENEHATUN SAVUNMA ve 23 TEMMUZ İSTİKLAL MÜZESİ” olmasının maksada daha muvafık olduğu görüşündeyim. 

Müze ile ilgili önerimizi kamuoyu ile paylaştığımızda hemşehrimiz Sayın Muzaffer Taşyürek Bey, internet sitemize şöyle bir yorum yazmıştı. 

“ Şu öneriyi tartışmaya açar mısınız?  Ankara Keçiören’de, Eyüp’te, Bursa’da, Samsunda örnekleri bulunan gondol sistemi ile Erzurum kalesinin taş mağazalara bakan yüzünden Mecidiye tabyasına teleferik -Gondol sistemi kurulması tabyaların canlılık kazanmasına, rahatça gezilmesine, bakım ve korunmasına faydalı olacak bir sistemdir.”

Bu fikri benimsemiş ve kamuoyu ile paylamıştık. 

Teleferik-Gondol projesini bendeniz bir de “Sağlık Turizmi” bağlamında gündeme taşımıştım. 

Dünyanın en harika kayak pistlerinde keyifle üşüyen misafirlerimizi, dünyanın en şifalı kaplıcalarında ısıtsak, ne güzel olurdu!

Bunun için de kış turizmine hizmet veren oteller ile Aziziye’de hayata geçirilecek ‘süper termal sağlık merkezi’ arasına bu sistemi kurma hayalim biraz ‘hayalî’ bulunmuştu. Şu teleferik-gondol hattından bir tane de mesafesi pek uzak olmayan havalimanı ile oteller arasına inşa etsek diye şöyle alçak sesle bir şeyler daha fısıldamıştım, dost kulaklara bu köşeden… Zemheri ayazına denk gelip Evliya Çelebi’nin kedisi gibi donuvermişti.

Dün gazetelerde yazının başında sözünü ettiğim ‘ek maddeyi’ okuyunca kent yönetiminin hafızasını bir kez daha tazelemek istedim. 

Hayal bizden, tahakkuku sizden!