ERZURUM Haber Girişi : 09 Şubat 2015 01:41

Bakan Alâ: Ekonomik akıl istiyorum

Bakan Alâ: Ekonomik akıl istiyorum
Alâ, "Yatırım yapabilecek birkaç kişi umarım aramızdan çıkar. Önemli yatırımlar yapan, ilk 500'e giren firmalarımız var. Bunun işte bir tane olmasını istemiyoruz" dedi.
Değişen Dünya ve Erzurum'un Yeni Fırsatları Ekonomik İstişare Forumu'na katılan İçişleri Bakanı Efkan Ala, ekonomik akıl istediğini belirterek, "Ben ekonomik akıl istiyorum. Onun peşine de sonuna kadar giderim. Önünde de giderim, arkasından da giderim" dedi.
 Dünyada artık ülkelerin değil şehirlerin ön plana çıkmaya başladığını ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "2014 yılı itibariyle dünya ekonomisinin yüzde 50'si 600 büyük şehirde dönüyor. Erzurum da bu şehirler arasında yer almalı"diye konuştu.
 Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Erzurum Ticaret Borası (ETB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından ortaklaşa düzenlenen "Değişen Dünya ve Erzurum'un Yeni Fırsatları Ekonomik İstişare Forumu" Palandöken Kayak Merkezi'ndeki Xanadu Snow Whıte  otelde yapıldı.
 TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, bu platformu yapmalarının amacının Erzurum'un daha fazla büyümesi ve zenginleşmesi olduğunu belirterek, TOBB, TOBB ETÜ ve TEPAV olarak, Erzurum'un bir şehir olarak markalaşması için yol haritası çıkartmaya çalıştıklarını söyledi.
Bakan Ala'nın Erzurum'un daha fazla zenginleşmesi kaygısını taşıdığını ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörüne desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Bakan Ala için "Tam bir Erzurum aşığı" ifadesini kullandı.
 Dünyada artık ülkelerin değil şehirlerin ön plana çıkmaya başladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "2014 yılı itibariyle dünya ekonomisinin yüzde 50'si 600 büyük şehirde dönüyor. Altı yıl sonra bu oran yüzde 60'a çıkacak. Erzurum da bu şehirler arasında yer almalı. Erzurum ne kadar zengin olursa Ankara'da oturan Rifat kardeşiniz de o kadar zenginleşir" dedi.
 Avrupa'nın bilgi deposunun İrlanda olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin iletişim ağının, internet ağının geçtiği merkez Erzurum. Bilginin depolanmasında artık bulut teknolojisi kullanılıyor. Avrupa'nın bilgileri İrlanda'da depolanıyor. Kıtanın en soğuk yeri orası. Erzurum'un iklimi, İrlanda gibi. İnternetin altyapısı Erzurum'dan geçiyor. Doğu ile batının arasında bir köprü. Gelecekte sadece kayak sektörü değil diğer sektörlerde de fırsatlar var" şeklinde konuştu.
 Hisarcıklıoğlu, bölgenin cazibe merkezi olabilecek konumda olan Erzurum'un bu rolü oynayabilmesi için birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini söyledi.
BAKAN ALA: ŞEHİRLERİN 
REKABETİ BAŞLADI
İçişleri Bakanı Efkan Ala da, "Dünyada şehirlerin rekabeti başladı. Dünyanın gidişatını iyi okuyamazsanız, eğer ters yönde ilerlerseniz ya da bulunduğunuz yerde daire çizerseniz hedeflediğiniz yerleri, rakamları, gelişmişlik düzeyini yakalamanız mümkün değil" dedi.
İstenilen hedefe ulaşmak için basamakları teker teker çıkacaklarını ifade eden Ala, "Yatırım yapabilecek birkaç kişi umarım aramızdan çıkar. Önemli yatırımlar yapan, ilk 500'e giren firmalarımız var. Bunun işte bir tane olmasını istemiyoruz" diye konuştu.
"Dünyada şehirlerin rekabeti başladı. Dünyanın gidişatını iyi okuyamazsanız, eğer ters yönde ilerlerseniz ya da bulunduğunuz yerde daire çizerseniz hedeflediğiniz yerleri, rakamları, gelişmişlik düzeyini yakalamanız mümkün değil" diyen Ala, dünyada geçen yılın rakamlarına göre 75 trilyon dolar civarında üretim olduğunu ve bunun üçte ikisini gelişmiş ülkelerin ürettiğini ifade etti.
Bakan Ala, Erzurum'un lehine olanın Türkiye'nin de lehine olması gerektiğini anlatarak, şöyle konuştu: "Ana gemi gidecek ki ileriye doğru, biz de içerisinde hak ettiğimiz kamarayı alalım. Eskiden maalesef, lokal kurtarmalar için çalışılırdı, gemilerin topyekun batması göze alınarak. 90'lı yıllarda biz bunu yaşadık. 'Türkiye'nin genelinin aleyhine ama bir lokal ilin ya da ilçenin lehineyse yine bu yapılsın'. İyi de içinde bulunduğun gemi batıyor o zaman. Önce gemi batmasın, biz fırsatlarımızı belirleyelim ki 'Erzurum'dan daha karlı değil, kardeşim bunu yapma' diyelim. Ben ekonomik akıl istiyorum. Onun peşine de sonuna kadar giderim. Önünde de giderim, arkasından da giderim."
VALİ ALTIPARMAK: 
AĞLAMA SEANSLARINDAN 
KURTULDUK 
Erzurum'un çevre illerle ve ülkelere de hitap ettiğini hatırlatan Vali Ahmet Altıparmak, yapılacak olan forumda tüm katılımcılarında fikirlerini dile getirerek ortak bir akıl çıkması gerektiğini söyledi. Erzurum'un birkaç yılda içinde değiştiğine dikkat çeken Vali Altıparmak, şehrin ağlama seanslarından kurtulduğunu belirtti. Vali Altıparmak, "2012'deki kış turizmdeki müşteri potansiyelimiz neydi, 2013 ve 2014'te yüzde 35 arttı. Bu çalışmalarımız, bakanımızın, milletvekillerimizin, büyükşehrin, odalarımızın borsalarımızın ve sizlerin desteği ile oldu. Olumsuz bir havayı Erzurum'a yayarak şundan bundan şikâyet ederek, geldiğim günden beri ağlama seansları yapıyorduk. Ağlama seanslarından kurtuldu artık Erzurum. Gerek absın gerek diğer STK'lar ağlama seanslarını bıraktı. Şimdi artık geleceğe bakma zamanı. Ben ümitliyim. Sizlerinde ümitli olduğuna eminim" dedi.
SEKMEN: ZİHNİYET 
DEĞİŞİMİ ŞART
'Erzurum'da zihniyet değişimi şart'
Erzurum'un ticari hayatını anlayabilmek için şehre stratejik kültürle ve ekonomiyi anlayan bir gözle bakmak gerektiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehirde öncelikle zihniyet değişiminin şart olduğunu söyledi. Başkan Sekmen, "Bölgeler arası kalkınmışlık farkını giderme noktasından uygulanan ekonomi politikasında karşısına çıkan engelleri iyi tespit etmek gerekir. Erzurum da en önemlisi biz zihniyet değişimi şarttır. Zihniyet değişimi tarımda, hayvancılıkta, iş hayatında kısacası ekonominin bütün sektörlerinde ve yaşamın birçok alanında gerçekleştirilmelidir. "diye konuştu.
YÜCELİK: KAPSAMLI 
TEŞVİK İSTİYORUZ
Dünyada ve ülkemizdeki değişimleri takip ederek yenilikçi yaklaşımlarla yeni öneriler ortaya koymak gerektiğini anlatan ETSO Başkanı Yücelik şunları söşledi; "Artık taleplerimizin somut, ölçülebilir ve ayrıntılarına kadar detaylandırılmış olması gerekmektedir. Bu aşamada şehrimizin tüm kurum ve kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir. Ne istediğimizi ve isteklerimizin bize, bölgemize ve ülkemize ne getireceğini bilmemiz, isteklerimizin daha hızlı ve etkin gerçekleşmesini sağlayacaktır. Yeni yatırım ve imkanlarla daha yaşanabilir bir Erzurum hepimizin ortak hedefidir. Son olarak tekrar ifade etmek istiyorum; Bölgemizi ayağa kaldıracak en önemli unsur, kapsamlı bir teşvik paketidir. "
Değişen Dünya ve Erzurum'un Yeni Fırsatları Ekonomik İstişare Forumu, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AK Parti Erzurum Milletvekilleri, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ve Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve İlçe Belediye Başkanları'nın katılımıyla gerçekleştirildi.Cem BAKIRCI / Palandöken
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.