GÜNCEL Haber Girişi : 04 Kasım 2010 09:41

Arafat'ta Hazırlıklar Tamamlandı.

Arafat'ta Hazırlıklar Tamamlandı.
Arafat’ta dua edip namaz kılan hacı adayları, Arafat, Müzdelife ile şeytan taşlayacakları Cemerat’ı gezerek bilgi alıyorlar.

Haccın farizalarından olan Arafat vakfesi için Suudi hükümeti çalışmalarını hızlandırdı. âdem Aleyhisselam ile Havva Validemizin yeryüzünde buluştukları yer olan Cebel’i Rahme’yi hacı adayları kafilelerle gelip ziyaret ediyorlar. Vakfe için Arafat Ovası’na 5 milyon kişinin bir anda toplanacak olması sebebiyle, hacı adayları hem Arafat’ta sıkıntı çekmemek hem de ziyareti çok zor olan Cebel-i Rahme tepesini görmek maksadıyla önceden bölgeye geliyor.

KLİMALI ÇADIRLAR

Arafat ve Mina’da çadırların elden geçirilmesine başlandı. Altyapı da yenileniyor. Gsm şirketleri, yeni istasyonlar kurarak şebekeyi güçlendirilirken, bazı bölgelerde de TIR’lara yüklenen mobil istasyonlar sayesinde hacı adaylarının cep telefonları ile rahatça konuşmalarına imkan sağlanacak. Arafat’ta yeni yollar açılırken, bazı ana güzergâhlar daha da genişletilerek yeni kaldırım taşları döşeniyor. Fiber optik kablolama ve hastanelerin eksiklikleri de gidirilerek, Arafat’ta alt yapı güçlendiriliyor.

DUA ZAMANI

Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Bürosu da, Mekke-i Mükerreme’de bulunan Türk gazetecileri Arafat’a çıkararak çalışmaları yerinde incelemelerini sağladı.
Türk hacı adayları Cebel-i Rahme’ye tırmandıklarında, dünyadaki en büyük arzularının gerçekleştiğini ifade ediyorlar. Eşleri ile birlikte gelen hacı adayları ise, daha büyük heyecan yaşıyorlar. İlerleyen yaşlarına ve sarp yamaçlardan tepeye çıkmalarına rağmen Türk hacı adayları durumlarından şikayet etmezken, bazı hacı adayları çok zahmetli de olsa tepeye ulaşıyorlar. Hayattaki en büyük muradlarının gerçekleştiğini belirten hacı adaylarımız, “Cebel-i Rahme’ye gidince beni de hatırla” diye tenbih eden dostlarının isimlerini zikrederek onlara dua ediyorlar.

Hacı adayları, Cebel-i rahme tepesini istila eden, seyyar satıcılar ve Somalili dilenci çocukların ziyarete gelenleri taciz edercesine bölgede tutulmalarından ise şikayetçi. Bu yıl hac öncesinde salı günü meydana gelen sağanak yağış ise, hacılara Peygamber Efendimizin, “Arafat Ovası orman olmadıkça kıyamet kopmaz” sözünü hatırlattı. Ağaç sayısının artması ile yeşermeye başlayan ve sonbahar yağmurlarıyla da beslenen Arafat Ovası hadis-i şerife uygun olarak her geçen yıl artarak ağaçlanıyor.

Arafat’ta bulunan hacı adaylarını Mina’ya indirmek için inşaatına başlanan raylı sistemde de son safhaya gelindi. Çin firmasının inşa ettiği elektrikli tren ile, Arefe günü 300 ila 500 bin hacı adayı, Müzdelife ve Mina’ya otobüs yerine, metroyla getirilecekler. Viyadük, köprü ve istasyon inşaatları tamamlanan raylı sistemde, vagonların bayrama kadar testleri tamamlanırsa, bu yıl çalışması sağlanacak. Ancak ilk yıllarda sadece Suudi vatandaşların kullanabileceği metro, daha sonra da diğer hacı adaylarına açılacak.

Hac Arafat’tır

Haccın 3 farzından birisi olan Arafat Vakfesi bayramdan bir gün önce yapılıyor. Türk hacılar, terviye günü, yani arefe gününden bir gün önce Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kiraladığı otobüslerle ihramlı olarak Arafat’a getiriliyorlar. Sabaha kadar çadırlarda namaz ve dualarını yapan hacılar, arefe günü ortaklaşa yapılan duaların ardından öğle ile ikindi namazlarını kıldıktan sonra, akşam güneşin batımıyla Müzdelife’ye hareket ediyorlar. Müzdelife’den nohut büyüklüğünde 70 tane taş toplayan hacılar, ertesi gün Mina’da Cemerat denilen şeytan taşlama noktasında taşları atıyorlar. Suudi yetkililer 3 katlı olan şeytan taşlama noktasında 4. katın da inşaatına başladılar. Böylece hacı adayları, önümüzdeki yıldan itibaren 4. kattan da taşlama yapabilecekler.