GÜNCEL Haber Girişi : 10 Kasım 2008 22:41

Alevilere akademik cevap

Alevilere akademik cevap
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Halil İbrahim Bulut, bazı Alevi kesimlerinin din kültürü dersiyle ilgili talepleriyle ilgili olarak, "Din kültürü dersinde İslam'ın temel kodları veriliyor. Din kültü kitabının a mezhebine ya da tarikatına göre hazırlandığını iddia edilemez" dedi.30 akademisyenin görev yaptığı 'Alevilerin Dünü Bugünü 'adlı projenin koordinatörlüğünü yürüten Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Halil İbrahim Bulut, meydanlara inen Alevilerin din derdi ve cem evleriyle ilgili talepleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Din kültürü dersinde İslam'ın temel kodlarının verildiğini belirten Doç. Dr. Halil İbrahim Bulut, "Din kültürü dersi, mezhepler üstü olarak hazırlanan kitaplarla veriliyor. Din kültü kitabının a mezhebine ya da tarikatına göre hazırlandığını iddia edilemez. Tüm mezheplerin üstünde, tarikatların üstünde, din kültürü kitaplarının hazırlanmış olduğunu görüyoruz. Bu kitaplarda İslam'ın temel kodları veriliyor. Kendisini müslüman olarak kabul eden herkes, bu din kültürü derslerinde İslamiyet'in temel özelliklerini ibadetlerini ve inançlarını öğrenebilmektedir"dedi.

Din kültürü dersinin kaldırılmasına yönelik taleplere de değinen Bulut, "Alevilerin bazı kesiminin din kültürü dersinin tamamen kaldırılmasına yönelik talepleri var. Bu doğru bir talep değil. Avrupa ve dünyadaki devletlere baktığımızda din kültürü dersinin bir şekilde var olduğunu, her devletin kendi çocuklarına dini öğretmede en azından bilgi kültür seviyesinde verme taraftarı olduğunu görüyoruz. Diğer kesimin din kültürü dersinde Aleviliğe ve Alevi taleplerine yer verilesin talebi, aslında makul bir taleptir. Ve son zamanlarda hazırlanan din dersi kitaplarında bu coğrafyada yaşayan müslümanların ortak değer olan Hacı Bektaşı Veli ve Yunus Emre gibi değerlerimize yer verildiğini görüyoruz. Ancak Alevi önderlerine ya da Alevi anlayışına daha fazla yer verilmesi, bazı kesimleri rahatsız edebilir. Türkiye'de bazı tarikat ve mezhep mensupları bizim önderlerimize ya da anlayışımıza da yer verilsin şeklinde bir iddiayı getirebilirler. Bu da üzerinde durulması gereken bir husustur" diye konuştu.

Bulut, cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesine yönelik taleplere ise, "Alevilerin cem evlerinin cami gibi ibadethane olarak kabul edilmesi talebi var. Alevileri cem evlerine gider orada ibadet eder, Sünniler de camiye gider orada ibadet eder şeklinde bir söylem ayrıştırıcı bir söylem. Tehlikeli bir söylemdir. Bütün Müslümanların ibadethanesi camidir. Ama bunun yanı sıra bazı tarikatlar ya da bazı grupların birtakım dergahlarında ibadet yapılmasına kimse karşı çıkmaz. Cem evlerinin caminin karşıtı ibadethane olarak kabul edilmesi, bizi bölüştürür ayrıştırır" ifadelerini kullandı