ERZURUM Haber Girişi : 28 Ağustos 2013 12:16

Yüzyıllardır devam eden gelenek: BULGUR kaynatma

Yüzyıllardır devam eden gelenek: BULGUR kaynatma

Erzurum’un Narman ilçesinde yüzyıllardır bulgur kaynatma geleneği devam ediyor. 

Ağustos ve Eylül aylarında başlanan bulgur kaynatma telaşı, mahalle aralarında birlik ve beraberliği de beraberinde getiriyor. 

xHasat yapılan buğdayların yıkanmasının ardından mahalle aralarında kurulan ocaklar üzerine konulan bakır kazanlarda binbir güçlükle kaynatılan buğdaylar daha sonra yerlere serilen hasırlar üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Mahalle aralarında kaynayan kazanların başına toplanan vatandaşlar bir yandan bulgur kaynatırken diğer yandan ise çay içip, mısır pişirerek sohbet ediyorlar. 

Bulgur kaynatan vatandaşlardan Şühriye Kısa, “Yıkadığımız buğdayları kazanlarda 30 dakika kadar kaynatıp hasırlar üzerinde 3 gün kadar kuruttuktan sonra değirmende öğütüp kabuklarından ayırdıktan sonra getirdiğimiz bulgurları rüzgarda savurduktan sonra den taşıyla öğüterek ve sonra eleyerek kışlık erzakımızı hazırlamış oluyoruz. Yapımı çok zahmetli bir şey ama alıntı bulgurlar bunları tutmuyor kaynattığımız bulgurları ince ve kalın olarak iki çeşit yapıyoruz. Bunlardan kışın den köftesi, bulgur pilavı ve çorbalarda kullanıyoruz. Eğer gece kaynatırsak komşularımızla birlikte ateş közünde mısır pişirerek hisli demlikle çay kaynatarak bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Palandöken