ERZURUM Haber Girişi : 06 Aralık 2015 23:53

Yusuf Ziya Paşa Köşkü RESTORE EDİLECEK

Yusuf Ziya Paşa Köşkü RESTORE EDİLECEK
Büyükşehir Belediyesi, tarihi kaynaklarda Nüzhet-ül Hazra olarak geçen Yusuf Ziya Paşa Köşkü'nü restore edecek.
Palandöken/Erzurum
Tarihe verdiği değeri son bir buçuk yılda önemli projelere imza atarak ortaya koyan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bu kez de Köşk Aile Çay Bahçesi içerisinde yer alan 220 yaşındaki tarihi binanın onarılması için Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü'ne (KUDEB) talimat verdi. Başkan Mehmet Sekmen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Erzurum'un tarihi varlıklarını ve kültür mirasını korumak için hazırlanan projelerin hayata geçtiğini söyledi. Başkan Sekmen, "Medeniyet tasavvurumuzun gereği şehrimizin tarihi değerlerini korumak için özel ve önemli projelerimizi hayata geçiriyoruz. Bu bağlamda Erzurum Kalesi etrafındaki tescilli 18 Eski Erzurum Evi'ni koruma altına aldık. Geçtiğimiz hafta tarihi cephaneliğin onarımı için kolları sıvadık. Bu kez de bazı kaynaklarda Nüzhet-ül Hazra (Gezilecek yeşil yer) bazı tarihi kaynaklarda da Ravzat-ül Hazra (Yeşil Cennet) olarak geçen 1795 yılında Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılan tarihi köşkü restore etme kararı aldık" dedi.

TARİHİ MEKÂN 
220 YILDA 3 KEZ 
ONARILMIŞ
Başkan Mehmet Sekmen, 18. yüzyıldan günümüze kadar gelen tarihi mekânın 3 kez onarıldığını ifade etti. Başkan Sekmen, şöyle devam etti: "Osmanlı döneminin görkemli sivil mimari örneklerinden biri olan Yusuf Ziya Paşa Köşkü'nün aslı ve şanına uygun bir şekilde rölove, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarının başlatılması için KUDEB ekibimiz tarihi mekanda bakım ve onarım yapacak. Tarihi Yusuf Ziya Paşa Köşkü; şehir kültüründe farklı bir konuma sahiptir. 1795-1798 yılları arasında Erzurum'da Valilik yapan Yusuf Ziya Paşa tarafından inşa ettirilen köşk; 1824, 1921 ve 1986 yıllarında birkaç onarım görmesine rağmen esaslı bir restorasyona ihtiyacı bulunmaktadır. Bu nedenle restorasyon çalışmasına start verdik. Şehrimizin köklü geçmişi ve kültürel kimliğinin kaybolmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Erzurum'un kıymetli eser ve mekânlarını gelecek kuşaklara aktarmanın tek yolu şehir tarihini korumaktan geçer. Bu yüzden hazırladığımız tarihi projelerimizle şehrimizin kültür varlıklarına gereken değeri veriyoruz."
Etiketler : köşk
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.