Yatırıma bürokratik engel

O genelge orada durduğu müddetçe yeni özel hastane şimdilik hayal…

Vali Okay Memiş, “Erzurum’a iki özel hastane daha kurulabilir” şeklinde bir açıklama yaptı. Daha doğrusu Vali Memiş, geçen hafta başında gazetecilerle buluştuğunda söylediği bu gelişmeyi bir kez daha tekrarladı.

Malum; Erzurum’da halen bir özel hastane (Buhara) mevcut ve özel hastane de hakikaten kapasitesinin üzerinde bir işlem hacmiyle çalışıyor.

Her ne kadar Erzurum gibi zayıf ekonomiye sahip şehirler büyük özel hastaneler için cazip değilse de, buna rağmen mümkün ki kimi şirketler Erzurum’a hastane yapmak isteyebilirler.

Nitekim üç yıl kadar önce ülke çapında marka olan bir özel hastane zinciri Erzurum’a gelmek istedi, hatta istemekle kalmadı. Ilıca yolunda arsa alıp hastane inşaatına bile başladı.

Pekii ne oldu da o proje askıya alındı, yani niye akim kaldı?

Cevap verelim:

O hastane projesi, Sağlık Bakanlığı’nda halen cari olan bir düzenleme yüzünden bürokratik engele takıldı.

Çünkü Sağlık Bakanlığı özel hastane ruhsatlarını şehirlerin nüfusuna göre bir düzenlemeye bağlamış ve Erzurum’a bir hastane kotasını uygun görmüş.

Bu düzenleme, orda öylece durduğu müddetçe kimse kusura bakmasın ama hangi şirket olursa olsun Erzurum’a yeni bir özel hastane kurma yolunda bürokrasi bariyerini aşamaz.

Bugün özel hastane statüsünde hizmet veren Buhara bile vaktiyle bu ruhsatı alabilmek için milyon dolar harcamış ve Erzurum adına bir şekilde lisans elde eden alakasız kimselere hava parası ödemişti.

Tıpkı maden ve enerji meselesinde olduğu gibi sağlık alanında da bakanlıktan bir takım kimse ya da şirketler zamanında lisansları yok paraya almışlar, günü geldiğinde de milyon dolara satıp havadan haksız kazanç elde ediyorlar.

Dolayısıyla hükümet artık bu skandala bir son vermeli ve hangi şehrin veya ilçenin özel hastaneye ihtiyacı varsa ve şirketler yasal şartları yerine getiriyorsa, meseleyi karaborsacıların insafına terk etmeden izin vermelidir.

Sonuç olarak Vali Okay Memiş, Erzurum’a gelen her hizmet için nasıl heyecanlanıyorsa kuşkusuz ki bu özel hastane konusundaki gelişmede de aynı coşkuyu yaşıyor.

Farkındayız bu, belki Vali Memiş’in tek başına üstesinden gelebileceği bir engel değil; fakat görünen de odur ki Sağlık Bakanlığı’nda o uygulama öylece durduğu sürece Erzurum’a şimdilik yeni özel hastane ya da hastaneler yapılması mümkün değil.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.