GÜNDEM Haber Girişi : 29 Eylül 2018 11:12

Vizeyi kaldırmak AB’nin de yararına

Vizeyi kaldırmak AB’nin de yararına
Almanya Başbakanı Merkel’le ortak açıklama yapan Başkan Erdoğan, “Vize serbestisinin sağlanması hem Türkiye’nin hem AB’nin faydasına olur” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan dört yıl aradan sonra, Almanya’ya Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk devlet ziyaretini gerçekleştirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’le ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Almanya ve AB’yle ilişkilerin geleceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan’ın vurguladığı en önemli başlıklardan biri de AB’yle vize serbestisiydi. 

ALMANYA’NIN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Başkan Erdoğan şunları söyledi: Vize serbestisi konusunda kalan 6 kriteri en kısa zamanda yerine getirmeyi planlıyoruz. Vize serbestisinin sağlanması ve gümrük birliğinin güncelleştirilmesi hem Türkiye’nin hem AB’nin faydasına olacaktır. Bu kritik sürecin belli çevrelerin kaprislerine maruz bırakılmadan iletilmesini diliyoruz. Almanya’nın vereceği desteğe de büyük önem veriyoruz.” 

REFORM YOLUNA GİRDİK 

Erdoğan şöyle devam etti: “Darbe girişiminde 251 insanımızı şehit verdik. FETÖ ve uzantılarıyla mücadele için anayasal bir mekanizma olan OHAL uygulamasına gittik. Demokrasimizi bu terör örgütünün tehdidinden kurtarmak için 2 yıl boyunca çok yoğun bir çaba sarf ettik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle beraber ülkemiz yeniden reform yoluna girmiştir.” 

Ekimde Türkiye’de 

Başkan Erdoğan, Merkel’in ekimde geniş bir iş heyetiyle Türkiye’ye geleceğini belirterek, “Karşılıklı yakaladığımız bu ivmenin korunmasından, güçlendirilmesinden yanayız. Sayın Merkel ile görüşmemizde bir süredir çalışmayan mekanizmaları işler kılma noktasında fikir birliğine vardık. İkili ilişkilerimize dair konuları ele alma fırsatı bulduk” dedi. 

Kimi yakalıyorsak teslim edilmeli 

Erdoğan, Türkiye’de süren yargılamalarla ilgili bağımsız yargıya saygı duyulması gerektiğini belirterek, binlerce PKK mensubu Almanya’da. FET֒nün de yüzlerce mensubu buralarda bulunuyor. Ve burada gerek bizim istihbarat teşkilatımızın, gerek Alman istihbaratının müşterek çalışmalarıyla birbirimize olan özgüvenle nerede kimi yakalıyorsak bunu tabii teslim etmemiz işimizi kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum” dedi. 

ERDOĞAN, MERKEL’İN YÜZÜNE SÖYLEDİ

Başkan Erdoğan, Almanya’da provokasyon yapmaya yeltenen Can Dündar için, “O bir ajan. Devletin sırlarını ifşa etmekten mahkûm oldu” dedi.  

Can Dündar bir ajan 

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier tarafından resmi törenle karşılanan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısında, provokasyon yapmaya yeltenen Can Dündar’la ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Alman makamları tarafından basın toplantısına akredite edilen ancak son anda katılmayacağı açıklanan Can Dündar’la ilgili sorulara cevap veren Erdoğan şu açıklamaları yaptı: “Can Dündar’ın bir ajan olduğunu, devletin sırlarını ifşa etme durumunda olan bir kişi olduğunu ve bunun 5 yıl 10 aya mahkûm edildiğini biliyorsunuzdur. 5 yıl 10 aya mahkûm olan bir kişi, kaçarak Almanya’ya gelmiştir. Hiçbir ülkede devletlerin sırları ifşa edilmez, suç teşkil eder. Bir diğer konu biz Almanya ile suçluların iadesi anlaşması yapmış bir ülkeyiz. Bizim böyle bir suçlunun iadesini istemek en doğal hakkımızdır.” 

Tetikçisi salona sızdı

Basın toplantısında provokasyon yapan Adil Yiğit’in akretidasyonu olmadığı belirlendi. 

Provokasyon için arkadaşını yolladı 

Erdoğan ve Merkel’in basın toplantısında slogan atan Adil Yiğit’in Can Dündar’ın arkadaşı olduğu ortaya çıktı. 

Başkan Erdoğan-Almanya Başbakanı Merkel’in ortak basın toplantısında slogan atan ve üzerinde “Türkiye’de tutuklu gazetecilere özgürlük” yazılı bir tişört bulunan Ali Yiğit adlı bir provokatör Alman polisi tarafından salonda dışarı çıkarıldı. 

Ali Yiğit’in kimliği ise çok geçmeden ortaya çıktı. Yiğit’in Can Dündar’a yakın bir isim olduğu ve salona tetikçilik yapmak üzere gönderildiği belirlendi.  Basın toplantısına katılmaktan vazgeçtiğini açıklayan Can Dündar, “Sorularımla salonda olacağım. Benim sorularımı soracak başka gazeteci arkadaşlar olacaktır” demişti. 

Avrupa Postası adlı bir yayın çıkardığı öğrenilen Adil Yiğit, 35 yıldır Almanya’da yaşıyor ve Türkiye karşıtı faaliyetleriyle biliniyor. Yiğit’in Almanya’da 3 yıl hapis cezası aldığı ve basın toplantısına akredite edilmediği öğrenildi. Yiğit, 2017 yılındaki G-20 toplantısına da alınmamıştı. 

Dışarı çıkarıldı

Salonda provokasyona yeltenen Ali Yiğit korumalarca dışarı çıkarıldı. 

CAN DÜNDAR, ZEKERİYA ÖZ, ADİL ÖKSÜZ...

69 kişilik terörist listesi verildi 

Başkan Erdoğan’ın Almanya temasları sürerken MİT’in 69 kişilik bir terörist listesini iade için Alman makamlarına verdiği öğrenildi. Listede Adil Öksüz, Şerif Ali Tekalan, Can Dündar, eski savcı Zekeriya Öz ve 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde kaçan NATO görevlileri de bulunuyor. Listede ayrıca 69 teröristin açık adresleri, kaldıkları binaların ve kendilerinin fotoğrafları da yer alıyor. MİT’in listesinde bulunan 69 kişiyle ilgili Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bizzat Merkel ile görüşeceği ve bu teröristlerin hemen teslim edilmelerini ya da yurtdışına deport edilmelerini isteyeceği ifade ediliyor.

Türkiye olağanüstü yüksek bir performans sergiledi 

Türkiye’nin mültecilerle ilgili çalışmalarını öven Almanya Başbakanı Merkel, “Almanya olarak istikrarlı bir Türkiye olsun istemekteyiz” dedi. 

Merkel, Türkiye’nin mülteciler konusunda olağanüstü yüksek bir performans sergilediğini belirterek, İdlib’le ilgili de Türkiye’de İngiltere, Fransa ve Rusya’yla dörtlü bir zirve gerçekleştirileceğini söyledi. Merkel, “Almanya olarak istikrarlı bir Türkiye olsun istemekteyiz” dedi. Camilere ırkçı saldırıları değerlendiren Merkel, tedbirlerin artacağını ifade etti. 

TERÖRE KARŞI BİRLİK 

Teröre karşı işbirliğinden yana olduklarını belirten Merkel, PKK’nın yasaklı olduğunu söyledi. Almanya’daki PKK ve FETÖ mensuplarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Merkel, bazı vakalarda iddianame olmamasının muğlaklık yarattığını söyledi. 

ALMAN MEDYASI 

(Kaynak:Akşam)

Etiketler : almanya
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.