EKONOMİ Haber Girişi : 12 Aralık 2013 12:52

Uygun işyeri seçiminde bulunmayanlar teşvik ve destekten yararlanamayacak

Uygun işyeri seçiminde bulunmayanlar teşvik ve destekten yararlanamayacak

Doğu Anadolu Perakendeciler Derneği Başkanı Ömer Düzgün Perakende Ticaretin Düzenlenmesi ile ilgili olarak yayınlanan kanun taslağını değerlendirdi. Düzgün, kanunla sağlanacak avantajları sıralarken, ticarete yeni düzenleme getiren taslak metinle ilgili görüş ve önerisi olanların bu görüşlerini Doğu Anadolu Parder’e ulaştırmalarını istedi. Hazırlanan kanun taslağının getirdiği yenilikler hakkında da bilgiler veren Doğu Anadolu Perder Başkanı Ömer Düzgün kanun sayesinde; İller bazında stratejik ticari planların hazırlanıp, ticaret bölgelerinin tespit edileceğini işletmelerin yanlış yer seçimi sebebiyle kapanmalarının bu yolla önüne geçileceğini belirtti. Düzgün, “Stratejik ticari planlara uygun işyeri seçiminde bulunmayanlar hiçbir teşvik ve destekten yararlanamayacak.” dedi.

İşyeri açılış süreçleri kolaylaştırılacak ve bürokrasinin azalacağına dikkat çeken Düzgün, Bu kapsamda, Bakanlık bünyesinde elektronik ortamda Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacağını ve işletmeler, bu sistem üzerinden izinlerini tek elden alacağını belirtti.

Düzgün yasanın getireceği bazı yenilikleri de şöyle sıraladı; “Bakanlığın gözetim ve denetiminde, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlar eliyle tedarik ve dağıtım şirketleri kurulabilecek.

Perakende işletmelerce talep edilen prim ve bedeller kurala bağlanacak, üretici ve tedarikçiden temin edilen malların talebini doğrudan etkilemeyen prim ve bedellerin alınmasının önüne geçilmiş olacak.

Alım satım işlemleri nedeniyle üretici ve tedarikçilere yapılacak ödemeler, kural olarak 60 gün içinde gerçekleştirilecek; bu süre üretim tarihinden itibaren otuz gün içinde bozulabilen gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde 20 günü geçemeyecek.

Perakende isletmelerin üretici ve tedarikçilerden temin ederek işyerinde kendi ad veya markasıyla sattığı ürünlerin ambalajında, artık üretici ve tedarikçinin markasına tanınırlığını artıracak şekilde yer verilecek.

Alışveriş merkezlerinde esnaf ve sanatkâr işletmelerine belirli oranda yer ayrılacak İndirimli ve promosyonlu satış kampanyalarının özellikle süresine ilişkin esaslar belirlenecek.

Tüketiciler, kampanyalı satışları PERBÎS veya işletmelerin internet sayfası üzerinden güncel olarak takip edebilecek.

Alım ve satım işlemleri nedeniyle üretici ve satıcılarla yapılacak ödemeler, 60 gün içinde gerçekleştirilecek. Bu süre üretim tarihinden itibaren otuz gün içinde bozulabilen gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde 20 günü geçmeyecek.”

Doğu Anadolu Perakendeciler Derneği Başkanı Ömer Düzgün, yasayla ilgili olarak görüş ve önerisi olanların, yazılı bir biçimde Dernek merkezine bu görüşleri iletmesi halinde federasyon bünyesinde bu görüşlerin değerlendirilmesinin sağlanacağını belirtti.