ERZURUM Haber Girişi : 21 Mayıs 2019 12:27

ÜLKEMİZDEKİ İMSAK VAKTİYLE FECRİ KAZİB ZAMANI ÇAKIŞMASI

ÜLKEMİZDEKİ İMSAK VAKTİYLE FECRİ KAZİB ZAMANI ÇAKIŞMASI
İslam dünyasında ve ülkemizde bu güne kadar hep İmsak vakti yani Fajr vaktinin tesbitiylealakalı çalışmalar ve gözlemler yapılmış olmasına rağmen aşağıdaki hadisi şerifte geçen Yalancı fecr (Fecri Kazib-Zodyak ışığı) zamanı tespit edilmeye çalışılmamış.

Fecri Kâzib görülmüyor diyerek araştırılmamıştır!

2016 yılında başlayan araştırma ve gözlem sayesinde bu ışığın ülkemizdede görülebileceği gerek benim gerekse ünlü Astrofotoğrafçı olan Tunç Tezel’in çektiği ekteki Zodyak ışığı resimlerinden anlaşılmaktadır.


Ek-1  Diyanetin 5 snPozlama ile çekip Ancak Konstrat ayarını değiştirerek görebildiği foton (ışın)lar

Peygamber Efendimizin(İmsak vaktinin kırmızı fecrin doğuşu ile başlayacağı, dolayısıyla fecrin kırmızılığının ortaya çıkışına kadar yeme içmeye devam edileceği görüşü, “Yiyiniz, içiniz, yukarıya doğru yükselerek parlayan (yalancı fecir) sizi aldatmasın (yemenize içmenize engel olmasın) kırmızılık doğuncaya (fecr-i sâdık) kadar yiyiniz, içiniz”.[1])hadisinden açıkça anlaşılmaktadır.Ancak ülkemizde Fecri Kâzib (Zodyak ışığı) görülmüyor diyerek göz ardı edilmiştir.Hadisde bahsedilen kızıllık da tarafımızdan tespit edilmiş sabah şafağından 5-6 dk önce başlayıp ve akşam şafağından hemen sonra (Yatsı vakti girişi) kaybolduğu gözlenmiştir.Yatsı vakti için hadislerde şafak veya kızıllık geçmekte olup Efendimiz “Şafak Kızıllıktır” buyurmuştur. Ancak günümüzde ki uygulamada ne imsak da kızıllık başlangıcı, nede yatsı girişinde kızıllık bitişi görülmemektedir!!!.Dünyadaki tüm yerleşim yerleri için Kızıllık başlangıç ve bitiş zamanlarıerrufai namaz vakitleri uygulamasındahesaplanmıştır bakabilirsiniz.


Ek-2   Mart 2017 Erzurum ovası batı tarafı

Ek-3: Salda gölü Yeşilova/Burdur  Tarih 16 Mart 2009

Günümüzdeki İslam Astronomisi ve vakitlerin tayininde uğraşan İlahiyatçıların hepsinin kabul ettiği bir gerçek vardır. Fecri Kazib(yalancı fecr)  diye tanımlanan ZODYAK IŞIĞI’dır. Çünkü anlamları bile aynıdır (Yalancı Fecr-Yalancı Şafak). O zaman geriye bu ışığın görülebileceği zaman dilimini ortaya çıkarmak kalıyor. Bunu da üç yıllık bir çalışmayla Zodyak ışığının Türkiyede görülebileceğini ve bu günkü imsak vaktiyle çakıştığınıDin işleri yüksek kuruluna 2016 ve 2017 yılında yaptığım sunumlarla gösterdim. Ancak İki yıl beklememe rağmen herhangi bir gelişme olmadı bende kamuoyu ile paylaşmak istedim.!


Ek-4: Dalyan/Muğla 18 Nisan 2009 

Ek-5: Uludağ/Bursa 28 Temmuz 2011

Ek-6: Beyağaç/Denizli 20 Haziran 2009

Zodyak ışığı görülme zamanı olarakWikipedi dehttps://tr.wikipedia.org/wiki/Zodyak_ışığı bu adres hem Astronomide kabul gören www.earthsky.org/Zodiacal Light[2] sitesi hemde Dünyaca ünlü astronomları yetiştiren Cornel Üniversitesi tarafından[3]  Güneş ufkun altında -18⁰-12⁰arasında görülebileceği belirtilmektedir.


Ek -7: Nemrut 8 Ekim 2013 

Ek-8: Palandöken/Erzurum 25 Nisan 2019 (Foto:Rufai Çınar)


Bugünkü hata neden kaynaklanıyor?

İnsan gözü kamera gibi çalışır ve 1 sn de beynimize 220 kare resim gönderir. Oysaki Diyanet astronomları 5sn boyunca pozlama yaparak(Gelen ışığı biriktirerek) çektikleri resimlerde  bile gözle görülmeyen foton (ışın tanecikleri)  ancak kontrast ayarıyla oynanarak görülebilir  hale getiriliyor.Yani suni imsak oluşturulmaktadır ve ufka bitişik değildir. Ek-1

Aynı yöntemle profesyonel bir makineyleMart-2017 de Erzurum da pozlama yaparak çektiğim resimde üç aylar başlangıcında ki Hilal Dolunay gibi gözükmektedir.!!! Ek-2

Ülkemiz enlemlerinde yazın Gün doğumundan 120 ile 80 dk öncesine kadarFecri Kâzib zamanı olduğu ve uygun koşullarda (ışık kirliliği ve Ay ışığının olmadı zamanlarda) görülebileceği bilimsel olarak tespit edilmiştir. Ama bu konu göz ardı edildiği için Ramazanda imsak ezanı ile birlikte birçokMüslümanın fecrikâzib zamanında Sabah namazını kıldığı görülmektedir.  Çünkü Fecri Sadık(ilk kızıllık) ezandan Mayısta 40dk Haziranda ise 45 dk sonra oluşmaktadır!!!.

Şimdi ben başta Diyanete sonrada ülkemizdeki konu ile ilgilenen Fıkıhçılaraşunu soruyorum.

Fecri Kâzib (Zodyak IŞIĞI) zamanında yeme ve içmeyi kesmek zorunlumudur? Daha da  önemlisi Bu zamanda kılınan sabah namazı caiz midir??? 

Etiketler : imsak
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.