KÜLTÜR - SANAT Haber Girişi : 18 Aralık 2023 09:25

Türkü Paşa Raci Alkır’a vefa

Türkü Paşa Raci Alkır’a vefa
Erzurumlu Türkü Paşa Raci Alkır, vefat yıldönümünde düzenlenen anlamlı bir etkinlikle anıldı. Raci Alkır Koro Dersliği düzenlenen törenle açıldı.

Tatyan Baba ve 'Türkü Paşa' olarak bilinen Türk Halk Müziği Sanatçısı Raci Alkır’ın adına Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümünce "Raci Alkır Koro Dersliği" açılışı gerçekleştirildi.

Dersliğin açılış törenine; Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Akarsu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, Türkü Paşa Raci Alkır’ın oğlu THM sanatçısı Vahit Alkır, aile yakınları, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Vahit Alkır konuşmasında büyük bir çınarın evladı bir misyonun temsilciliğini üstlendiğini ifade ederek, yaşadığı gurur ve onurdan dolayı şehrin yöneticilerine teşekkür etti.

Raci Alkır’ın oğlu, TRT Ses Sanatçısı Vahit Alkır, babasının isminin üniversitede hem de müzik bölümünden bir dersliğe verilmesinden dolayı ailece çok mutlu olduklarını ifade ederek, bu güzel günde kendisini ve ailesini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti. Üniversite öğrencilerinin Raci Alkır ismini bilerek yetişecek olmasından dolayı gururlu olduklarını, böylesine önemli bir ses sanatçısı ve bestekârın çalışmalarının öğrencilere ilham kaynağı teşkil edeceğine yürekten inandığını ifade ederek açılışın hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

VALİ ÇİFTÇİ: RACİ ALKIR İSMİ BU GÜZEL SALONDA YAŞATILACAK

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Raci Alkır’ın şehrin yetiştirdiği gerçek sanatçılardan biri olduğunu belirterek, Raci Alkır’ın vefat yıldönümünde böyle bir etkinlik gerçekleştirilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.

Vali Çiftçi, yaklaşık 20 yıl önce Erzurum'da kaymakamlık yaptığı dönemlerde sanatçı Alkır'ın ismini sıklıkla duyduğunu ve kentte yetişen önemli sanatçılardan biri ve 7 göbek Erzurumlu olduğunu söyledi.

Erzurum Kilidi Mük-i İslam'ı türküsünü Alkır'dan severek ve beğenerek dinlediğini aktaran Çiftçi, "Alkır'ı vefatının 12. yılında rahmetle anıyoruz. Sanatçımızın ismi bu güzel salonda yaşatılacak. Alkır ailesini böyle bir babaya sahip olduklarından dolayı tebrik ediyor, üniversitede bölüme ismi verilmesinden dolayı rektörlüğümüze ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

ÇOMAKLI: ŞEHRİMİZİN VE ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL MİRASINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ

“Bugün burada Türkü Paşa, Tatyan Baba olarak tanınan Raci Alkır’ı anmak ve ismini bu derslikle ölümsüzleştirmek için toplanmış bulunuyoruz” sözleriyle konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Alkır’ın Erzurum’un yetiştirdiği önemli bir değer ve Erzurum kültürünü tüm ülkeye tanıtmış kıymetli bir sanatçı olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başladı.

Bir milleti yaşatan ve milli ruhu gelecek kuşaklara aktaran unsurların başında o milletin kültürünün, geleneğinin, sanatının ve sanatçısının geldiğine vurgu yapan Rektör Çomaklı: “Sanata ve sanatçıya sahip çıkmak aynı zamanda kültürler arası iletişim ve aktarımda bizi var eden duyguları kavramak demektir. Üniversitemiz de değerlerimize sahip çıkan, onları bugüne taşımayı ve geleceğe aktarmayı hedefleyen her türlü çabayı desteklemektedir. Şehrimizin ve ülkemizin kültürel mirasını korumayı şiar edinen üniversitemiz, Türkü Paşamız Raci Alkır’a vefa örneği göstererek öğrencilerimizin eğitim aldığı bu mekâna ismini vermiştir. Bu kararda emeği geçen tüm arkadaşlarıma ve senato üyelerimize teşekkürü bir borç biliyorum. Bu vesileyle usta sanatçımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Raci Alkır ismini verdiğimiz bu derslikte kendisi gibi nice sanatçılar, nice kültür ve sanat insanları yetişmesi ümidiyle, hepinize saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Raci Alkır'ın eserlerinin seslendirilmesiyle sona eren törende, babasının eserlerini seslendiren Vahit Alkır'a protokol eşlik ederken, yakınları gözyaşlarını tutamadı.

Konuşmaların ardından Türkü Paşa Raci Alkır’ın bestelediği gazellerden oluşan müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Türk Halk Müziği'ne 80'e yakın eser derleyen Raci Alkır, 12 yıl önce hayatını kaybetmişti.

“TATYAN BABA” VE “TÜRKÜ PAŞASI” GİBİ ADLARLA ANILIYOR

Raci Alkır, 1933 yılında Erzurum Yukarı Hasan-i Basri (Gavurboğan) Mahallesinde doğdu. Babası Şefik Efendi, annesi Şadiye Hanımdır. Erzurum Palandöken İlkokulu mezunudur. Asıl mesleği terzilik olan Alkır, müzik aşkının ağır basması nedeniyle müzik yaşamına 1955 yılında Erzurum Halk Oyunları Halk Türküleri Derneği’nde başladı. 1961’da TRT Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği korosuna girdi. Müzikal hayatının yoğunlaşması nedeniyle, terzilik mesleğini 1966 yılında bıraktı. 1971 yılında TRT Erzurum Radyosunun kadrolu ses sanatçısı olarak göreve başladı ve kendi isteği ile 1981 yılında emekli oldu.

Raci Alkır, ses sanatçılığındaki ustalığı, özellikle Erzurum Türkülerine getirdiği yorumuyla halk tarafından çok sevilmiş, Erzurum’a özgü Tatyan makamını iyi yorumladığından “Tatyan Baba” ve “Türkü Paşası” gibi adlarla anılmaktadır.

Raci Alkır, derlediği türküleri klasikler adı altında CD de topladı.

Türk Halk Müziğine 80’e yakın eser derleyen, halk müziğinin “Türkü Paşa” ismiyle tanınan büyük ustası Raci Alkır, 16 Aralık 2011 tarihinde 78 yaşında vefat etti ve Erzurum Asri Mezarlığına defnedildi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.