EKONOMİ Haber Girişi : 31 Temmuz 2011 02:13

Tarihi Merkez Ulu Cami Hafızlık Merasimi İle Yeniden İbadete Açıldı.

Tarihi Merkez Ulu Cami Hafızlık Merasimi İle Yeniden İbadete Açıldı.

Yaklaşık bir yıldan beri devam eden restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi Şanlıurfa Merkez Ulu Camii’nin açılışı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Porf. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ile İl Müftüsü Ramazan Tahiroğlu tarafından yapıldı.

 

Açılışa Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Şanlıurfa milletvekilleri, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve bazı kurum amirleri de katıldı. Şanlıurfalıların da yoğun ilgi gösterdiği açılışta  Cuma vaazı Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Kamil Yılmaz tarafından yapıldı. Vaazında; “Efendimizin hem devleti yönettiği, hem ümmeti sevk ettiği, hem ashabı eğittiği, her türlü yönetim, denetim, istişare, müşavere ve işlerini icra ve irşat ettiği alan mescidi Nebevi olmuştur. Mabedlerin inşaatı denince biz beraber olmalıyız. Taş yapıdan oluşan ama içi boşaltılmış bir mabedin kıymet-i harbiyesi yoktur. Hep münakaşa edilmiştir. Önemli olan cami midir, cemaat midir? Yani biz cami mi inşa edelim yoksa cemaat mi yetiştirelim. Cemaat yetiştikten sonra irfanla donanmış bu insanlar bu camileri zaten yapacaklardır ve yapıyorlar. Yine mabed aynı zamanda dini hayatımızla birlikte cami merkezli olarak inşa ediliyordu, böyle donanıyordu. İnsanlarımız böyle yetişiyordu. Her meşrepten, her meslekten, her mezhepten insanlar beraber mabedlerde yetişiyordu. Dolayısıyla camileri önemsemeliyiz ve önemsiyoruz”.dedi.

Açılışta konuşan Bakan Çelik, caminin restorasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ederek, konuşmasının devamında; " Mabedin, Ulu caminin açılışı vesilesiyle hep beraberiz. Öncelikle bu güzel mabedin tekrar restorasyonunda emeği geçen herkesten Allah razı olsun diyorum. Bunlar ecdadımızdan bize kalan çok önemli eserledir. Bunların farkında olmalıyız, bunların bilincinde olmalıyız. Bunları nasıl ecdadımız ve ecdadımızın torunları bizlere emanet ettiyse bizler de mesuliyet duygusu içerisinde nesillerden nesillere bu güzel mabedlerimizi, eserlerimizi diğer nesillere iletmek zorunluluğumuz, mecburiyetimiz vardır. İşte bu anlayış içerisinde ne güzel bir tevafuktur ki ecdadımızın da 1100’lerde inşa ettiği bu güzel eserin, bu mabedin, bu güzel caminin açılışını yapıyoruz. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı hocamız sizlere çok güzel sohbet arz ettiler. Bunlar görevimizdir. Çünkü bu Kur’an bülbülleri başka türlü mabedlerde yetişmez. Mabedler yükselecek ki Kur’an bülbülleri yetişsin. Hafızlarımızın yetişmesinde emeği geçen bütün kardeşlerime, bütün hocaefendilere, başta müftümüz ve Diyanet İşleri Başkanlığımız olmak üzere ve bu eserlerin inşasında emeği geçen, alın teri döken, ayni ve nakdi her şeyi feda eden kardeşlerimizden Allah razı olsun diyorum. Cumanız mübarek olsun, bizleri bekleyen Ramazan ayına hayır içerisinde kavuşmamızı ve Ramazan Bayramına hayırla ulaşmayı cenab-ı Allahtan temenni ederim.”dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik konuşmasını müteakiben, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yılmaz ve İl Müftüsü Tahiroğlu ile birlikte Şanlıurfa Merkez Bölge Yatılı Kur’an kursundan mezun olup hıfzını tamamlayarak hafız olan 19 öğrenciye altın, Kur’an-ı kerim ve İslam İlmihali hediye edildi.