ERZURUM Haber Girişi : 27 Mayıs 2019 00:51

Tarih ayağa kalkıyor

Tarih ayağa kalkıyor
Büyükşehir ve Yakutiye'nin birlikte yürüttüğü Çevre ve ŞehircilikBakanlığı'nın da mali boyutunu üstlendiği "Üç Kümbetler Kültüryoluve Millet Bahçesi" projesi, Erzurum'a yepyeni bir vizyon kazandıracak.
Verda Karatay/Palandöken

Cadde eski günlerine dönecek

Bir zamanlar prestij caddesi iken zaman içinde şehrin çevreye yayılması
sonucu, cazibesini yitiren ve neredeyse kaderine terk edilen Cumhuriyet Caddesi, yeni proje ve hafif raylı sistem sayesinde, bir kaç yıl içinde tekrar eski görkemli günlerine geri dönecek. Yakutiye Medresesi'nden başlayıp Kale'yi, Çifte Minareli Medrese'yi, Ulu Cami'yi ve Üç Kümbetleri de içine alan SİT alanı projesiyle, şehrin çehresini değiştirecek bir dönüşüm yaşanacak.

Yeni kamulaştırmalar geliyor

İlgili tüm kurulların onayı alınarak yapılan yeni düzenlemeye göre, Büyükşehir ve Yakutiye belediyeleri, mali kaynağını büyük oranda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sağlayacağı imkan doğrultusunda, Yakutiye bölgesini yeni baştan dizayn edecek.
Kale'nin Cumhuriyet caddesi'ne bakan kısmının açılmasından sonra, Kale'nin
arka kısmı ve yanları da kamulaştırılarak temizlenecek. Ayrıca Ulu Cami'nin arka tarafı Taşambarlar'a kadar sökülerek yeni projeye dahil edilecek. Böylelikle çekirdek Erzurum sayılan bölgede yepyeni bir şehir kurulacak ancak bu yeni şehir tarihi ve kültürel dokuyla birebir uyumlu olacak.

BAKAN KURUM’DAN ERZURUM ÖVGÜSÜ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Erzurum’un Anadolu’nun en kadim kentlerinden birisi olduğunu belirterek, “Erzurum’dan bahsederken tarihin sadece belirli bir döneminden bahsedemezsiniz.
Erzurum, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve birbirinden farklı tarihsel
dönemlere ait kültürel izler taşıyan bir şehirdir.
Dolayısıyla bizlere düşen görev; şehrin bu zenginliğini gün yüzüne çıkarmak, ilgi odağı haline getirmek. Büyükşehir Belediyemizin bu doğrultuda yürüttüğü Kültür Yolu Projesi, şehrin tarihsel bütünlüğünü tüm ihtişamıyla gözler önüne serecek,
buna yürekten inanıyoruz”

Yusufeli’de temaslarda bulunmak üzere Erzurum’a gelen Bakan Murat Kurum’u Vali Okay Memiş’le birlikte havalimanında karşılayan Başkan Sekmen, ayaküstü de olsa brifing vermeyi ihmal etmedi.


Etiketler : erzurum
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.