GÜNDEM Haber Girişi : 23 Mayıs 2017 10:18

Sıra dışı ressam

Sıra dışı ressam
Yaklaşık bir hafta önce Yakutiye Medresesi'nde açılan sergi adından söz ettiriyor. Sıra dışı Ressam Ahmet Sula Yakutiye Medresesi'nde sergilenen eserleriyle büyük beğeni topladı.

Ramazan KARATAŞ

Yaklaşık bir hafta önce Yakutiye Medresesi'nde açılan sergi adından söz ettiriyor. Sıra dışı Ressam Ahmet Sula   Yakutiye Medresesi'nde  sergilenen eserleriyle  büyük beğeni topladı. Ankara   Emniyet Genel Müdürlüğü'nde  görevli polis başmüfettişi  Ahmet Sula, asıl mesleği olan polislikten ziyade eserleri ve sanatıyla anılmak istiyor. 


Anlatımı, konuşması ve vücut dili ile sergisine  gelen  yerli ve yabancı ziyaretçilere eserlerini tanıtırken adeta kendinden geçen ve sanatını yeniden icra etmenin hazzını  yaşayan Ahmet Sula , "söz, resim ve yazı sanatını " tek manada şekillendiriyor.

 İlk sergisini Türk İslam Eserleri Müzesi'nde Sultan Ahmet'te açan ressam Ahmet Sula 18.kişisel sergisini Yakutiye Medresesi'nde 'Kelimenin Kalbi " adıyla açtığını söyledi.

Ankara'da Emniyet Genel  Müdürlüğü  polis baş müfettişi olan  Ressam  Ahmet Sula'nın,   söz, resim ve yazı sanatını bir arada şekillendirdiği "Kelimenin Kalbi" sergisine  vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu  ziyaretçiler arasında akademisyenler, öğretmenler, memurlar, yerli ve yabancı turistler eserlere hayran kaldı.


Sanatını daha çok tarihi mekanlarda sergilemeye özen gösterdiğini belirten ressam Sula halen Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü'nde polis başmüfettişi olarak görev yapıyor.

Ama o, çocukluğundan beri  ilgi duyduğu şiir, resim ve hat sanatını tek çalışmada buluşturarak  şehir şehir geziyor. Eserlerinde hat sanatı, resim ve şiir üçlemesini felsefik bir bakış açısıyla harmanlayan, çizdiği her tablonun şiirini yazan Sula, sergiyi gezenlerin kendisine "Siz bir emniyet müdürü olduğunuz halde nasıl böyle güzel  eserler üretiyorsunuz ?" diye sorduklarında bunu  şöyle cevaplandırıyor:
"Çocukluğundan beri  hat ve resim sanatına   ilgim var. Duygularımı, söze ve yazıya dökerek şiir yazmayı seviyorum böylece icra ettiğim yüzeysel sanatımla  maddenin ruhuna iç yolculuk yapıyorum. Karşınızdaki her nesnenin bir ruhu var ben sanatçı olarak bir taş ile konuşabiliyorsam insanların kalbine ulaşmayı ve onları kendi kalbimden haberdar etmeyi de bilirim, dedi.

Ressam Sula ; İlkokuldan beri sanata  bir yatkınlığım var bu ailemizde de var. Resim tiyatro halk müziği , hat bunlarla başladım.Yıllar içerisinde ben bunları hep devam ettirdim. Resim çizdim deneme ve şiirler  yazdım, hat ile uğraştım.Bir gün Ankara'da Haluk Hatipoğlu diye bir ressamla tanıştım.Onun resimlerimi değerlendirip bana  bir ufuk göstermesi  benim kabuğumu kırmama  ve iddialı olmama yol açtı.


Bana dedi ki  bütün bu çalışmalarını bir eserde toplasana yani  sözü , güzel yazıyı  ve  resmi .. Ben bunları toplayınca çok beğendi . Bir müddet sonra  bana beni geçtin dedi.Estağfurullah hocam dedim, yok dedi beni geçmen lazım geçtin. Bende hocamı örnek alarak şimdi beni geçecek birini yetiştirmeyi dert ettim kendime.

Hocamın yönlendirmesi ile eserlerimde üç farklı  sanat dalı tek çalışmada buluşmuş oldu. Dünyada bunun örneği yok. Bu bize özgü bunun başka örneği yok çünkü böyle bir tarz yok.Dünya çapında iddialı eserlerimiz   bize özgü.


 Ve nihayetinde  emeklerimin sonucunda çalışmalarımda" söz resim ve yazı " üçü  bir arada  tek dalda buluştu.Üç farklı sanat dalı tek çalışmada buluştu.

İnsan bir çok iç dünyadan oluşuyor; işitsel, matematiksel, dokunsal, görsel burada hepsine hitap eden ürünler var bu yüzden çalışmalarımın bir sözü bir iddiası var. Bu tablolar bir kitap gibi karşımda duruyorlar. Bakan insanlar okuyor, görüyor ve düşünüyorlar, eserlerim üzerinde.

Ben 15 yıldır ürettiğim şeyin bir sözü ve iddiası olsun istiyorum. Ürettiğim şeyin bir sözü olsun bir şey söylesin , diye çabaladım.

Erzurum da hem halktan hem de siyasi camiadan buraya gelip benimle tanışan sanat sever ziyaretçiler içinde iki profili çok sevdim. Birincisi  düşünüp fotoğraf çekip sohbet edenler, ikincisi eserleri derinlemesine inceleyince ağlayanlar yani hissedenler. Bu ikisini burada gördüm,  hem halktan hem de tüm farklı camialardan gördüm.

Öte yandan sergiye sadece zaman geçirmek ve gezmek amacıyla gelenler  yani  diğerleri aksesuar arıyor, sanat eseri aramıyor bunu burada çok az gördüm. Buda bana Erzurum da sanata ve sanatçıya değerin yüksek olduğunu gösterdi, bu profil  beni çok mutlu etti.

Sıra dışı ressam  Ahmet Sula; düzgün Türkçesi , akıcı üslubu ve etkileyici vücut dili ile çalışmalarını sergilediği tarihi Yakutiye Medresesi'nde  ziyaretçilerine eserleri hakkında bilgi verirken aynı zamanda hemen orada kendi eliyle yazdığı hat sanatından oluşan ürünleri  hediye ediyor.


Bir ay önce emniyetteki görevi gereği Erzurum'a geldiğini Çifte Minareler, Üç Kümbetler,Yakutiye Medresesi  , Ulu Cami ve Lalapaşa Cami'sini gezdiğini aktaran ressam Sula, Erzurum'un tarihi dokusundan çok etkilendim.Bu tarih kokan Dadaşlar şehri 'bana gel dedi, ben de geldim'.Ayrıca Erzurum'da görev yapan meslek büyüğüm çok değer verdiğim ve saygı duyduğum il Emniyet Müdürü Mehmet Aslan ağabeyimin davetine icabet ettim.

Güzel yazı , resim ve şiirlerimden oluşan üç sanat dalını tek çalışmada birleştirdim.Tablolarım özellikle gençlere büyük düşünmeleri  için sesleniyor.Amacım sanatımla  insanların  kalbine dokunmak ,Takdir edilmek gibi bir derdim yok.Eserlerim Türk ?İslam değerlerine tasavvufi  ve felsefi bakış ve okumayı anlatıyor.Çünkü bir eserin sanat değeri kazanmazsı için bir mesaj vererek kalbe dokunuşu olmalı.Tablolarım sadece bir cisim değil, her biri ayrı bir ruh ve mana taşıyor.Bunun için hepsini  insanların kalbine  ulaşma vasıtası olarak görüyorum.

Ressam  Ahmet Sula; ben buraya  bir polis başmüfettişi kimliğinden ziyade bir sanatçı olarak geldim özellikle gençlerle buluşmamı sağlayan ve  tarih kokan Dadaşlar diyarında yaptığım sanat etkinliğime destek veren;  başta Erzurum Valiliği, İl  Emniyet Müdürlüğü ve belediyeler  olmak üzere  tüm Erzurum halkına teşekkür ediyorum dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.