Haber Girişi : 29 Nisan 2016 11:38

SIR SAKLAMAK

SIR SAKLAMAK
Sır, gizli kalması ve olur olmaz herkese söylenmemesi gereken şeylerdendir. Başkaları duyunca mahcup olabileceğimiz bir durum da olabilir. Bu bakımdan sır saklamak, başarının önemli sebeplerinden biridir. Sır sayılabilecek işler gizli tutulmalıdır.

Başarının sebeplerinden birisi de sır sahibi olmaktır. Sırrını açıklayan kimse çok defa söylediğine pişman olur, üzülür, ama iş işten geçmiş olur. İnsan söylemediği sözüne hâkimdir.

Birçok devlet adamı, başarılarının en önemli sebebinin sır saklamak olduğunu söylemişlerdir. Osmanlı Sultanlarının sırlarını hiç kimse, hatta hanımları dahi bilmezdi. Fatih Sultan Mehmet Hanın, "Yapacağım işleri, sakalımın bir kılı bile bilse, onu koparırım" dediği meşhurdur. Sırrını söyleyen ekseriya pişman olur. İnsan, söylemediği sözün hâkimi, söylediği sözün mahkûmudur. Herkes kolay sır saklayamaz.

Eskiler sır hakkında şöyle demişlerdir. "Sır senin esirindir, açıklayınca sen ona esir olursun." "Sırrını hiç kimseye söyleme. Akıllıya söylersen seni aşağı görür, itibarını kaybedersin, ahmağa söylersen başkalarına söyleyerek sana hıyanet eder."

Ahmak olanlar sır saklayamazlar. Akıllılar da sırrı ifşa etmezler. Sır bir kimseye söylenince artık o sır olmaktan çıkar. Onun için atalarımız: "Açma sırrını dostuna, dostunun da dostu vardır. O da söyler dostuna" demişlerdir.

Başkalarının bizlere söyledikleri sırları gizlememiz gerekir. Çünkü sır bir emanettir. En çok güvendiğimiz kimse bile olsa, dilimize sahip olup, başkasının sırrını ona bildirmemek gerekir.

Allah'ın 99 esmasından biri de "Settar" dır. Ayıpları günahları örten manasındadır. Rabbimiz insanların ayıplarını gizleyen kullarını sever. Peygamberimiz; "Allah Teâlâ arkadaşının ayıbını gizleyen kimselerin, dünya ve ahirette ayıplarını örter" buyurur.

Yine buyurdular ki: "Bir kimse etrafına bakınarak bir söz söylemiş ise o söz dinleyene emanettir." "Allah indinde insanların en kötüsü biri birinin sırrını söyleyen karı-kocadır."

Bir kimseye sır tevdi edilmiş ise, kıymetli bir emanet verilmiş demektir. Mal emaneti nasıl mühim ise, bu ondan da ehemdir. Bu emaneti yani sırrı saklaması, gizli tutup kimseye söylememesi lazımdır. Eğer umursamayıp başkasına ifşa ederse emanete hıyanet etmiş olur. Emanete hıyanet etmek ise hainliktir, haramdır.

Sır sahibi kimseler, sırlarını mezara kadar götürürler. İfşa etmezler. Allahü Teâlâ'nın gazabından, Cehennem azabından kurtulmak için sırları saklayıp emanete hıyanet etmekten sakınmalıdır.

Yazımızı sır hakkında söylenen birkaç meşhur sözle bitirelim:

Başkalarının senin sırrını açıklamasını istemiyorsan, sen kendi sırrını açıklama. Seneca

Bir sırrın ucunu veren, tamamını elinde tutamaz. J.P. Richter

Cahile verme sırrını, sır elden çıkar. Kul Nesimi

Düşmanının bilmesini istemediğin şeyi, dostuna söyleme. Schopenhauer

En ağır yük sırdır, aşkolsun taşıyabilene. La Fontaine

En budala kadının bile sırlarını gizleyebilecek kadar aklı vardır. F.Herczeg

Her insan sırdaş olamaz, her testi su tutmaz. Nasır-ı Hüsrev

Her sırrını dostuna söyleme, günün birinde, düşmanın olmayacağını nerden bilirsin. Sadi

Hiçbir sır yoktur ki herkes duymuş olmasın. Dostoyevski

İki kişiyi aşan, bir başkasına da söylenen her sır, yayılır. Mevlana

Kadınların saklayabildikleri tek sır, bilmedikleri sırdır. Seneca

Kendi sırrını senden daha iyi kim saklayabilir? Nasır-ı Hüsrev

Sır senin esirindir, söylediğin zaman, sen onun esiri olursun. Hz.Ali r.a.

Nihani YEMENOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.