EKONOMİ Haber Girişi : 15 Mart 2021 02:17

Sen var ol ki Türkiye büyüsün

Sen var ol ki Türkiye büyüsün
Ekonomi Reform Paketi, küçük esnafı yeniden ticarete ve rekabete bağlayacak…

Başkan Erdoğan’ın geçen hafta içerisinde açıkladığı Ekonomi Reform Paketi’nin hemen her maddesi ayrı ayrı değerliydi, ancak o maddelerden 850 bin küçük esnafı ilgilendiren vergiden muafiyet maddesi vardı ki bu, hakiki anlamda bir yenilik ve devrimdi.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de  adeta yerden mantar biter gibi çoğalan ve irili ufaklı tüm şehirleri çepeçevre saran plazalar ya da AVM’ler, ne yazık ki küçük esnafı olumsuz yönde etkiledi.

Öyle ki bir şehirde belki beş on caddede yahut da çarşıda olması gereken dükkanlar bir binada toplanıp lokantadan terziye kadar her iş sektörü aynı çatı altında cem edildi.

Lakin bu iş yerlerinin neredeyse tamamı global sermayenin uzantıları ve bir zincirin halkasıydı. Yani o dev binalarda hakiki manada küçük esnaf yerine zincir mağazaların şubeleri vücut buldu. Bu da çarşıdaki küçük esnafın sonunu getiriyordu. Bir de üstüne üstlük pandemi çıkınca misal; Cedit’teki küçük berber  veya terzi yok olmakla karşı karşıya kaldı.

İşte tam bu en sıkışık zamanda küçük esnafın imdadına yine hükümet yetişti. Başkan Erdoğan’ın bizzat açıkladığı Ekonomi Reform Paketi, içerisindeki bir çok maddeye rağmen en çok 850 küçük esnafı ilgilendiren maddesiyle ayakta alkışlanacak bir karardı.

Tamam; alınan bu karar bu yıl uygulanmayacak lakin kalıcı bir çözüm olması sebebiyle küçük esnaf için adeta yeniden hayata tutunma ve yeniden mücadele etme için müthiş bir imkan…

Bendeniz Erzurum özelinde mesele baktım, hangi küçük esnafla konuştumsa memnuniyetini ve Başkan Erdoğan’a şükran duygularını gözlemledim.

Bu paket tabii ki yalnızca küçük esnafla sınırlı değildi.

Devletin daha tasarruflu olmasından tutunuzda şirketlerin teşvik edilmesine ve zorda olan işletmelerin kurtarılmasına kadar çok sayıda hüküm ihtiva ediyor.

Birileri şayet enseyi karatmaktan vaz geçerse inanınız ki ülke olarak bu sıkıntılı süreci en az kayıpla atlatmayı başarabiliriz.

Ömer İKBAL - Palandöken

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.