Haber Girişi : 12 Mart 2018 11:03

Şeker'de evdeki hesap çarşıya uymuyor!

Şeker'de evdeki hesap çarşıya uymuyor!
Hükümetin kararlı tavrına bakılırsa, halen devletin elindeki 24 şeker fabrikasından 14'ü öyle ya da böyle bu yıl içinde satılacak!
Dolayısıyla kaçınılmaz son Ilıca Şeker için de geçerli...
Peki vaziyet bu ise, Erzurum cephesinde durum ne?
Misal; Erzurum ihale için bir hazırlık yaptı mı?  Çünkü genel müdürlüğün yaptığı duyuruya göre, Ilıca Şeker'in ihalesi önümüzdeki ayın ilk çeyreğinde yapılacak.
Sırayla gidelim...
1- Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın talebi üzerine. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), meseleyle alakalı olarak, geniş katılımlı toplantılar gerçekleştirdi. Basına kapalı geçen bu toplantılara, teknokratlar, STK temsilcileri, işadamları ve doğal olarak iktidar mensubu siyasetçiler katıldı.
2- Yine ETSO öncülüğünde Ankara'da işin uzmanları nezdinde titiz bir çalışma yürütüldü ve fabrikanın getirisi-götürüsü ele alındı.
Soru şu: Bu çalışmaların nihayetinde ortaya nasıl bir tablo çıktı?
Peşinen ve de üzülerek ifade edelim ki, tablo hiç mi hiç parlak değil.
Şöyle ki:

Erzurum Ilıca Şeker Fabrikası, bir çoğunda olduğu gibi senelerden beri ciddi oranlarda zarar eden bir işletme...
Size çok çapıcı bir örnek verelim ki, durumun vahameti daha iyi anlaşılsın.
Ilıca Şeker Fabrikası, yılda 400 bin ton pancar işleyen bir tesis. Fabrika, işlediği bu 400 bin tonun sadece ve sadece 80 bin tonunu Erzurum'dan temin ederken, kalanını da Bayburt ve Erzincan'dan tedarik ediyor.
Uzmanların söyledikleri, daha doğrusu dile getirdikleri endişeler var.
Diyorlar ki, ihaleye çıkarılan fabrikalar için henüz kesin şartname ortada yok. Bu sebepten ötürü, kota meselesi belirsiz. 

Daha açık ifadeyle söylenen şudur: Pancar kotası o ildeki fabrikalarla mı sınırlı tutulacak, yoksa isteyen çiftçi ektiği pancarı istediği fabrikaya satabilecek mi?
Eğer kota serbest bırakılırsa, Ilıca Şeker'in, Erzurum'da ekilen 80 bin ton pancarla fabrikayı çevirmesi imkânsızdır.
Ayrıca kesin olmamakla birlikte, eğer ihale yapılırsa Ilıca Şeker için hükümetin öngördüğü rakam, 300 milyon lira...
Oysa Ilıca Şeker 1956 yılında kurulmuş ve en son 1978 yılında revizyondan geçmiş bir fabrikadır. Yani Ilıca Şeker'in teknolojisi çok eski ve ürün çeşitliliğine sahip olmadığı için de piyasa koşullarına göre kesinlikle rantabl değil.
Tablonun "olumsuz" olmasına neden olan başka sebepler de var. Ancak  konuyu uzatmamak için bunlarla sınırlıyoruz.
Peki sonuç ne olacak; yahut ne olmalı?
Başbakan Yardımcısı Akdağ'a da verilen raporda olduğu gibi, bu hususta izlenecek en doğru yol, (sosyal yapı göz önünde tutularak) bu fabrikaların özelleştirilmesinin ertelenmesi veya tümden satışın iptal edilmesidir.
Uzmanlar diyor ki; Ilıca Şeker, bu şartlar altında Erzurum'da kurulacak bir yerel şirket eliyle, ülke genelinde rekabet yapacak bir yapıya sahip değil.
Ancak PANKO Birlik'in içinde yer alacağı bir oluşumla Erzurum işin içinde olabilir. Ortak bir yapı...
Danışman Yiğit Bulut'un da dediği gibi son sözü Sayın Erdoğan söyleyecek.
Sayın Cumhurbaşkanı da, İlla da satılsın diyecekse eğer, manzara gösteriyor ki Erzurum'da vücuda getirilecek bir oluşumun Ilıca Şeker için yapacağı fazla bir şey yok.
Dileriz, ülkemiz ve milletimiz için en doğrusu tecelli etsin ve hükümet şeker gibi stratejik bir ürünü sırf zarar gerekçesiyle belirsiz bir maceraya sürüklemesin.



Etiketler : şener
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.