GÜNDEM Haber Girişi : 10 Kasım 2022 10:45

Şanlı zaferin 145. yıldönümü kutlandı

Şanlı zaferin 145. yıldönümü kutlandı
Aziziye Destanının 145'inci yıldönümü törenle kutlandı.

Erzurum Valisi Okay Memiş, Aziziye Destanı’nın 145. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende konuştu.

Vali Memiş, “Aziziye müdafaası, Anadolu insanının ne kadar vatanperver olduğunun açık delili niteliğindedir. Biz, bunu Kurtuluş Savaşı'nda en son 15 Temmuz'da gördük. Hain darbe teşebbüssüne karşı bu millet Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde Cumhuriyet değerlerine ve Anayasal ilkelere sahip çıktı.” dedi.

Erzurum halkının '93 Harbi' olarak bilinen 1877 Osmanlı-Rus Savaşı'nda 'Aziziye Tabyası'nın düştü' haberi üzerine taş, sopa ve baltalarla yazdığı destanın yıl dönümü törenle kutlandı.

Son yıllarda Erzurumluların ve öğrencilerin yoğun katılımıyla geleneksel hale gelen Aziziye Destanı, birçok etkinlikle kutlanmaya devam ediyor. Erzurum Valiliği ve Erzurum Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği etkinlikte hep birlikte dualar edildi ve bayraklar dalgalandırıldı.

Rus tehdidini önlemek için 1872 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Fosfor Mustafa Paşa yönetiminde Erzurum- Kars karayolunu kontrol altında tutmak amacıyla Top Dağına yaptırılan, 3 tarafı toprağa gömülü Aziziye Tabyasında halkın yazdığı kahramanlık destanının 145. yıl dönümü programına şehrin mülki, idari, bürokrasi, yargı ve askeri erkânı ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

Ayazpaşa Camiinden Salâ Okunması ve ardından tarihi çağrının yapılması ile başlayan programlar, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Bayrak şiiri ile Sultan II. Abdülhamit'in fermanının okunması, Sultan II. Abdülhamit'in Erzurum halkına teşekkür yazısının seslendirilmesi, Nene Hatun’un temsili canlandırılması, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasıyla devam etti.

Mehter takımının konserinin ardından Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Nene Hatun’un torunu Gülsüm Çaparoğlu ile birlikte Nene Hatun'un kabrini ziyaret ederek çiçek bıraktı. Katılımcılar, kabir başında dua etti.

Törenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Vali Memiş, Emperyalist güçlerin Aziziye Tabyası'na saldırması sonucu Erzurumluların Mehmetçiğin yanına tabyalara koştuğunu söyledi.

“O GÜN 500 SİVİL ŞEHİDİMİZ VAR”

“Aziziye müdafaası, Anadolu insanının ne kadar vatanperver olduğunun açık delili niteliğindedir.” diyen Memiş, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Nene Hatun, beşiğindeki bebeğini bırakıyor 'benim evladım annesiz büyür ama vatansız büyüyemez' der. Bu laf çok önemli. Kazmasını, küreğini, baltasını varsa silahını alan tabyalara koşuyor. O gün 500 sivil şehidimiz var. O mücadeleyle beraber emperyalist güçler geri püskürtülüyor. Bu çok önemli, bizim açımızdan bir zafer oluyor. Bu direnişler çok önemli. Biz, bunu Kurtuluş Savaşı'nda gördük. Biz, bunu en son 15 Temmuz'da da gördük. Hain darbe teşebbüssüne karşı bu millet Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde Cumhuriyet değerlerine ve Anayasal ilkelere sahip çıktı.”

AZİZİYE, ‘ÖNCE VATAN’ DİYEN KAHRAMANLARIN DESTANIDIR

Günün anlamına yönelik değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, kentin düşman eline geçmemesi için kadın erkek her yaştan insanın muharebe meydanında vatan savunması yaptığını, bunun neticesinde ise düşmanın ilerlemesine engel olunduğu söyledi.

Kahramanlık destanının yazıldığı bu yerde ecdadı anmak için dualar edildiğini vurgulayan Rektör Çomaklı, “Kundaktaki bebeğini bırakıp, önce vatan diyen kahraman Nene Hatunların yazdığı destana şahitlik etmek ve yaşananları asla unutmamak adına bu tür etkinlikleri önemsiyor, üniversite olarak da benzeri programları düzenliyoruz. Unutmamalıyız ki geçmişimizi iyi bilerek ancak geleceğimizi başarılı bir şekilde inşâ edebiliriz. Aziziye Destanı da bizim için büyük önem arz ediyor. Kahramanlık destanı yazarak bugün özgür bir şekilde yaşamamıza vesile olan tüm şehitlerimi rahmet ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.