EKONOMİ Haber Girişi : 04 Aralık 2008 16:47

Sadaka verilerek kurban yükümlülüğü yerine getirilmiş olmuyor

Sadaka verilerek kurban yükümlülüğü yerine getirilmiş olmuyor
Kayseri Müftüsü Şaban İşlek, vekalet yoluyla kurban kestirmenin dinen sakıncası olmadığını, ancak kurban bedeli adı altında sadaka vermenin yükümlülüğü yerine getirmediğini söyledi.

Müftü İşlek, düzenlediği basın toplantısında Kurban Bayramı öncesi 'kurban yerine sadaka verme' tartışmalarınıa açımyım gekinri. Hayvan sevgisi temelli insanların duygularına seslenen söylemlerin doğru olmadığını belirten İşlek, "Vekalet yoluyla kurban kestirmenin dinen caizdir. Ancak bazı vatandaşlarımız hayvanlara acıma duygusunu ön plana alınarak yapılan kampanyanlar sonucu kurban kesmek yerine, bunun bedelini fakirlere sadaka olarak verme yolunu seçiyor. Sadaka yılın herhangi bir zamanında da verilebilir. Kurban bedeli adı altında yapılan sadakayla kurban kesme yükümlülüğümüzü yerine getirmiş olmayız." diye konuştu.

Kayseri Müftüsü Şaban İşlek, dinen zengin sayılanların kurbanla yükümlü olduklarını anımsatarak bankalar veya farklı yollardan alınan borçlarla kurban kesmenin caiz olmadığını ifade etti. İşlek "Hanifi Mezhebi'ne göre 80 gram altını olan veya bu miktarda altın alacak kadar mal varlığı bulunan kadınlar da kocalarından ayrı kurban kesmeliler. Kredi kartıyla tek ödeme yöntemiyle kurban kesmek caizdir. Ancak borcu olan için yükümlülük ortadan kalkıyor. Bu yüzden Banka kredisi alıp kurban kesmek caiz değil." dedi.

Kurbanın herhangi bir uzvunun veya derisinin kesim karşılığında kasaba verilemeyeceğini ifade eden İşlek "Kurbanın kellesi ve derisi hayvanı kesen kasaba bedel olarak verilemez. Nasıl ki kurban eti bağışlanıyorsa diğer uzuvlarının ve derisinin de bağışlanması gerekiyor. Kesim ücreti kurban sahibi veya sahipleri tarafından nakit olarak ödenmeli." dedi.

(CİHAN)