EKONOMİ Haber Girişi : 24 Aralık 2010 00:00

Sabah Namazı Sonrası Süt Ve Poğaça İkramı

Sabah Namazı Sonrası Süt Ve Poğaça İkramı
Sivas'taki tarihi Ulu Cami'ye cuma günleri sabah namazını kılmaya gelen yaklaşık bin kişilik cemaate, namaz sonrası her hafta bir hayırseverin katkısıyla sıcak süt ve poğaça ikram ediliyor.

Anadolu'nun en eski camilerinden biri olan tarihi Ulu Cami'de, yaklaşık 8 ay önce Kutlu Doğum Haftasında sabah namazlarında başlatılan ''Cuma Programı'' uygulaması, bir gelenek halini alarak devam ediyor. 1000 civarında cemaatle kılınan sabah namazlarına 100 civarında bayan cemaatın katıldığı gözlenmiştir.

Kentin uzak semtlerinde yaşayan vatandaşlar bile bu manevi havayı tatmak, güzel atmosferi görmek için sabah erken saatlerde tarihi ve manevi havasıyla büyüleyen Ulu Cami'ye geliyor. Namaz öncesinde Cami imamı Abdullah KOÇ’tan Kur'an-ı Kerim tilaveti dinleyen cemaat, namaz sonrası Müftü Yardımcısı Orhan KESKİN’ in her hafta bir hadisin kısa bir açıklamasını yapmasından sonra program ilahiler ve haftalık okunan hatimlerin duası yapılarak sona eriyor.
Caminin avlusunda kazanda ısıtılan sıcak süt ile pastahaneden getirilen poğaçalardan tadan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu cemaat, camideki bu uygulamadan memnun. Bu uygulamanın cemaat arasındaki birlik ve beraberliğin artırılmasına katkı sağladığını belirten vatandaşlar, cami yetkililerine ve hayırseverlere teşekkür ediyor.

Süt ve poğaça ikramının masrafını her hafta bir cemaatin karşıladığını belirten yetkililer, cemaatin ikram vermek için sıraya girdiğini, yılbaşına kadar ikram listesinin dolu olduğunu kaydetti.
Bu uygulama sayesinde Cuma günleri sabah namazında cemaatin sayısının arttığını belirten yetkililer, bir gelenek halini alan uygulamanın devam edeceğini ifade ettiler.
-TARİHİ ULU CAMİİ-

Danişmentli mimarisi özelliğini taşıyan Sivas Ulu Cami, kubbe fikrinin henüz gelişmediği dönemde, 1196-1197 yıllarında, Kızıl Arslan Bin İbrahim tarafından yaptırıldı. Anadolu'nun en eski camilerinden biri olan Ulu Camii, mimari yapısı ve eğik minaresiyle dikkati çekiyor. Caminin eğik minaresi, kimilerince İtalya'daki Pisa Kulesi'ne benzetiliyor.