GÜNCEL Haber Girişi : 06 Temmuz 2009 23:09

Rus Patriği Ankara'da

Rus Patriği Ankara'da
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve Patrik Kirill ortak basın toplantısı düzenledi. Patrik 'Ruhban Okulu'nun açılabileceği bilgisi bize ulaştı' dedi.

DİNİ KURUMLAR BİRBİRİYLE MÜCADELE ETMEMELİ

Bardakoğlu : " Rusya'da bugün 20 milyonu aşkın müslüman yaşamaktadır. Diğer din mensupları gibi Rusya'daki müslümanlarında özgürlük içinde olması bizim için önemlidir. Değerli misafirimiz Rusya'daki müslümanların din özgürlüğüne de önem vermektedir. Radikal dini anlayışlar dinlerin özüne sagyısızlık içerdiği gibi insanlığın huzurunu tehdit eden çok ciddi olumsuz bir gelişmedir. Aynı şekilde siyasi ve uluslararası strateji amaçlı dini yayılma faaliyetleri de dinleri bir kaos ortamına sevk etmektedir. Dini kurumların bir biriyle mücadele etmesi ve birbirine karşı yayılmacılık faaliyetine girişmesi yerine ahlaki ve manevi boşlukla mücadele etmesi ve dünyaya ahlaki bir ses olarak sesini yükseltmesi daha doğru bir hedeftir.

DÜNYA AHLAKİ DEĞERLERİNDEN UZAKLAŞIYOR

Sayın Patrik Kirill ile dünyanın ahlaki değerlerden giderek uzaklaştığını üzülerek paylaştık ve bu durumda bütün dini kurumların ortak hareket etmesi üzerinde durduk. Gerek Moskova'da Kasım ayında yaptığımız görüşme gerekse Kirill'in Türkiye'ye yaptığı ziyaret son derece faydalı olmuştur ve bir çok alanda birlikte çözüm bulabileceğimizi bize göstermiştir. Hem kendisini hem de heyetine tekrar kurumumuza ve ülkemize hoşgeldiniz diyorum. Son olarak yaşanan küresel krizler din adamlarının ve dini kurumların ürettiği sorunlar değildir. Ama dini kurumlar ve dini liderler bu sorunların çözümünde elini taşın altına koymak ve aktif şekilde rol almak zorundadır. İnanıyorum ki bu ziyaret böyle bir ortak yürüyüşün başlangıcı olabilir.

RUSYA İLE TÜRKİYE ARASINDA DOSTÇA İLİŞKİLER VAR

Patrik Kirill : " Sayın Başkan size çok teşekkür ediyorum. Rus Ortodoks Patriği'ne seçildikten sonra bu ilk ziyaretim oluyor. İstanbul'da değerli din kardeşlerimizle bir araya gelerek ayinler yaptık.Ama tarihte ilk defa Rus Ortodoks Patriği Ankara'yı ziyaret ediyor. Ankara'da hem Türkiye'nin Başbakan'ı hem de dini lideriyle görüşme yapıyor. Bu ziyareti yaptığımdan dolayı çok mutluyum. Rusya ile Türkiye arasında dostça komşuluk mevcuttur. Bizim ülkemiz arasındaki siyasi diyalog çok hızlı ilerlemektedir, ticarette hızla ilerlemektedir. Biz iki komşuyuz ve beraber yaşıyoruz. Türkiye'den bir çok insan Rusya'ya geliyor ve daha çok bizim vatandaşlarımız Türkiye'ye gelmektedir. Her yıl milyonlarca turistimiz geliyor. Bu da çok önemlidir ki bu dostça ilişkiler iki ülkenin dinleri tarafından desteklenmeli. Sayın Başbakan ile çok yapıcı bir görüşmemiz olmuştur. Dinler arası diyaloğumuz iki ülke arasındaki ilişkilere önem verecektir. Ruhban okulunun açılabileceği bilgisi bize ulaştı. Türkiye'nin attığı adımlar umut vericidir.