EKONOMİ Haber Girişi : 14 Kasım 2009 00:15

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu Kayseri'de

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu Kayseri'de
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Türkiye'nin artık dünyanın gözü önünde din hizmeti sunduğunu ve bu alanda çok büyük hizmetler beklenen bir ülke konumuna geldiğini söyledi. Bardakoğlu, İslam medeniyetinin bilgi medeniyeti olarak doğduğunu belirterek, Türkiye ve Müslümanların, bilimi bırakmasıyla zayıflamaya başladığını dile getirdi.

Kayseri'de Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Merkezi İhtisas Kursu Tesisleri'nin temel atma törenine katılan Prof. Dr. Bardakoğlu, İslam medeniyetinin bir bilgi medeniyeti olarak doğduğunu hatırlatarak, ilk asırlardan itibaren medreseler kurulup, büyük okullar meydana getirildiğini söyledi.

 
İslam'ın Orta Asyalara gidip oradan Anadolu'ya bu topraklara geldiğini ve hep dünyaya ilmi, irfanı öğrettiğini anlatan Bardakoğlu, "Sadece din ilimlerinde değil pozitif bilimlerde fizik, matematik, hendese, haritada İslam âlimleri hep dünyaya öncülük yaptılar. Ne zamanki biz bilimi, tefekkürü, aklı, akli düşünceleri bıraktık, içimize kapandık, birbirimize düştük ve zayıfladık. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ilmi önemsiyoruz. Ancak ilmin aydınlığında din hizmeti yapabilirsek İslam'ın orta yolunda yürürüz diyoruz. Bizim farkımız, bizim özelliğimiz de bu." diye konuştu.

Her din görevlisinin aynı zamanda bilen ve yaşayan olması yönünde çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Bardakoğlu, bilmenin yetmediğini, sadece bilmek değil bilineni hayata aktarmak, yaşamak ve hayat düsturu haline getirmenin önemli olduğu bilincinin yerleşmesi gerektiğini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir görevi doğru bilgiyi topluma sunmak, ikinci görevinin ise bu doğru bilginin, doğru değerlerin, ahlaki değerlerin yaşanmasını, hayat haline gelmesini sağlamak olduğunun altını çizen Bardakoğlu, "Biz hem bilenler hem de yaşayanlar olmak zorundayız. Eğitim merkezimiz bilen, bildiklerini yaşayan, hayatını yansıtan, Resulün yolunda giden insanlara hep dinin aydınlık mesajını sunan, din önderleri, din rehberleri, din âlimleri yetiştiren merkez olacak. Erzurum, İstanbul, Trabzon, Konya ve Kayseri olmak üzere 5 tane ihtisas merkezi var. Burada yapılacak merkezde 103 bin diyanet personeline hizmet vermeye başlayacak. Diyanet personelinin en öndeki yönetici tabakasını, müftüleri, vaizleri yetiştirecek. Yetişen hocalarımız sadece Türkiye'ye değil 40'ı bulan Avrasya coğrafyasına, Balkanlara Kuzey Kafkasya'ya, Türk dünyası, İslam dünyasına, Afrika'ya hizmet götürecek."şeklinde konuştu.

 

"ULUSLARARASI BİR MİSYONUMUZ VAR"

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın uluslararası bir misyon ve görevimiz de olduğunu dile getiren Bardakoğlu, "Türkiye artık kendi dar sınırları ve kabukları içinde değil dünyanın gözü önünde hizmet sunuyor ve hizmet bekleniyor. Sadece bizden kaynaklanan bir durum değil. Adeta etrafımızdaki bütün insanlar İslam'ın sağlıklı, aydınlık ve doğru bir şekilde doğru hizmetini bekliyor. 14 asırlık tarihimiz ecdadımızın yaptıkları hep onlar için güvence olmuş. Aynı mirası taşıyan bizlerden de benzeri hizmetleri bekliyorlar. Ondan dolayı bu yuvalarımız sadece Türkiye'ye değil, güzel yurdumuza değil, yanı başımızdaki komşularımıza, din hizmetine muhtaç adeta Fatiha'yı bilenin müftü ilan edildiği o çorak topraklarda bir rahmet vesilesi olacak insanlara da hizmet verecek." ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından hayırseverler tarafından yaptırılacak ihtisas ve eğitim merkezinin temeli atıldı. Temel atma törenine Bardakoğlu'nun yanı sıra Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, İlim ve Çevre Derneği Başkanı Emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan ve çok sayıda davetli katıldı. Törene çevredeki vatandaşlar da ilgi gösterdi