Haber Girişi : 26 Haziran 2016 23:33

ORUÇ TUTANLAR! LUTFEN DİKKAT!

ORUÇ TUTANLAR! LUTFEN DİKKAT!
Ramazan ayında en çok dikkat edilecek husus, şüphesiz ki oruç ibadetidir. Oruç, bize dünyanın geçici nimetlerinin zamanı geldiğinde mutlaka elimizden alınacağını ve ahiret yolcusu olduğumuzu hatırlatmalıdır. Dünyanın bu nimetlerinden geçici mahrumiyetle gerçekleşen nefis terbiyesi, sonsuz olan cennet nimetlerinin bir müjdecisi gibidir. 
EbûÜmâme bir gün Peygamberimize:"YâRasûlallâh, bana öyle bir amel tavsiye et ki, Allah beni onunla mükâfatlandırsın." deyince, Peygamberimiz cevaben:
"Sana, oruca sarılmanı tavsiye ederim. Zira oruç, misli olmayan bir ibadettir." buyurdular. (Nesâî, Sıyâm, 43)
Sahura kalkıp bir şeyler yemenin fazileti ile ilgili de şöyle buyurdular:"Bir yudum su ile dahi olsa sahur yapınız." "Sahur yemeği yiyin, zira sahurda bereket vardır." (Buhârî, Savm, 20)
Oruç, bizleri arındırma ve kötülüklerden de uzak durmahasleti kazanmamız için emredildiğine göre, bunun tesisi için haram ve şüphelilerden büyük bir titizlikle sakınmamız gerekir. Bu hususta her zaman ve bilhassa Ramazan ayında oruçlu iken şu hususlara dikkatinizi çekmek istiyorum:
1.Oruçluyken helal ve haramlara çok dikkat ediniz.Abdullah bin Ömer şöyle der: "Namaz kılmaktan zayıflayıp yay gibi, oruç tutmaktan da eriyip çivi gibi olsanız da, haram ve şüphelilerden kaçmadıkça, Allah o ibadetlerikabul etmez."
Hazret-i Mevlânâ ise şöyle der: "Oruç der ki: Allah'ım! Bu kişi helâl lokmayı bile Sen'in emrine uyarak yemedi. Susuzken su içmedi. Bu kişi nasıl olur da harama el uzatır?"
Gerçekten oruç; nimetlerin kadrini bildiren, şükre sevk eden, fakir fukaranın derdinden anlamayı öğreten, muhtaçların "acıyın bize" feryatlarına kulak verip gönüllerde merhamet duyguları uyandıran, kimsesizlere kimse, biçarelereyardım hissini canlandıran yüce bir kulluk şuurudur. 
2.Oruçluyken biri size sataşır ve kötü söz söylerse, "Ben oruçluyum" deyiniz.Nitekim oruçluyken sabırla aşılması gereken böyle bir durumu Peygamberimiz şöyle ifade buyururlar: "Hiçbiriniz oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söver veya çatarsa «ben oruçluyum» desin." (Buhârî, Savm, 9)
Aslında insanlarla çekişip münakaşaya girmek, hiçbir zaman tasvip edilecek bir davranış değildir. Kaldı ki oruçlu bir insansın böyle bir çirkinliğe bulaşması, tuttuğu orucun sıhhatini zedeler, onun feyiz ve bereketini zayi eder. Bu hususta her zaman yapmamız gerekeni yüce Rabbimiz şöyle beyan etmektedir:
"Rahman'ın (has) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve kendini bilmez kimseler onlara laf attığında (incitmeksizin) "Selâm!" derler (geçerler)." (Furkan, 63)
Bunun içindir ki oruç, boş şeylerden el çekerek, nezâket, zarâfet ve hassâsiyetletutulmalıdır.  Yalnızca mideyi boş bırakmakla oruç tutulmuş olunmaz. Makbul bir oruç, bedendeki bütün uzuvların haram ve şüphelilerden muhafaza edilmesi yönünde nefsin dizginlenmesini gerektirir.  
3.Oruçluyken ağzınıza bir şey girmemesine dikkat ettiğiniz gibi, ağzınızdan çıkan her söze de dikkat ediniz.  Dilimiz kalplere saplanan bir diken değil, iç açıcı bir gül olmalıdır.
Peygamberimizin azatlısı Ubeyd şöyle anlatır:İki kadın oruç tutuyorlardı. Öğle üzeri bir kimse gelerek dedi ki:
"YâRasûlallah! Şurada iki kadın var, oruç tutuyorlar.Neredeyse susuzluktan ölecekler. (Müsade buyurun da oruçlarını bozsunlar.)" dedi. Allah Rasûlü ondan yüz çevirdi, cevap vermedi. Gelen kimse sözünü tekrar etti:
"YâNebiyyallâh! Vallâhi neredeyse ölecekler!" dedi. Peygamber Efendimiz:"Çağır onları!" buyurdu. Kadınlar geldiler. Peygamberimiz bir kap istedi. Kadınlardan birine vererek:"İçindekileri çıkar!" dedi. Kadın, kabın yarısını dolduracak şekilde kan, cerahat ve et kustu. Diğerine de aynı şekilde emir buyurunca, o da kabı dolduruncaya kadar kan ve taze et çıkardı. Bunun üzerine Peygamberimiz:
"Bunlar, Allah'ın helâl kıldığı şeylerden kendilerini tuttular, onlara karşı oruçlu oldular; haram kıldığı şeylerle de oruçlarını açtılar. Birbirinin yanına oturup, insanların etlerini yemeye (gıybet etmeye) başladılar." buyurdu.
Evet, oruç sabırdır, sabretmektir. Oruç, nefse ve yanlışlara dur demektir. 
Gerçek bir Ramazan hayatı yaşayabilmemiz dileklerimle hayırlı ramazanlar. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.