ERZURUM Haber Girişi : 12 Ekim 2016 10:03

Önce iş güvenliği!

Önce iş güvenliği!
İhmaller sonucu meydana gelen kazaların ardından dikkat çeken Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin önemiyle ilgili, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Selçuk Dağdeviren açıklamalarda bulundu. Dağdeviren, ''Serbest piyasa bizi kötü yönde etkiliyor'&
Serbest piyasa koşulları her ne kadar çok fazla çeşit ve markaya ulaşabilme gibi pozitif imkânlar sağlasa da kimi sektörlerde firma sahiplerinin belini büküyor. Hukuki hakları tam olarak belirlenmemiş ya da çeşitli açıklıklar olduğundan dolayı istedikleri yönde çalışma imkânı bulamayan birimler bu konudan oldukça rahatsız. Bu rahatsızlığı yaşayan kuruluşlardan biri de Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri.
Ortak Sağlık ve Güvenlik birimlerinin Çalışma Bakanlığı'na bağlı özel kuruluşlar olduğunu belirten Selçuk Dağdeviren, "Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak üzere işin normal akışını aksatmamak şartıyla ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla işçilerin sağlık gözetimi, çalışma ortamının gözetimi, eğitim danışmanlık ve bilgilendirme, ilk yardım ve müdahale, kayıt ve istatistik görevleri ile benzeri diğer görevleri yerine getirmekle yükümlüdür" dedi. Aşağı yukarı 250 firmaya iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunmakta olduklarını ifade eden İş güvenliği uzmanı Dağdeviren, Gerekli sağlık elemanı ve iş güvenliği uzmanı ihtiyacını karşılayıp iş güvenliği konusunda eğitimler vermekte olduklarını ve bu bağlamda üç ayrı ekibe sahip olduklarını söyledi.

Firmalardan hoş 
olmayan teklifler alıyoruz
Birimlerin Çalışma Bakanlığı'nın atadığı müfettişler tarafından yılda iki kez denetlendiğini anlatan Dağdeviren, aynı şekilde belli aralıklarda hizmet verdikleri firmaları kendilerinin denetlediğinin belirtti. Firmalardan hoş olmayan tekliflerde aldıklarını anlatan Selçuk Dağdeviren, " Gelin fatura keselim herhangi bir uygulama yapmayalım diyenler oluyor.  Ama pek tabi bunları dikkate almıyoruz. Zira bunun tespiti bizim için son derece talihsiz olur ve kapatılmamıza yol açar, 100,00 TL civarı da bir ceza ödemek zorunda kalırız. Bunun sonucu gidip de bizi bu anlaşmaya sürükleyen firmadan da hesap sorma gibi bir hakka da sahip olamayız" diye konuştu.
Verilen hizmetler karşısında gereğini yapmayan firmalara ilk hatalarında uyarı verdiklerini, İkincisi tekrarlandığında ise konuyla ilgili bakanlığı bilgilendirildiklerini belirten İş güvenliği uzmanı, "Firmaları uyardığımızda özel kurumlar olduğumuzdan kimi zaman dikkate alınmadığımız olduğu gibi kimi zamanda başka OSGB kuruluşlarıyla çalışacakları yönünde gözdağı vermeye çalıştıkları oluyor. Fakat tabi ki dikkate alanlar da oluyor" dedi.

Serbest piyasa 
bizi kötü yönde etkiliyor
Problemin çözümüne yönelik bu doğrultuda talepler de bulunduklarını ifade eden Dağdeviren'e göre, " Serbest piyasa bizi kötü yönde etkiliyor. Arkamız da birkaç büyük firmanın bulunması bizi bu günlere getirmiştir. Yoksa bu süreç içerisinde başka OSGB kuruluşları devamlılıklarını sürdüremediler. Bilirsiniz bizim toplumumuz da uygulamalar tepeden inme olur ve bir anda parlayıp aynı hızda söner. Bunun önüne geçilmesi için biz OSGB'lerin didik didik edilmesini istiyoruz ve ücretlerin bakanlık tarafından bir havuz oluşturularak paraların orada toplanıp ödemelerimizin bakanlık tarafından temin edilip firmalarla olan muhataplığımızın sınırlandırılmasını istiyoruz. Bu şekilde bizim ve diğer birimlerin devamlılığı tehlikede".
Mariye ÇELİK

Etiketler : işgüvenliği
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.