ASAYİŞ Haber Girişi : 28 Eylül 2013 10:52

Okul servislerine sıkı takip

Okul servislerine sıkı takip

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Hizmetleri Başkanlığı, yeni eğitim ve öğretim döneminde öğrencilerin ve okul taşıtlarının karıştığı trafik kazalarını önlemek ve çocukların güvenli bir trafik ortamında eğitim ve öğretimlerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı.

Trafik Hizmetleri Başkanlığı, yeni eğitim ve öğretim döneminde öğrencilerin ve okul taşıtlarının karıştığı trafik kazalarını önlemek ve çocukların güvenli bir trafik ortamında eğitim ve öğretimlerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Buna göre; okul servis taşıtları üzerinde yapılacak uygulamalarda; araçlarda bulunması zorunlu rehber personel ve gerekli donanımın olup olmadığı yakından incelenecek. Ekipler, yasa ve yönetmelikte belirtilen hususlara uymayan servis araçlarına yasal işlem yapacak.

Okul servis araçlarının 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği ve Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği hükümlerine uyması konusunda trafik polisleri yoğun bir gayret gösterecek. Trafik Hizmetleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, okul servis araçlarında belediyelerce düzenlenen ’Okul Servis Aracı Özel İzin Belgesi ve Okul Servis Aracı Bakım ve Onarım Takip Formu’nun bulundurulmasının zorunlu olduğu beliltildi. açıklamada şu hususlara yer verildi: "Yönetmelikte belirtildiği şekilde ’OKUL TAŞITI’ yazısının ve ’DUR’ kırmızı ışık veren lambanın araç üzerinde ve çalışır vaziyette olması, okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerinin taşınması sırasında araçlarda rehber personel bulundurulması, şoför ve rehber personelin yönetmelikte belirtilen şartları taşıması konularında ekiplerimiz hassasiyetle denetim yapacaktır. Şoförün başta hız, kavşaklarda geçiş önceliği, indirme ve bindirme kurallarına riayet edip etmediği olmak üzere trafik kurallarına ve yükümlülüklerine uyması, şoförün araçta sigara içmemesi ve içilmesine müsaade etmemesi gerekir. Öğrencilerin kolayca erişebilecekleri okul servis aracının camlarının sabit olması ile Yönetmeliğe aykırı renkli cam ve camların üzerine renkli film tabakası yapıştırılmaması, kapıların şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik veya araç şoförü tarafından elle kumanda edilebilir şekilde (mekanik) olması, aracın her koltuğunda emniyet kemeri bulunması ve kullanılması, taşıma sınırının üzerinde öğrenci taşınmaması son derece önemli. Okul servis araç sürücüleri ve rehber personele yönelik eğitim-öğretim dönemi başlamadan ve yarıyıl tatilinde 1 günlük bilgilendirme toplantısı düzenlenmesi konuları üzerinde hassasiyetle durularak aykırılık ve eksikleri görülen hususlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır."