GÜNDEM Haber Girişi : 10 Eylül 2013 13:06

O levha söküldü!

O levha söküldü!

Üç Kümbetler’in skandal kitabesi, Palandöken’in haberinin ardından Yakutiye Belediyesi tarafından kaldırıldı.

Orkun ÇİZMELİ / PALANDÖKEN

Palandöken’nin Üç Kümbetler’in tarihçesini anlatan kitabenin İngilizce metninde yeralan akıl almaz hataların konu edildiği “Skandal” başlıklı manşet haberi gündeme bomba gibi düştü. Haberin ardından “skandal”a el koyan Vali Ahmet Altıparmak, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut ile görüşerek, tabelanın kaldırılmasını istedi. Vali Altıparmak’ın devreye girmesinin ardından harekete geçen Yakutiye Belediye Başkanı Korkut’un talimatı üzerine belediye görevlileri, skandal kitabeyi söktü.

Bu arada kamuoyunun Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün uhdesinde olduğunu bildiği Üç Kümbetler’in 2011 yılında Yakutiye Belediyesi’ne devredildiği ortaya çıktı. Ancak Yakutiye Belediyesi yetkilileri, Cazibe Merkezi Projesi kapsamında kendilerine “şifai” olarak devredildiğini iddia ettikleri Üç Kümbetler’deki skandal kitabeyi kimin yazıp, tarihi mekâna astığı konusunda bilgilerinin olmadığını açıkladılar. Yetkililer, “O kitabeyi bizim yapmamız söz konusu dahi değil” dediler. Buna karşılık Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri ise Üç Kümbetler’in 2011’de değil, Yakutiye Belediyesi’nin ilk kurulduğu yıllarda devredildiğini öne sürdüler.

Öte yandan yaşanan bu gelişmeler Üç Kümbetler’in adeta “sahibi” olmadığını ortaya koydu. Ne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ne Yakutiye Belediyesi ne de Vakıflar Bölge Müdürlüğü, “Üç Kümbetler bizim” demezken, kitabeyi kimin yazdığı da Üç Kümbetler’in kimin sorumluluğunda olduğu da belirsizliğini korudu.Palandöken olarak Erzurum’u yönetenlere soruyoruz; Üç Kümbetler kimin sorumluluğunda?