EKONOMİ Haber Girişi : 06 Mart 2024 10:53

MÜSİAD Arabistan’a çıkarma yaptı

MÜSİAD Arabistan’a çıkarma yaptı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Erzurum Başkanı Abdulkerim Kavaz, 2024 yılının ilk IBF kongresine katılmak amacıyla Suudi Arabistan’a gitti.

Beraberinde Erzurumlu iş insanlarının da bulunduğu heyet kongrede ‘Ya nasip’ diyerek adeta bir çıkartma yaptı. İnşaat sektöründen gıda sektörüne, altyapıdan karayollarına pek çok iş konularının görüşüldüğü kongrede hem Erzurum hem de Türkiye için iş insanlarını pek çok karlı ticaret ortaklıkları bekliyor.

Söz konusu kongrede birçok fuar ve organizasyon etkinliklerine katılan Kavaz, “2024 yıl ilk IBF (International Business Forum - Uluslararası İş Forumu), Türkiye-Suudi Arabistan işadamlarının katıldığı, yılda bir yapılan kongre ve beraberindeki ticari faaliyetlerle bir araya geliyor. 1995 yılında kurucularımızdan Erol Yarar başkanımızın organize ettiği uluslararası bir platformdur. Erzurum’u temsilen benimle birlikte birkaç Erzurumlu iş insanı arkadaşımız Suudi Arabistan’ın Riyad eyaletinden başlayıp Cidde, Mekke ve Medine eyaletlerinde son bulacak 10 günlük IBF (Uluslararası iş formu) fuar ve konferansların yer aldığı, ikili ilişkilerin en üst seviyede ticarete dönüştüğü kongreye katılım sağladık” dedi.

Burada gerçekleştirilen, IBF, Suudi Arabistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı Resmî Açılış Programı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Suudi Arabistan Dr. Majed Abdullah Al-Kassabı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve Riyad Ticaret Odası Başkanının da katıldığı IBF kongresinin açılışı Riyad Fuar Merkezi Auditorium salonunda gerçekleştirildi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Erzurum Başkanı Abdulkerim Kavaz, Türkiye’den iki uçakla charter uçuş yaparak birçok işadamı İle birlikte Suudi Arabistan’a adeta bir çıkartma yapıldığını söyledi.

Suudi Arabistan’da bütün iş kolları için pazar olduğunu ve bu pazardan Türkiye’nin de pay alabilmek için çalışmalar başlattığını belirten Kavaz, “Suudi Arabistan’da altyapı işleri yapan, geri dönüşüm firmalarına, karayolları yapan ve ağırlıklı inşaat yapan müteahhitlere oldukça iş var. Sadece inşaat sektörünün yıllık cirosu 250 milyar dolar. Suudi Arabistan’da enerjiden sonra en güçlü sektörümüz inşaat olarak lanse edildi. Ayrıca İnşaat Malzemeleri Toptancılığı, Gıda sektörleri de geçerli iş kollardan biri. Hani derler ya; “Burada ekmek var!” Ekmek var. O nedenle bu fırsatı değerlendirmek gerekiyor. Çarşamba günü Cidde’ye geçeceğiz. Yine burada da aynı şekilde fuar ve ilişkilerin olduğu görüşmeler yapılacak. Benim anladığım kadar ve gördüğüm tespitler neticesinde Türkiye’den iş insanlarımız buradan oldukça karlı ticaret yapabilir. Allah nasip ederse, tekrar tekrar gelinip görüştüğümüz kişilerle sıcak ilişkiler kurarak işimize bakabiliriz. Yine buradaki tespitlerim şu oldu; Suudiler Türkiye ile iş yapmak istiyor. Nedeni ise, ticarette Türklere güvenmeleri. Buradaki pazarın çoğunluğunu hatta oldukça fazlasını Çinliler ele geçirmiş durumda. Tercih noktasında bizleri önemsiyorlar. Bizler biraz daha gayretle buraların ticaretini takip edersek bir sıfır önde başlayacağız. Bunun da en büyük sebeplerinden biri devletimizin dış ticarette her türlü anlaşmalar yapmış olması. İşte bu gezimizde, bizlerin daha kazançlı çıkmamız için, Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat beyefendinin bizleri yalnız bırakmayarak yanımızda olması büyük önem taşıyor. İnşallah Erzurumlu iş insanlarımızda bu konuda duyarlılık göstererek kabuğunu kıracak ve ihracat noktasında kendisini üst sıralara çıkaracaktır” şeklinde konuştu.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.