Haber Girişi : 26 Haziran 2016 15:47

Murat Paşa gün yüzüne çıkıyor

Murat Paşa gün  yüzüne çıkıyor
Yıllarca tarihimizin ve buna paralel olarak tarihi eserlerimizin üstünü örttük. Bu bizlere sadece kaybettirdi.
Malumunuz tarihi bağlarından, köklerinden kopuk bir milletin , yaşaması yahut vizyon sahibi yeni nesiller yetiştirmesi düşünülemez.
Erzurum'unda hangi köşesine baksanız bu zengin tarihi görmeniz mümkün. Her biri kendi içinde akla hayala gelmeyecek güzellikler barındıran bu eserler nihayet gün yüzüne çıkıyor.
Her ne kadar şehrimizde bir takım bencil ve sürekli ön planda olamaya çalışan , bu uğurda şehrimizin gelişimini feda edebilecek kadar çapsız insanlar varsada, bu şehir için çalışan,üreten, değerler katan insanlarda şükürler olsun ki var.
Yakutiye Belediyesi Murat Paşa Meydan Projesiyle yine şehrimizde etrafı örtülmüş tarihimizi gün yüzüne çıkarıyor.
Bu konuda Yakutiye Belediye Başkanımız Ali KORKUT'u takdir etmemek mümkün değil. Başkan mimar kişiliğiyle şehirimize katkılar sağlamaya üzeri örtülü değerleri ortaya çıkarmaya devam ediyor.
Murat Paşa Meydan Projeside bunlardan sadece biri, zira Başkanın bu kadim kente dair bir çok hayali, heyecanı ve projeleri var.
Murat Paşa Meydan Projesi tamamlandığında belki Hızır tekrar şehrimize uğrar. Bununla ilgili sizlere bir efsaneden bahsetmeden geçmek olmaz.
Ahmediye Camisinin temelleri üzerine yaptırılmaya başlanan Murat Paşa Camiinin inşaatı esnasında, Murat Paşa önceki camiyi yaptıran kişiyi rüyasında görür ve onunda, sevabını devam ettirmek amacıyla eski caminin minaresini yeni camide kullanacağına söz verir, ancak bu rüyayı ve rüyada verdiği sözü unutur.
Bir gün Murat Paşa'nın karşısına bir adam dikilerek;
- "Ahmet'e verdiğin sözü tut" der.
Paşa karşısındakinin Hızır olduğunu anlayarak,
-"Peki benim bu işten ne kazancım olacak" diye sorduğunda,
Hızır Aleyhiselam;
- "Camin yıkılıncaya kadar beş vakit namazdan birini caminde kılacağım" diye söz verir.
Murat Paşa eski caminin minaresini yıkmayarak kullanır taki ancak 1920 li yıllarda bir fırtına sonucu kendisi yıkılıncaya kadar.
1956-57 yıllarında yıkıldığı yere yenisi yapılır ve Hızır Aleyhiselam'a verilen söze sadık kalınarak ayni yere yapılır. O nedenle minare bugün bile camiden ayrı ve görenleri hayrete düşürecek biçimde cami ile alakasız gibi durur.
Bu efsaneye göre 5 vakit namazını bu camide kılan kişinin vakitlerden birinde Hızır Aleyhiselam ile karşılaşacağına inanılır (Tabii tanırsa.) 
Murat Paşa Caminin olduğu gibi hamanında bir efsanesi varıdır. Hazır yeri gelmişken onuda sizlere aktarmak isterim.
Murat Paşa arada sıra yaptırmakta olduğu cami inşaatını denetlemeye gelir. Bu esnada bir iççi paşanın dikkatini çeker.
İşçi koca bir taşı yukarıya çıkarmakta, sonrada aynı taşı yerine bırakmadan aşşağıya indirmektedir. Bir kaç defa bu olayın tekrar etmesinin ardından paşa işçiyi yanına çağırır.
Sert mizaca sahip paşa, işçiye neden böyle yaptığını sorunca işçi kısa bir süre tereddüt geçirdikten sonra başlar anlatmaya.
'Efendim sabah uyandığımda yıkanmam gerekiyordu,ancak evimde su yoktu,işe öyle geldim. Bu durumdada caminin duvarına bir taş koymak istemedim. Öte taraftan yövmiyemi haketmek için çalışıyorum' der.
Bunun üzrerine paşa, talimat vererek 'Biz hata yaptık,önce hamam yapılacak'der. Bunun üzerine camiden önce Murat Paşa hamamı tamamlanır.
Bizlerede gerekli olan egolarından arınmış, amacı hizmet etmek olan yöneticiler değil mi?
Erzurum için çalışan tüm yöneticilerden Allah razı olsun.
Sayın Başkan Ali Korkutun'un üç kümbetlerle ilgili projesinide bir an önce hayata geçirmesini heyecanla bekliyoruz.
Bu konuda imkansızlıkları, imkana çevirbilen yapısına güveniyor, bürokratik engelleri aşacağına inanıyorum.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.