EKONOMİ Haber Girişi : 12 Ocak 2010 16:58

Müftülük, Bayan Din Görevlilerine Nota ve Söz Eğitimi Veriyor

Müftülük, Bayan Din Görevlilerine Nota ve Söz Eğitimi Veriyor
Eskişehir Müftülüğü, bayan din görevlilerine Kur'an-ı Kerim'i daha iyi okumak ve seslerini daha iyi kullanabilmelerini sağlamak için notalı eğitim veriyor.

Kurs öğretmeni İsmet Çakmak tarafından verilen eğitimde, bayan din görevlilerine önce nota eşliğinde makam öğretiliyor, ardından saz eşliğinde öğrenilenler uygulamaya geçiriliyor. Kursiyerler, daha sonra nota eşliğinde öğrendikleri Sabah, Hicaz makamlarını Kur'an-ı Kerim ve ilahi okuyarak uygulamaya geçiriyor. Söz (şan) kurallarını kullanma sanatını da öğrenen kursiyerler, böylelikle Kur'an-ı Kerim ve ilahileri makamlı olarak okuyabilecek. Kursa, bayan din görevlilerinin yanı sıra bazı ev hanımları da katılıyor.

Kurs öğretmeni İsmet Çakmak, 11 yaşında müzik eğitimi almaya başladığını belirterek, bu zaman kadar elde ettiği profesyonel birikimleri, Müftülük aracılığıyla bayan din görevlilerine aktardığını söyledi.

Müziğin, yaşamın her alanında var olduğunu aktaran Çakmak, Kur'an-ı Kerim'i güzel okumalarını sağlamak ve ilahileri makamlı okumalarını katkıda bulunmak için bayan din görevlilerine yönelik başlatılan kursta, önemli mesafe kat ettiklerini kaydetti. Bu bağlamda, bayan din görevlilerinden oluşan koro kurduklarını da dile getiren Çakmak, "Bir aydır çalışıyoruz. Haftada 4 gün çalışmalarımız kesintisiz devam ediyor. Toplam 64 saat çalışacağız. Öğrencilerimize tasavvuf müziği ve nota öğretiyorum. Kur'an kursu öğretmenlerimiz, bu öğrendiklerini Kur'an-ı Kerim'i okurken ve ilahi seslendirirken uygulayacaklar, kurslarda öğrencilerine aktaracaklar." diye konuştu.

Çakmak, kurs sonunda tüm bayan Kur'an kursu öğretmenlerinin Türk müziğinin makamlarını kullanabileceklerinin altını çizdi.

Odunpazarı ilçesi Büyükdere Mahallesi Kur'an kursu öğretmeni Raziye Karaaslan da kursu çok sevdiklerini belirterek, "Kur'an-ı Kerim'i daha güzel ve makamlı okuyabiliyorum. İlahileri de makamlı seslendiriyorum. Sesimi daha iyi kullanmaya başladım. Bugüne kadar iyi bir Türk müziği dinleyicisiydim. Şimdi, Türk müziğini makamları ile öğreniyor ve söylüyoruz." ifadesini kullandı.

Eskişehir İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın ise amaçlarının, din görevlilerini daha iyi düzeye getirmek ve nota konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak olduğunu kaydetti.

İmam, müezzin ve kurs öğreticisi gibi din görevlilerinin nota konusunda eğitimli olması gerektiğini belirten Dr. Akın, "Bu görevlilerimiz toplumla daha içli dışlı. Okudukları Kur'an-ı Kerim ve ilahilerle insanları cezbetmeli. Bunun için bu meslek grubundaki görevlilerimiz, nota ve şan gibi eğitimleri mutlaka almalıdır." açıklamasını yaptı.