GÜNCEL Haber Girişi : 20 Temmuz 2009 06:23

Miraç Kandili'nde Camiler doldu taştı

Miraç Kandili'nde Camiler doldu taştı
Miraç Kandili'nde geceyi idrak etmek isteyen yüzlerce müslüman, camilere akın etti. Müslümanlar namaz kılarak dua etti. Edirne'de Miraç Kandili nedeniyle çok sayıda Müslüman, Selimiye Camii'nde namaz kılarak dua etti.

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan çıkış yapmak üzere Edirne'ye gelen çok sayıda gurbetçi de Miraç Kandili nedeniyle Selimiye Camii'nde saf tuttu. Edirne ve il dışından gelen Müslümanlar, toplu olarak akşam namazı kıldı.

Daha sonra Selimiye Camii'nde görevli imam ve müezzinler mevlit okudu. Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu'nun gecenin önemiyle ilgili yaptığı konuşma ve duadan sonra namaz kılındı.

Bursa Ulucamii'de Miraç Kandili coşkusu

Bursa'da, Miraç Kandili nedeniyle vatandaşlar Ulucamii'ye akın etti. Çevre illerden de insanların akın ettiği Ulucamii'de kandil coşkusu dualarla yaşandı.

Her yaştan insanın yoğun ilgi gösterdiği Ulucamii, en yoğun gecelerinden birini yaşadı. Mirac Kandili nedeniyle tarihi camide Kur'an-ı Kerim ve Mevlit okundu. Okunan dualara küçük yaştaki çocuklar da el açarak eşlik etti.

Vatandaşlar, Miraç Kandili nedeniyle Ulucamii'ye gelmeyi tercih ettiklerini söyledi. Çevre illerden geldiklerini söyleyen kimi vatandaşlar ise, Miraç Kandili'ni hakkıyla eda edebilmenin sancısını yaşadıklarını dile getirdi.

Sultanahmet'te Miraç Kandili coşkusu

Miraç Kandili'nde geceyi idrak etmek isteyen yüzlerce müslüman, Sultanahmet Camii'ne akın etti. Camiye gelenler arasında yeni evlenmiş bir çift de vardı.

Miraç Kandili, İstanbul'un hemen hemen bütün camilerinde çoşku içinde kutladı. O çoşkunun yaşandığı yerlerden bir tanesi de Sultanahmet Camii oldu. İstanbul Müftülüğü, Sultanahmet Camii'nde Miraç Kandili dolayısıyla bir program düzenledi. Akşam namazından sonra başlayan programa ilgi büyük oldu.

İstanbul'dan ve yurdun çeşitli yerlerinden gelen yüzlerce insan, kandil çoşkusunu yaşamak için Sultanahmet Camii'nin avlusunu doldurdu. Abdestler alındıktan sonra akşam namazı kılındı. Programa ilginin büyük olması camii hınca hınç doldurdu.

İstanbul Müftülüğü'nde görevli vaaz hocası Mustafa Akgül, gecenin önemi ile ilgili vaaz verdi. Akgül, konuşmasında insanların Miraç gecesini içinden geldiği gibi ibadet ederek geçirilmesi gerektiğini söyledi. Duaların edildiği gecede, ilahiler de okundu. Kandil gecesini idrak etmek için Isparta'dan geldiğini belirten bir vatandaş, bütün İslam aleminin kandilini kutladı. Bazı vatandaşlar ise çocukları ile birlikte camiye geldi. Vatandaşların kandil heyecanı yüzlerine yansıdı.

Öte yandan cami avlusunda gelin ve damat sürprizi yaşandı. Nikah törenin ardından ziyaret amaçlı Sultanahmet Camii'ne geldiklerini söyleyen evli çift, "Nikahımız tesadüfen bugüne denk geldi. Kandil olduğunu bilmiyorduk. Çok güzel oldu. Bugün burada dualar edeceğiz." diye konuştu.

Van'da Kürtçe okunan mevlidi TRT Şeş canlı verdi

Miraç Kandili sebebiyle Van'da Hz. Ömer Camii'nde Kürtçe mevlit okundu. TRT Şeş, mevlit öncesi verilen Kürtçe vaaz ve mevlidi canlı olarak verdi.

Miraç Kandili sebebiyle Diyanet İşleri Başkanlığı, TRT ve Van Müftülüğü, Van'da ortak program yaptı. Hz. Ömer Camii'nde yapılan özel program Kürtçe gerçekleştirildi. Yatsı Namazı'ndan sonra başlayan programda ilk önce din görevlisi 15 dakika Kürtçe vaaz verdi. Din görevlisi Kürtçe vaazında Miraç Gecesi'nin kutsiyetini ve Hazreti Muhammed'in Miraç'a çıkışını anlattı.

Kısa vaazdan sonra müftülük personeli Kuran-ı Kerim okudu. Ardından müftülük personelleri Evliya Çelebi'nin Hazreti Muhammede metih ve sena eden mevlitten Kürtçe beyitler ile Kürtçe ilahi ve kasideler okudu. Van'da camide ilk kez verilen Kürtçe mevlidi dinlemeye gelen vatandaşlar, bu kutlu gecede ellerini yüce Allah'a açarak dua etti.

Kandil programında camiye sığmayan vatandaşlar için dışarıda sergiler serildi. CANLI Yayın caminin önünde kurulan dev ekrandan yansıtıldı.

Bu yılın başında TRT Şeş'in yayın hayatına başlamasıyla Doğu ve Güneydoğu illerindeki camilerde özel gecelerde Kürtçe mevlit okutulmaya başlandı. Mevlid kandilinde Diyarbakır Ulu Camii'nde okutulan Kürtçe mevlidi canlı olarak veren TRT Şeş, Regaib Kandili'nde ise Siirt'in Baykan İlçesinde Ziyaret Beldesi'nde bulunan Veysel Karani Camii'nde yayın yapmıştı