EKONOMİ Haber Girişi : 21 Mart 2009 18:10

Minare tekbirler eşliğinde yıkıldı

Minare tekbirler eşliğinde yıkıldı
Şanlıurfa'nın Veysel Karani Mahallesi'nde bulunan ve geçtiğimiz yıl 3 Eylül'de merkez üssü Adıyaman'ın Samsat ilçesinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem sırasında kullanılmaz hale gelen H. Mehmet Özlek Camii ibadete kapatıldı.

Temelinde ve birçok kolonunda oluşan çatlakların tespit edilmesinin ardından yıkım izni alınan cami boşaltıldı. Daha sonra cami imamı Hasan Çatlı ve bir grup cemaat, H. Mehmet Özlek Camii'nin Yaptırma ve Yaşatma Derneği'ni kurdu. Gerekli yıkım izinlerinin alınmasının
ardından cami çevresinde güvenlik önlemleri alındı. Çevredeki vatandaşlar uzaklaştırılırken, çevre yollar da trafiğe kapatıldı.

Ardından çelik halatlar ile 2 bölgeden bağlanan 45 metre uzunluğundaki minare, greyder ile tekbirler eşliğinde yıkıldı. Büyük bir gürültü ile yerle bir edilen minare sonrasında gökyüzü yoğun toz bulutu ile kaplanırken, yıkım kazasız gerçekleştirildi. Yıkım sonrasında çevredeki vatandaşlar yıkım ekibini alkışlarken, yollara dağılan moloz parçaları vatandaşlar tarafından toplanarak cami bahçesine atıldı.

Yıkılan 600 kişilik caminin yerine iki katlı, içerisinde taziye evinin de bulunduğu bin 500 kişilik cami yapılacağını söyleyen H. Mehmet Özlek Camii'nin imamı Hasan Çatlı, "Depremle oluşan hasarın ardından belediyemiz haklı olarak camiyi ibadete kapattı. Minare ve caminin yıkımının ardından şimdiki caminin iki katı büyüklüğünde bin 500 kişilik cami yapacağız" dedi.

Ramazan ayında Adıyaman'da meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin etkisi ile kullanılamaz hale gelen camide, cemaat teravih namazlarını cami bahçesinde korku içerisinde kılmıştı