EKONOMİ Haber Girişi : 12 Nisan 2011 01:13

Mardin de DİN GÖREVLİLERİNE TSE EĞİTİMİ

Mardin de DİN GÖREVLİLERİNE TSE EĞİTİMİ

Mardin de Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) tarafından imamlara, standart, standardizasyon, kalite ve tüketici bilinci semineri verildi.

Mardin Atatürk Kültür Merkezi nde Türk Standartlar Enstitüsü nce verilen seminere Mardin Müftü Vekili Mahsum Taşçı, ilçe müftüleri ve ilde görev yapan din görevlileri katıldı.

TSE Tüketici ve Bilgi Edinme Müdürü Bünyamin Demirhan seminerde yaptığı konuşmada bugüne kadar 26 ilde bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile 2009 yılında yaptıkları bir anlaşma gereğince eğitim seminerlerinin verilmeye başlandığını kaydeden Demirhan, standartların dünya ticaretinde kullanılan ortak bir dil olduğunu, standart, standardizasyon ve kalitenin üçü bir arada her zaman yanana telaffuz edilen, biri diğerini tamamlayan tanımlar ve tabirler olduğunu ifade etti.

Doğumdan ölüme, insan yaşamına tesir eden her şeyin standardın konusu olduğunu, günümüzde her alanda kullanılan standartların, insan mutluluğunu temel alan, toplumsal refahın yükseltimsine hedefleyen çabaların ve arayışların bir sonucu olduğunu anlatan Demirhan, şöyle dedi:

Bugün dünyanın ticarette konuştuğu ortak dil olan insanları ve ülkeleri bir birine bağlayan standartlar üretim sürecinin ayrılmaz parçaları, uluslararası etkin konuma ulaşmanın, verimliği artırmanın, ürün kalitesinin yükseltilmesinin temel görevidir. Kaynakların akılcı kullanılması savurganlığın önlenmesi, teknolojik yeniliklerin üretime kazanılması, ürünlerin tüketici beklentilerini karşılama amaçlarına hizmet eden standartlar, dünya pazarında rekabet gücünü artırmak isteyen bütün ülkeler için önemli zarurettir. Standartlar insan sağlığı, can ve mal güvenliğini ön planda tutan ürünlerin kaliteli, özellikle ekonomik olarak kullanılmasını öngören dokümanlardır. Standardizasyon ise standartların yaşama geçirilmesidir. Yani uygulama alanına kazandırılmasıdır. Aslında hepimizin günlük hayatımızda kullandığımız bir gerçektir.

Demirhan, eskiden insanların tükettiği gıdaları bildiklerini, ancak günümüzde ise her şeyin hazır alındığını, içinde ne var ne yok, neden yapıldığıyla ilgili kimsenin bilgi sahibi olmadığını kaydederek, şöyle devam etti:

Öbür taraftan üzerimizdeki elbiselerin hani kumaştan yapıldığı bilgimiz yok. Buna imkanda yok. Peki, bunu kim belirleyecek. Bu önemli argümanlar kim tarafından tayin edecek. İşte bunu sağlayan olgu standart, standardizasyon ve kalitedir. Bir ürünün üzerinde o ürünün uygun olarak kullanılabilir işaretini gördüğümüz zaman herhangi bir sıkıntı taşımadan kullanabiliyoruz. Sizler aslında bu kalitenin kürsüde, hutbelerde Kuran da tanımı olan İhsan dan çok bahsedersiniz. Kalitenin Kuran da ki karşılığı İhsan dır. Kalite müşteri memnuniyetidir. İbadet Allah için yapılır. İbadet eden kişinin yaptığı ibadetten Allah memnun ise o ibadet kaliteli ibadet olur.

Tüketici bilinci hakkında bilgi veren TSE Uzmanı ve Tüko-Bir Genel Sekreteri Mehmet Altıparmak da tüketicinin her zaman satıcıdan bir adım önde olduğunu vurgulayarak, alınan ürünlerin kesinlikle faturasını ve garanti belgesinin alınması gerektiğini vurguladı.

Tüketicilerin bilinç düzeyinin istenen seviyede olmadığını kaydeden Altıparmak, amaçlarının tüketicilerin sadece tüketici bilincini geliştirmek olmadığını, aynı zamanda tüketicinin TSE li ürün aldığında kendisini daha güvence altında olduğunu anlatmak olduğunu söyledi