EKONOMİ Haber Girişi : 11 Mayıs 2010 00:36

Malatya İl Müftülüğünden Ezanı Güzel Okuma kursu

Malatya İl Müftülüğünden Ezanı Güzel Okuma kursu

Malatya İl Müftülüğü il merkezinde, il merkezine bağlı belde ve köylerde görev yapmakta olan 19 din görevlisine, Yeni (H. Yusuf Taş) camii İmam-Hatibi Mehmet Şentürk’ün öğreticiliğinde haftada dört gün Saray Camiinde “Ezanı Güzel Okuma” kursu verdiriyor.

 
Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Müftüsü H. Yusuf Gül Peygamber Efendimiz (sav) ezanı rast gele herkese okutturmamıştır. Zaman zaman “Erihna Ya Bilal (Rahatlat bizi Ya Bilal) demiş ve ezanı Bilal’dan dinlemiştir. Bir Hz. Ömer (ra)’a, bir Hz. Ebubekr (ra)’a ezan okutturduğu vaki olmamıştır. Her şeyde olduğu gibi işi ehline vermiştir. Ezan İslam’ın önemli bir şiarıdır ve mutlaka güzel bir ağız, güzel bir sesle okunmalıdır ki gönüllere tesir etsin. Yurtdışından gelen Müslüman olmayanların dikkatini en çok çeken şey ezan olmaktadır. Rahmetli M. Akif Ersoy bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli / ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli” diyerek dikkatlerimizi ezanlara çekiyor.
Yine rahmetli Yahya Kemal Beyatlı “Ezansız Semtler” şiirinde ezan sesinden mahrum bir hayatın ne kadar insanın ruh haline olumsuz etki yaptığını çok güzel tasvir eder. Çok şükür ülkemizde ezanlarımız günde beş vakit minarelerde yankılanıyor. Ancak bu ezanları en güzel şekilde her vakte uygun bir İsmail Dede Efendi, bir Itri’nin besteleri ile uygun bir makam ile okuyarak gönüllerde yankı bulması çok önemlidir. Biz şimdilik 19 görevlimize bu kursu vererek ezanı güzel okuyan görevlilerimizin sayılarını artırmaya başladık. Bir aylık kurs veriyoruz. Bu bir başlangıçtır inşallah bu tür kursları zaman zaman gerçekleştireceğiz. Ayrıca bu kursta başarılı olan görevlilerimizin beş vakitte ezanları kendi camilerinde okumalarına izin verilecek. Zaman içerisinde bu sayı gittikçe artırılarak merkezi sisteme son verme cihetine gidilecektir.” dedi.

Kursun öğreticisi Yeni Camii İmam- Hatip Şentürk ise “Çirkin bir ses yoktur, terbiye edilmemiş ses vardır. Bizler her hafta bir vakitte okunacak bir makam üzerinde yoğunlaşıyoruz. Böylece sesi terbiye etme ve makamına uygun bir şekilde ezan okumayı sağlamış oluyoruz” dedi.

 
Kursa katılan din görevlileri ise böyle bir kursa katılmalarından memnun olduklarını ifade ederek “bu kursu gerçekleştiren ve emeği geçen başta Sayın Müftümüz olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz” dediler.