EKONOMİ Haber Girişi : 22 Kasım 2013 09:47

Kümelenme desteğine 5 yılda 30 milyon TL hibe

Kümelenme desteğine 5 yılda 30 milyon TL hibe

Erzurum’da, Erzurum Girişimci İşadamları Derneği’ne bağlı Gıda Komitesi üyelerine KUDAKA Proje Uzmanları ve DASİDEF Genel Sekreteri Halim Gökçe; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca çağrıya çıkan Kümelenme Destek Programı ve Ur-Ge projesi hakkında bilgi verildi. ERGİAD Toplantı Salonunda, Erzurum Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Zafer Ergüney, ERGİAD Başkanı Hasan Özdemir, ERGİAD Gıda Komitesi Başkanı Ahmet Altan ve Organize sanayide üretim yapan firma sahipleri bir araya geldi.

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Genel Sekreteri Halim Gökçe; Ur-Ge projesi hakkında bilgi vererek şunları söyledi; “Doğu Anadolu Bölgesi’nde aynı sektörde faaliyet gösteren en az beş firma bir araya geldiğinde, beş başlıkta destek alabiliyor”dedi. Gökçe, bir araya gelen küme ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık, istihdam ve yurtdışı pazarlarına açılma desteğini alabileceklerini söyledi.

5 YILDA 30 MİLYON TL 

HİBE EDİLECEK

KUDAKA Proje Uzmanı Mustafa Emre Aydın kümelenmenin önemine değinerek şunları söyledi; “Bir araya gelerek oluşturulacak kümelenme ile bu desteklerden daha fazla faydalanma imkânına sahip olabilirsiniz. Planlamaların hayata geçmesi için bizim buna inandığımız kadar, sizin de kendinize güvenmeniz gerekmektedir. 5 yıl için 30 milyona kadar destek verilecek. ERGİAD Otomotivciler Komitesi’nin ‘Yedek Parça Sanayi Sitesi’ ile ilgili bir proje çalışması var. Bunun üzerinden tartışmalar ve çalışmalar devam ediyor. Bunun yanında Gıda-Hayvancılık ile ilgili projelerinde hazırlanmasını ve bize Aralık 27’ye kadar gönderilmesini istiyoruz. Ne kadar çok işadamı ve firmaların bir arada olacağı bir kümelenme olmuş olursa o projenin kabul edilmesi o kadar önemlidir.”

OSB Başkanı Zafer Ergüney, Erzurum OSB hakkında projeler hazırladıklarını belirterek bunun için üniversite yetkilileri ile yaptıkları görüşmeler devam ettiğini belirtti. Ergüney; “Organize Sanayinin elektrik (enerji) ihtiyacının güneş enerjisinden elde etmek için bir çalışma yürütüyoruz. Böyle bir projenin çalışmalarını yürütüyoruz. KUDAKA yetkililerinden bu projede bize yardımcı olmalarını istiyoruz” dedi. Her zaman Sivil Toplum Örgütlerine (STK) diyaloğa açık olduklarını belirten Ergüney; “Biz her zaman, her yerde OSB olarak diyaloğa geçmeye hazırız. Her türlü desteği sanayicilerimize vermeye hazırız”dedi.

ERGİAD Gıda Komitesi Başkanı Ahmet Altan; TUSKON’un 19’uncusunu düzenleyeceği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü hakkında bilgi verdi. 140 ülkeden 1000’in üzerinde ithalatçının katılacağı programa Erzurum’dan ihracat yapmayı isteyen firmaların mutlaka katılması gerektiğine değinerek, 25-26 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da Dünya-Ticaret Köprüsü’nde olacaklarını söyledi. Altan ayrıca firmaların kümelenme desteğinden faydalanmalarını ümit ettiklerini belirterek katılımcılara teşekkür etti.