Haber Girişi : 11 Mayıs 2020 02:44

KORONA DÖNEMİNDE TOPLUMSAL HAFIZA

KORONA DÖNEMİNDE TOPLUMSAL HAFIZA

Koronavirüs gündeminden yine koronavirüsün gün yüzüne çıkardığı tartışmalar ile uzaklaşalım. Trump, tüm seçim kampanyası sürecinde fakat özellikle de koronavirüsle mücadelede demokratları hep Amerika’ya sosyalizmi getirmek ve Amerikan ekonomisini çökertmek isteğinde olmaları ile suçladı. Yani Trump’a göre eğer koronavirüse karşı Avrupa’da, Türkiye’de sosyal devlet anlayışı uyarınca gerçekleşen önlemler alınırsa Amerikan ekonomisi de Venezuela ekonomisi gibi olacak, sosyalizm Amerika’yı çökertecek. Söz gelimi, Cumhuriyetçi bir senatör, mecliste özgürlüklerinin tehlikede olduğunu çünkü sol kanadın sosyalizmi tüm Amerika’da yayana dek durmayacağını söylüyor. Üstelik Danimarka’daki koronavirüs verileri ile Amerika’dakiler karşılaştırılınca da Cumhuriyetçiler İskandinav ülkelerinin zaten yarı-sosyalist olduğu savını ileri sürmekten geri durmuyorlar.

Bildiğiniz üzere, Amerika’da bu sosyalizm korkusu temellerini komünist Rusya yıllarından alıyor. Amerika, kızıl panik adı altında önce 1919-1920 yıllarında daha sonra McCarthycilik ile sembolize edilen ikinci kızıl panik ile 1947-1957 yıllarında Amerika’nın içerdeki ve dışardaki komünistler tarafından yıkılacağı ve komünist düzen kurulacağı korkusunu büyük bir başarıyla yaymıştı. Öyle ki bu korku yalnızca Amerika’da değil, o dönemlerde Amerika ile sıkı ilişkiler içinde olan Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de de hissedilmişti. Lakin bu korkular Türkiye için ithal korkular olduğu için etkisini belli bir süre göstermiş, birtakım sosyolojik ve siyasal değişikliklere konu olmuş fakat suni her politika gibi unutulup gitmişti. Söz gelimi, bugün en mantıksal bağları koparmış seçim propagandalarında bile muhalif partinin Türkiye’ye sosyalizmi getireceği korkusuna denk gelmek zordur. Zira sosyalizm korkusunun halkta pek de bir karşılığı olmadığı bilinir. Oysa dünya üzerinde sosyalist ülkeler bir elin parmağını geçmezken ve bir kısmı başarısız görülürken bile sosyalizm korkusunun toplumsal bilinçaltlarına kazınmış Amerikanlarda önemli bir yeri vardır. Bugün Trump’ın demokratlarca önerilen fikirlere karşı sosyalizm kartını ileri sürmesine, dünya siyaseti hakkında fikri olan kim baksa bunun tarihsel korkudan yararlanma çabası olduğunu görecektir. Fakat, dışarıdan bir göz olarak politikacılarca unutulmasına izin verilmeyen korkuların amacını anlayacak olanlar, mesele milli korkularına gelince aynı gözü açıklığı göstermeyeceklerdir.

Söz gelimi, Türkiye’deki irtica korkusunun ekonomiden tutun da sosyal hayata kadar sömürülmediği alan yoktur. Öyle ki üniversitelerde başörtüsü serbest oldu diye laik cumhuriyetin temellerinin sarsıldığına inananlar yahut sınıflarda Atatürk fotoğrafı olduğu için putperestliğin geleceğine inananlar, Amerika’da sağlık sistemimizin ücretsiz olması gerekmez mi diye soranlara, sosyalizmi getireceksiniz suçlamasında bulunanların hedefindeki seçmenlerle aynı profildedirler. Kuşkusuz, tarihi bilinci olan her milletin geçmişinden getirdiği olumlu olumsuz özellikleri vardır ve bu kaçınılmazdır. Ancak bu motiflerin, popülizmin parçası olmasına izin vermeyecek olanlar da yine bu ortak hafızayı paylaşanlar olmalıdır.

Etiketler : rabia
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.