SİYASET Haber Girişi : 20 Mart 2014 20:00

Korkut: Yeni Yakutiye ÇOK FARKLI OLACAK

Korkut: Yeni Yakutiye ÇOK FARKLI OLACAK

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, yeni dönem ile yeni Yakutiye’nin çok farklı bir konuma geleceğini söyledi.

İlk dönemin sonunda kentsel dönüşüm alanında 2 bin 453 bina yıkarken, Üç Kümbetler projesi, Yakutiye Medresesi Kent Meydanı, devam eden İstanbul Kapı ve Gürcükapı Camii çevresi projesiyle tarihi eserlere de sahip çıkıldı. Ali Korkut, yeni dönem ile yeni Yakutiye’nin çok farklı bir konuma geleceğini söyledi. 

ERZURUM TARİHİNDE İLKLER

Ali Korkut, hizmet alanlarını kentsel dönüşüm, tarihi eserleri gün yüzüne çıkarma, park, bahçe ve gençlere yönelik alanlar ile rutin çalışmalar olarak ayırmış. En ciddi değişim Kentsel Dönüşüm ve tarihi eserler ile ilgili projelerde yaşanmış.

TARİH YAKUTİYE’DE UYANIYOR

Üç Kümbetler Erzurum’un en marka projesi Üç Kümbetler alanı; 150 bin metre kare. Sultan Melik Mahallesini içine alan projeye ilk kazma 27 Nisan 2011 tarihinde vuruldu. Başkan Korkut, “Bugüne kadar 13.5 milyon lirası belediye bütçesinden, 18 milyon lira Kalkınma Bakanlığından olmak üzere 31.5 milyon lira kamulaştırma için harcandı. Yapım süreci ise milyonlarca liralık bütçelerle gerçekleşecek. Projelerimizin bir türlü Kurul’dan geçmemesinden kaynaklanan gecikmeler işi uzattı, ama mutlaka gerçekleşecek ve Erzurum imajında büyük değişim devam edecek.”derken, proje detayını şöyle özetliyor,

“Projenin İçeriğinde: Halkı kış aylarında dışarı çıkarabilecek Türkiye’nin ilk Kapalı Kent Parkı Var. Kent Park İçerisinde; Yöresel Yemekler, Yöresel Hediyelik Eşyalar, Üretimlerin Sergileneceği Sergi Alanları, Gıda Tanıtım Kafeleri, Yöresel Ürünler Tanıtım Kafeleri, Çocuk Oyun Alanları, Bovling Salonu, Sergi Salonları, Restoranlar, Kafeler Yer Alacak.

KÜLTÜR - EĞİTİM - KONGRE MERKEZİ VAR

Folklor ve Balo Salonu, Kapalı Sergi Salonu, Fuaye Açık Sergi Alanı, Seramik - Heykel Atölyesi, Ahşap Atölyesi, Orkestra Salonu, El Sanatları Atölyesi, Müzik salonu, Resim Atölyesi, Çocuk Atölyesi, Okul Öncesi Çocuk Bölümü, Derslikler, Bilgisayar Salonu, Çocuk Okuma Salonu, Peridoyikler Nadir Kitaplar Salonu, Konser ile Kongre Salonları, Butik Oteller, Kent Müzesi, Oto Park yer alıyor

PROJE İLE NELER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

Üç Kümbetler Proje alanında yer alan tarihi eserler; Üç Kümbetler, Kare Kümbet, Emir Saltuk Kümbeti, Üç Kümbet Anonim kümbeti, Mehdi Abbas Türbesi, Rabia Hatun (Rabia Ana) Türbesi, Emir Şeyh Camii, Gürcü Mehmet Paşa Camii, Emir Şeyh Türbesi, Saray Hamamı, Emir Şeyh Cami yanında Çeşme ile birlikte Erzurum Konakları gün yüzüne çıkarıldı.” diye projenin röntgenini çekiyor.

İSTANBUL KAPI PROJESİ

Yüksek Mimar olan Ali Korkut 300’ün üzerinde tarihi eser varlığına sahip Erzurum’un geleceğinin geçmişte olduğuna inanıyor. Bu bağlamda kimsenin sahip çıkmadığı Erzurum Kapılarına da el atmış. İşte, Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876-1877 yıllarında, şehrin güvenliği amacıyla yaptırılmış İstanbul Kapı.