KIZIL KOMÜNİSTLERDEN KIZIL GONCALARA GİDEN YOL

Küçük yaşta falaka ile tanıştırılmış, “eti senin, kemiği benim” mantığıyla okulda hocanın insafına terk edilmiş, askerde dayağın, karakolda sopanın, devlet kapısında azarın her türlüsüne maruz kalmış; yasak, günah ve ayıp kavramları arasında preslenmiş bir neslin son tanıklarıyız.

Çocukken, halk arasında “Doğu Emniyet” olarak bilinen Erzincan Kapı’daki MİT’in önünden geçeceğimiz zaman, kafamızı sola çevirip binaya bakmadan yürümemiz tembihlenirdi.

Soğuk savaş döneminde, Rus tehlikesine karşı devleti yöneten iradenin, komünizmi çağrıştıran, öven her türlü kitap, dergi, tiyatro, sinema gibi aktörleri yasakladığını, hatta TRT programlarında “kızıl” kelimesi geçen her cümleyi dahi sansürlediğini hatırlamaktayız.

Anlayacağınız, neyi okuyacağımıza, neyi seyredeceğimize, neyin ahlakımıza uygun olup olmayacağına, yılbaşı gecelerinde saat 24:00’dan sonra hangi dansözün oynayacağına, assolistlerden hangilerinin ekrana çıkacaklarına kadar tüm programlara büyüklerimiz onay verirdi.

“Ada Sahilleri” şarkısı Yassıada’yı hatırlattığı, “Doldur Meyhaneci” şarkısı toplum ahlakını sarstığı, Barış Manço’nun “Arkadaşım Eşek” şarkısı bir insanın arkadaşı eşek olamaz düşüncesiyle yasaklanmıştı.

Radyo ve TV yayınlarında “Deniz” ve “Kırmızı” kelimeleri dahi ihtiyatlı kullanılırdı.

Bu durumu öyle kanıksamıştık ki, “yassak hemşerim! yassak!” kelimesiyle yatar kalkar olmuştuk.

Gücü elinde bulunduran irade bir dönem de başörtüsüne kafayı takmış, binlerce kız çocuğunu üniversite kapılarından içeri sokmamıştı.

Neticede, bu yasaklar yeni bir gücü iktidara taşıdı ve köprünün altından çok sular geçti.

Neşriyatımız, radyo ve TV kanallarımız çoğaldı, sosyal medya hayatımıza girdi, özgürlük ve demokrasi söylemlerimiz dillerden düşmez oldu ama yasakçı ve kısıtlayıcı metotlarla toplumu dizayn etme alışkanlığımız hiç değişmedi.

Milletin örf ve adetlerine uygun olmadığı, devletin iç ve dış güvenliğini tehlikeye düşüreceği, aile yapısını bozma gibi gerekçelerle yasaklama ile ıslah etme kafa yapımız hala devam ediyor.

İşin garip tarafı bu değerlendirmeleri kimlerin? Hangi kriterlere göre yapıyor olmasıdır.

Yakın zamanda yayınlanan ve toplum tarafından ilgi ile izlenen “Kızıl Goncalar”isimli diziye verilen durdurma cezasıyla ülkede umutların bir başka bahara kaldığı endişesini yaşamaktayız.

Gençleri etkileyen mafya dizilerine, iğrenç ilişkilerin deşifre edildiği gündüz TV programlarına, aile arasındaki ahlaksız ilişkilerin sergilendiği filmlere uygulanmayan yaptırımların “Kızıl Goncalar” dizisine uygulanmasını anlamaya çalışıyoruz.

Belli ki, bu dizi birilerini rahatsız etmiş ve dönen çarklarına çomak sokmuş. Oysa, işini düzgün yapanların, hakkın rızası ile yola çıkanların, gayrimeşru ilişkiler ağı içinde olmayanların kimseden çekinmesine ve korkmasına asla gerek olmadığını biliyoruz.

Devam eden bu uygulamalarla özgürlüklerin önünün açılmayacağını, yasak ve cezalarla bir yerlere ulaşılmayacağını tekrar hatırlatırken, hukukun üstün tutulduğu, demokrasinin tüm kurallarıyla işlediği, hiç kimsenin, dininden, mezhebinden, siyasi düşüncesinden ve etnik yapısından dolayı dışlanmadığı, bir ülke de yaşamak isteğimizi tekrarlamak isteriz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Samet KOC 12 Ocak 2024 12:41

    Hangi hukuk? HEYA Hukukumu? Demokrsinin bir shtekarlik oldugunu bile anlayamamissin. Bskalarinin kavramlariyla kendini bulman,yol bulman muhaldir.

  • halis demir. 11 Ocak 2024 10:12

    kızıl goncalar tam bir şirkti Allahı bırakmış bir delinin eteğine tutunmuşlardı. Günümüzde ismail aga cemmatinde de böyle şeyleri görüyoruz. şeyhin oturduğu postu öpmeler vb vb. kim bilir daha neler neler dönüyor. Bu nedenle pislikleri ortaya çıkmasın diye yasakladılar. Tarikat seni Allaha ulaştırmıyorsa o tarikat şeytan taikatıdır. şeyh miş cemaatmiş hepsi ortada işte fetösü işte adnan hocası işte badeleme yapan şeyher. denizde jet ski yapan cüppeli kavatı. hepsi gözünüzün önünde cereyan etti. ne tarikatından bahsediyorsun. i resulallah efendimiz kuran ve sünnet bıraktı bize. şeyhi tarikatı değil. müslümanlar bu tarikatlar hepsi amerikan işi amerikan oyunu. hepsini amerika yönetiyor müslüman işi değil.

  • Erzurumlu 10 Ocak 2024 08:44

    Söylenenlere bakılırsa, bu dizi, tarikatcilarin baskısıyla durdurulmuş. Şeyhler, Sünni İslam'ın korsan peygamberleri gibi algılandığından, kendilerini de günahsız, kutsal algıladıklarından, bunun teşhir edilmesini istememektedirler. 21. yy' da halen yasaklar devam etmektedir. Bu nasıl bir ülkedir. Yasaklarla bir yere varilamayacagini herkesin bilmesi gerekir herhalde. Selamlar.