SAĞLIK Haber Girişi : 06 Aralık 2013 19:00

Kış mevsimi zehirlenme OLAYLARINI ARTIRDI

Kış mevsimi zehirlenme  OLAYLARINI ARTIRDI

Erzurum’da, kar yağışı sonrasında son günlerde etkili olan buzlanma nedeniyle hastanelere çok sayıda kırık-çıkık ve karbonmonoksit gazından zehirlenme vakası intikal etti. 

Erzurum kent merkezi ve ilçelerdeki hastanelere son 3 gün içerisinde başvuran 15 kişiye karbonmonoksit gazı zehirlenmesi tanısı konulduğu bildirildi. Yetkililer, kış aylarında özellikle lodoslu havalarda sobaların yanlış yakılması sonucunda birçok zehirlenme ve ölüm vakaları yaşandığı belirterek, "Yapılan tüm uyarılara rağmen, ocaklar söndüren, geride kalanlara acılar boğan, küçücük çocukların hayatını yok eden karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne bir türlü geçilememektedir" şeklinde konuştular.

Temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobaların, özellikle lodoslu havalarda ’Baca tepmesi’ denilen olaylara neden olduğunu belirten uzmanlar lodoslu havalarda yakılan sobanın ölüme davetiye çıkarmak anlamına geldiğini ifade ederek şu uyarılarda bulundular:

"Üzücü olaylarla karşılaşmamak için lodoslu ve fırtınalı havalarda soba yakmamalıyız. Hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken aynı odada uyumamalıyız. Yatmadan önce sobayı mutlaka söndürmeliyiz. Sobalı evde otururken; yorgunluk, baş ağrısı baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik hissi, uyku hali, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi belirtiler görüldüğünde kişiyi mutlaka açık havaya çıkarmalı, oda havalandırılmalı ve vakit kaybetmeden 112 Acil Servis aranmalıdır. Unutmayın, ilk yardım hayat kurtarır.

Zamanında yapılacak doğru, basit ve etkili bir ilk yardım zehirlenen kişinin hayatını kurtarabilir. Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerini önlemek için lodoslu havalarda sobaları yakmayarak hayat kurtarabilirsiniz."