GÜNCEL Haber Girişi : 04 Eylül 2010 23:25

Kırgız ve Özbekler aynı iftar sofrasında

Kırgız ve Özbekler aynı iftar sofrasında
Kırgızistan'ın güneyindeki Oş kentinde yaşanan etnik çatışmaların üzerinde henüz iki geçmesine rağmen, iki etnik grup Kırgız ve Özbekler aynı sofrada iftar açtı. Haziran ayında yaşanan etnik kavgada her iki taraf ta büyük kayıp vermesine rağmen, yeniden bir arada yaşamak için çaba saf ediyor

Ramazan ayında düzenlenen iftar programında, bir sofrada iftarını açan Özbek ve Kırgızlar, aynı safta namaza duruyor. İki halk arasında barışın tekrar tesis edilmesi için, büyük gayret sarf eden aksakallıların bir birine sarılarak hasret gidermesi dikkat çekti. Diyalog ve barış konulu iftar programları kapsamında bir araya gelen bölge halkı, geçmişteki olayların bir daha yaşanmaması için hep bir ağızdan dua ediyor.

"Rabbim ülkemizde barışı sağla, birlikte, kardeşçe yaşadığımız bu topraklarda sevgiyi, hoşgörüyü eksik etme" diyerek dua eden aksakallılar, gençlere barış konusunda örnek olmak için çaba harcıyor.

İftar öncesi Oş Müftüsü Şakir Mamatov, yaşanan etnik çatışmadan sonra iki tarafın küstüğüne işaret ederek, Ramazan'ın bereketi ile bu küskünlüğün ortadan kaldırıldığını söyledi. Mamatov, düzenlenen iftar programları kapsamında bir araya gelen Özbek ve Kırgızların barış istediğini söyledi. Masum halk üzerinde istenilmeyen olayın yaşandığını belirten Müftü Mamatov, " İslam dinine girmek isteyenin milletine bakılmıyor. Eğer gerçekten Müslüman bir toplumsak o zaman eskileri unutup barışmalıyız, birlikte hareket etmeliyiz " dedi.

Programa iştirak eden Özbek vatandaşı imam Enes Taşkocayev de Oş olayının iki millet adına iyi olmadığını belirtti. Taşkocayev, Allah'tan yeniden huzur beklediklerini belirterek, halklar arasındaki ipin kopmaması için dua ettiklerini dile getirdi. Taşkocayev, iftar programları ve değişik platformlarda dargın olan iki halkı yeniden barıştırmak için çağrıda bulunduklarını ifade etti. Taşkocayav Ramazan ayında edilen duaların kabul edildiğine inandığını belirterek, Oş'ta barışın sağlanması için ümitli olduğunu ifade etti.

Oş'ta hayırseverler tarafından düzenlenen iftar sofralarında, öncelikle bölgenin barışı ele alınıyor. Kırgız ve Özbeklerin illeri gelenleri yemekte barışın yeniden sağlanması için fikir teatisinde bulunuyor. Yemekten sonra hep bir ağızda dua ediyor ve birlikte teravih namazına duruyorlar