EKONOMİ Haber Girişi : 18 Nisan 2011 17:40

KAYMAKLI KASABINDA KONFERANS DÜZENLENDİ

KAYMAKLI KASABINDA KONFERANS DÜZENLENDİ

Nevşehir İl Müftülüğü ve Kaymaklı Belediyesi işbirliği ile Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında “Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi” konulu konferans düzenledi.

Kaymaklı Kasabası Düğün Salonunda organize edilen konferans, Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. İl Müftü Yardımcısı Ali Gülden ve Göre Kasabası İlköğretim Okulu Müdürü İlahiyatçı İbrahim Başaran programa konuşmacı olarak katılırken, Kaymaklı Kasabası Belediye Başkanı Halit Elma, Din görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaymaklı halkının yoğun ilgi gösterdiği konferansa katılanlara salon girişinde kırmızı gül takdim edildi.

Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Halit Elma; “Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle bu hafta içerisinde değişik etkinliklerimiz oldu. Ancak en önemlisi bu konferans vesilesiyle Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimizin merhamet, şefkat, örnek ahlakı, ümmetine olan düşkünlüğü ve örnek şahsiyetini öğrenmiş olacağız. Konferansa katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim” dedi.

Peygamber Efendimizin âlemlere rahmet olarak gönderildiğini ifade eden İl Müftü Yardımcısı Ali Gülden, şunları söyledi; “Peygamber Efendimiz âlemlere rahmet olarak gönderildiği için insanlığın kalbinde taht kurmuştur. Peygamber Efendimizin güzel ahlakı, sünnetleri ve tavsiyeleri milletimizin baş tacıdır. Milletimiz, Hz. Peygamberimize olan bağlılığını ve sevgisini hayatın her alanında göstermektedir.”

Gülden; Hz. Peygamber (S.A.V.)’in hayatında bizler için iyi örnekler vardır. O’nu örnek alanlar Kur’an okumalı ve Kur’an’a kulak vermelidir. Çünkü onun ahlakı Kur’an ahlakı idi. O’nun hayatına sevgi, merhamet, şefkat hâkim idi. Çevresindekilere şefkatli bir baba gibi davranırdı. Ashabı onun kızdığına ve bir kişinin kalbini kırdığına asla şahit olamamıştır. İnsanlık onun elçiliği ile yeni bir medeniyetle tanışmıştır. İnsanlık onun öğretileri sayesinde gerçek kimliğine kavuşmuştur. O’na salât ve selam olsun” dedi.

Gülden; “(Onlara) Göklerde ve yerde olanlar kimindir? diye sor. “Allah’ındır” de. O, merhamet etmeyi kendi zatına farz kıldı. Sizi, varlığında şüphe olmayan kıyamet gününde elbette toplayacaktır. Kendilerini ziyana sokanlar var ya işte onlar inanmazlar.” (En’am suresi 12. Ayet)

“Ayetlerimize inananlar sana geldiğinde onlara de ki: Selâm size! Rabbiniz merhamet etmeyi kendisine yazdı. Gerçek şu ki: Sizden kim, bilmeyerek bir kötülük yapar, sonra ardından tevbe edip de kendini ıslah ederse, bilsin ki Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.” (En’am Suresi 54.  Ayet)  meallerini okuyarak, bu konularla ilgili önemli bilgiler verdi.

Müftü Yardımcısı Ali Gülden Hadis-i Şeriften örnekler vererek şunları söyledi; “İslâm’ın özünde bulunan Muhammedî şefkat ve merhamet umumîdir. Yaratılan her varlığı, Hakk’ın kudret tecellisine mazhar her şeyi kuşatmaktadır.  Çünkü Allah, Peygamberinin bu duyarlılıkta olmasını istemiştir. İnsanların bir dağ ve kaya parçası gibi gördüğü Uhud Dağı için söyledikleri bu mânâda çok çarpıcıdır: “Biz Uhud’u severiz, Uhud da bizi sever.” Cansız gördüğümüz bir dağın canlı gibi sevgi duygusunu anlayacak ve pozitif enerjisini kavrayacak, ancak Allah Rasûlü’nün gönlü gibi yüce bir gönül olabilirdi.

Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.)’in bütün varlıklara şâmil şefkat ve merhametinin bitkileri, ağaçları ve çiçekleri de kuşattığını görüyoruz. Nitekim O şöyle buyurur: “Kim bir sidre ağacını keserse, Allah onun başını cehenneme uzatır.”  Onun anlayışında korunmaya muhtaç ve hayatın devamı için lüzumlu olan her şey şefkat ve merhametle korunmalıydı. Bu yüzden hayvanlarına eziyet eden insanları insaf ve şefkate davet ederdi. Bir seferinde keseceği hayvanın gözü önünde bıçağını bileyen sahabeye: “Sen bu hayvanı kaç defa öldüreceksin?” diye çıkışmıştı.

Efendimiz’in şefkat ve merhameti bütün varlıklar için olduğu gibi, insanlık âlemi için de cihanşümul bir vasfa sahipti O, bir gün buyurdu ki: “Nefsim kudret elinde bulunan Allah’a yemin ederim ki, birbirinize merhamet etmediğiniz müddetçe cennete giremezsiniz” Sahabeler dedi ki: “Ya Rasûlallâh! Hepimiz merhametliyiz” Allah Rasûlü şöyle buyurdu: “Benim kastettiğim merhamet, sizin anladığınız şekilde yalnızca birbirinize olan merhametiniz değil, bilâkis bütün yaratılanlara şâmil olan merhamettir.”

İlahiyatçı İbrahim Başaran ise konuşmasında; “Peygamber (a.s) ahlakı, merhameti, dürüstlüğü, insan olma vasfıyla örnek bir kişiydi. O ümmetine düşkün ve değer veren bir peygamberdi. Onun hayatında bizler için iyi örnekler vardır. O’nu örnek alanlar Kuran okumalı ve kurana kulak vermelidir. Çünkü onun ahlakı kuran ahlakı idi. O’nun hayatına sevgi, merhamet, şefkat hâkim idi. Çevresindekilere şefkatli bir baba gibi davranırdı. Ashabı onun kızdığına ve bir kişinin kalbini kırdığına asla şahit olamamıştır. O sevgi Peygamberi idi. Çünkü O Allah tarafından “Biz seni âlemlere rahmet olarak indirdik” dedi. O yeryüzünde rahmet, merhamet ve sevginin adıdır. O’nun sayesinde karanlıkta olan insanlık aydınlığa kavuşmuş ve insanlık onuruna kavuşmuştur. O’nun getirdiği öğretilerle insanlık zülumattan kurtulmuş ve aydınlanmış ve hakikatle yüzleşmiştir. İnsanlık onun elçiliği ile yeni bir medeniyetle tanışmıştır. İnsanlık onun öğretileri sayesinde gerçek kimliğine kavuşmuştur. O’na salat ve selam olsun” dedi.

Konuşmalar sonrası Güle Hasret Güller İlahi Grubu çeşitli ilahiler söylerken, Kadriye Çekiç ve Havvanur Karaketir isimli öğrenciler ise 40 Hadis-i Şerifi okudular.

Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma, haftasının anısına İl Müftü Yardımcısı Ali Gülden ve İlahiyatçı İbrahim Başaran’a plaket takdim etti.  

Adnan TEKİN / Nevşehir İl Müftülüğü