GÜNDEM Haber Girişi : 15 Mayıs 2014 21:18

KARA MADENDEN KARA TOPRAĞA

KARA MADENDEN KARA TOPRAĞA

Manisa Soma’daki maden ocağında salı günü saat 15:30 sıralarında meydana gelen faciada 283 maden işçisi hayatını kaybetti. Yüzlerce mahsur işçi var. Yaşamını yitiren 25 maden işçisi dün toprağa verildi. Yaşamını yitiren işçiler, Soma Belediye Mezarlığında oluşturulan ’’Maden İşçileri Şehitliği’’ alanına defnedildi.

Türkiye, tarihindeki en büyük maden facialarından birini yaşıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız ölü sayısının 283’e yükseldiğini belirtti. Taner Yıldız, ayrıca  "217 işçinin cenazeleri ailelerine teslim edildi." dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, toplam 282 maden işçisinin cenazesine ulaşıldığını söyledi. Yıldız, "Bütün cenazelerimizin işlemleri tamamlandı. Adli tıp kurumu tarafından da o işlemler tamamlanmış oldu. Bunun yanında 21 tane işçi kardeşimiz de ailelerine teslim edildi. Son olarak 217 işçi kardeşimiz de ailelerine teslim edilmiş oldu. Mevcut sayımıza gelene kadar kardeşlerimizin cenazelerini ailelerine teslim edeceğimize inanıyoruz. Müracaatlarını yapıyor olmaları halinde yerine getirilmiş oluyor. Sağlık Bakanımızın da yaptığı kontrollerde taburcu olanlarında arttığını görüyoruz." dedi.

Ailelerin metanetli duruşunun arama kurtarma çalışmalarında yapıcı bir rol olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Yıldız, arama kurtarma ekiplerine yeni ekiplerin katılmak istediğini söyledi. Bakan Yıldız, "Arama ve kurtarma ekiplerimizin sayısı 500 aştı ve yeterli. Bundan sonrası karmaşaya neden oluyor. Bundan sonra tercümanlık yapmak isteyen arama kurtarma ekibine katılmak isteyenlerin bu yoğunluğun içerisinde bulunmamaları lazım. Tam tersine çalışmaları kolaylaştırmak yerine daha da zorlaşmasına neden oluyor. Bizim artık bu noktada daha da dikkatli olmamız lazım. Ulaşmamız gereken iki tane temiz blok var. Oralara da ulaşmamız gerekiyor. Bu gün itibariyle daha da dikkatli olmamız lazım. Buradaki yoğunluğun bir gösteriye dönüşmemesi lazım. Biz işçi kardeşlerimizi çıkartalım ondan sonra buraya kim gelmek isterse burada işini daha rahat yapabilecektir. Ama bu gün itibariyle daha da dikkat etmemiz gereken bir dönem."

Soma’da meydana gelen kazada umutlu bekleyiş sürerken iki ayrı noktada kurtarma çalışmaları devam ediyor. 

CUMHURBAŞKANI GÜL SOMA’DA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Soma’da konuştu. Konuşması sırasında vatandaşlardan biri "Bize yardım edin Cumhurbaşkanım" diye seslenince Gül’ün hayli üzüldüğü ve sesinin titrediği görüldü. 

Soma’da incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu acıların yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılmasının şart olduğunu söyledi. Zaman zaman duygulanan Gül, "Bu facianın yaralarını sarmak ve bir daha yaşanmaması için birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa’nın Soma ilçesinde facia yaşanan madende incelemelerde bulunduktan sonra basın açıklaması yaptı. Gül, "Çok büyük bir faciayla karşı karşıyayız. Bütün vatandaşlarımın, kardeşlerimin hepsinin mekanı cennet olsun. Ailelerine, annelerine, babalarına, eşlerine, çocuklarına başsağlığı diliyorum. Bütün milletimizin başı sağolsun. Şüphesiz ki madenler ve yer altında rızık kazanmak için çalışmak belki de kazançların en kutsalıdır. Elden gelen her şey yapılıyor. Kurtarma çalışmaları kesintisiz devam ediyor. İlk haber alındığından itibaren işin vehameti anlaşıldığından devlet bütün imkanlarıyla seferber oldu. Maalesef kaybımız büyük. Bir kayıp, o ailenin kıyameti demektir. Acı büyüktür. Acı hepimizin acısıdır. Çok büyük bir faciayla karşı karşıyayız. Yaralarını sarmak için büyük bir dayanışma göstermemiz gerekiyor. Türk milleti bu dayanışmayı muhakkak gösterecektir. Dünyanın bir çok yerinden acımızı paylayan dostlarımız var yas ilan edenler var. Onlara da teşekkür ediyorum. Bu acıların yaşanmaması gerekir.

 GELİŞMİŞ ÜLKELER NASIL YAPTILARSA...

 Gelişmiş ülkeler bunları nasıl minimize ettilerse biz de bütün kuralları gözden geçirmeli, tedbirleri almalıyız. Bu acıları bir daha çekmemek için ne gerekiyorsa bunların hepsinin yapılması gerekir. Tüm soruşturmalar başlamıştır ve bunlar devam edecektir. Buradan alacağımız dersler bu acıları bir daha yaşamamak için ne gerekirse yapılması şarttır. Devletimiz hükümetimiz bu acılara bir nebze de olsa merhem olmak için ne gerekiyorsa yapacaktır. Milletimizin başısağolsun. Bütün ailelerin acılarını paylaştığımı sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.

Palandöken Haber Merkezi